Έχουν περάσει λίγες ημέρες από το άκουσμα της είδησης ότι ο Αλμπέρτο Τζουλιάνι αποχωρεί από τον Ολυμπιακό για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Χεμπάρ.

Ο Ιταλός προπονητής, κάθε άλλο παρά λίγα προσέφερε στους «ερυθρόλευκους» αφού βοήθησε τα μέγιστα στην ανατροπή του σκηνικού και της ψυχολογίας, με αποτέλεσμα την κατάκτηση του Challenge Cup και του πρωταθλήματος, έχοντας ωστόσο δεχθεί αρκετή κριτική.

Η ομάδα του Πειραιά ωστόσο λειτούργησε κάτω από άκρα μυστικότητα προκειμένου να βρει τον αντικαταστάτη του Ιταλού και όπως όλα δείχνουν το κατάφερε και με το παραπάνω, συνάπτοντας συμφωνία και κλείνοντας ουσιαστικά, τον πολύπειρο Ντανιέλ Καστελάνι!

Ο 62χρονος τεχνικός έρχεται στην Ελλάδα για να περάσει ακόμη και την… στρατόσφαιρα καθώς το «βαρύ» του βιογραφικό είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και η έλευση του στη χώρα μας για τους πρωταθλητές Ελλάδας και Κυπελλούχους Ευρώπης.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού, τα γεμάτα από τίτλους «μπαγκάζια» του αλλά και την αγαπημένη του συνήθεια που δεν είναι άλλη από την κορυφή.

Τα πρώτα δείγματα δόθηκαν στο τάραφλεξ


Μπορεί όσοι έχουν παρακολουθήσει το άθλημα να γνωρίζουν ότι ο Καστελάνι είναι ένας σπουδαίος προπονητής, όμως στο παρελθόν υπήρξε και ένας υψίστης κλάσης διαγώνιος. Γεννημένος το 1961 στην Αργεντινή δεν ασχολήθηκε -παραδόξως- με το ποδόσφαιρο αλλά με το βόλεϊ στο οποίο εντρύφησε αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Όμπρας από το 1976 μέχρι και το 1982, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στην Μίνας της Βραζιλίας όπου παρέμεινε για μια σεζόν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από το 1980 ως και το 1983, είχε ήδη καταφέρει να αναπηδήσει γρήγορα από την ομάδα εφήβων της Αργεντινής μέχρι την Κ21 κατακτώντας το 1981 το χρυσό μετάλλιο στον τελικό με τον Καναδά.

Η συνέχεια ήταν ανάλογη για τον Καστελάνι ο οποίος έγινε μόνιμος κάτοικος Ιταλίας. Κιέτι, Φαλκονάρα, Ζινέλα, Πάντοβα και Πράτο ήταν οι σταθμοί ώστε ο ίδιος να παραλάβει το ασημένιο μετάλλιο δύο φορές (1988 και 1989) αλλά και το χρυσό το 1986. Μεγαλύτερη του επιτυχία ωστόσο ήταν το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 με την «αλμπισελέστε».


Όταν χτίστηκε ο μύθος των πάγκων


Τελειώνοντας την καριέρα του ως παίκτης το 1993 ο Ντανιέλ Καστελάνι, μοιραία ασχολήθηκε με την προπονητική όπου και παρουσίασε με τις ομάδες του αρκετά καινοτόμες και πρωτοποριακές για την εποχή ιδέες.

Ξεκίνησε από τον πάγκο της εθνικής Αργεντινής, όπου κάθισε στον πάγκο της για έξι χρόνια (1993-1999), ενώ στη συνέχεια ανέλαβε και την ιταλική Τελεφόνικα στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2002. Έπειτα άρχισαν οι επιτυχίες αφού προσλήφθηκε από την Μπόλιβαρ με την οποία κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Αργεντινής, ώσπου επέστρεψε στην Ευρώπη για να προπονήσει την πολωνική Σκρα, χτίζοντας μια δυναστεία με τρία πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα από το 2006 μέχρι και το 2009.

Παράλληλα είχε ήδη αναλάβει και την εθνική ομάδα της Πολωνίας με την οποία κυριολεκτικά... κέντησε!

Μια ομάδα απίθανη και υπερπλήρης, η οποία είχε στο ρόστερ της τον μετέπειτα παίχτη του Παναθηναϊκού, Πάβελ Ζαγκούμνι, τον MVP της διοργάνωσης Πιότρ Γκρούτζκα αλλά και του Μπάρτμαν και Ρούτσιακ. Εκείνη η ορχήστρα που παρέταξε στα τάραφλεξ της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης ο Καστελάνι ήταν χωρίς υπερβολή, άτρωτη καθώς κατέκτησε αήττητη το τρόπαιο και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου 2009 τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη της Polonia Restituta από τον Πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ! Οι επιτυχίες για τον ίδιο τον Καστελάνι δεν σταμάτησαν εκεί καθώς στο πέρασμα των ετών συνέχισε να εμπλουτίζει το παλμαρέ του με τρόπαια.


Η αυτοκρατορία της Φενέρμπαχτσε και οι συνδετικοί κρίκοι με τον Ολυμπιακό

\
To 2011 ήρθε η σειρά της Φενέρμπαχτσε να γιγαντωθεί στα ευρωπαϊκά δρώμενα με τον Καστελάνι να κάνει καλύτερα από τον καθένα τη δουλειά που ήξερε. Έτσι στην πρώτη του θητεία στην Κωνσταντινούπολη οδήγησε τη Φενέρ στο τρεμπλ με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, του Κυπέλλου και του Πρωταθλήματος Τουρκίας, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε για μια σεζόν στην Πολωνία για λογαριασμό της σημερινής παντοκράτορος Ζάκσα με την οποία έπιασε ξανά κορυφή κατακτώντας το πρωτάθλημα.

Ωστόσο του έλειπε ένας ευρωπαϊκός τίτλος για να τοποθετήσει το όνομα του στο Πάνθεον του βόλεϊ και το κατάφερε το 2014 έπειτα από δύο τρομερά θεαματικούς τελικούς με αντίπαλο την ιταλική Λατίνα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα βασικά «γρανάζια» εκείνης της επιτυχίας ήταν ο μέχρι πρότινος παίκτης του Ολυμπιακού και πιθανότατα ο μεγαλύτερος άσος που έχει αγωνιστεί στον σύλλογο και κατά συνέπεια στη χώρα μας, Ιβάν Μίλκοβιτς! Ωστόσο ο Σέρβος δεν ήταν ο μόνος που συνδέει τον σύλλογο του Πειραιά με τον Καστελάνι καθώς υπάρχει ένας ακόμη ο οποίος βρίσκεται στο ρόστερ των «ερυθρολεύκων».

Ο λόγος για τον Σαλβαδόρ Ιντάλγκο με τον οποίο ο Αργεντινός συνεργάστηκε στην τρίτη του θητεία στη Φενέρ τη σεζόν 2020/21 χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία της Ζιράτ που από τότε μέχρι σήμερα έχει εδραιωθεί στην κορυφή του τουρκικού πρωταθλήματος.



Πλέον ο Ντανιέλ Καστελάνι, καλείται να φέρει εις πέρας ένα έργο το οποίο είναι σίγουρα δύσκολο, αλλά και σύνηθες για τον ίδιο. Να δημιουργήσει μια ομάδα που θα διατηρηθεί στην κορυφή τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων αλλά και να αποδείξει αρχικά στο φιλοθεάμον κοινό του αθλήματος και εν συνεχεία στους συναδέλφους του τι σημαίνει η λέξη «νικητής».

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube