Έχοντας δουλέψει σε πολλές μικρές κατηγορίες και ομάδες που δεν τις ξέρει ο κόσμος, ο Πάουλο Γκονσάλβες ξέρει πολύ καλά το πορτογαλικό ποδόσφαιρο από... μέσα!

Άλλωστε στις μικρές κατηγορίες παίζεται το... αγνό ποδόσφαιρο σε όλες τις χώρες, εκεί χτυπάει πολλές φορές η καρδιά του αθλητισμού και κάθε νέος ποδοσφαιριστής παλεύει με τα όνειρά του, προσπαθώντας να φτάσει στο τοπ επίπεδο.

Ο Πάουλο Γκονσάλβες, λοιπόν, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να μιλήσει για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο, για τους νέους ποδοσφαιριστές που κυνηγάνε το όνειρό τους και γενικότερα για το πως λειτουργούν τα πράγματα από το υψηλότερο ως το χαμηλότερο επίπεδο στην Ιβηρική χερσόνησο.

Κάπως έτσι, με την συνέντευξη του έμπειρου σε μικρές κατηγορίες προπονητή, Πάουλο Γκονσάλβες, ξεκινάει ο... κύκλος της έρευνας του sportfm.gr για τον επιτυχημένο τρόπο λειτουργίας στις ακαδημίες και στο σκάουτινγκ στην Πορτογαλία.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο sportfm.gr και στον Γιώργο Τσανάκα ο Πορτογάλος τεχνικός, Πάουλο Γκονσάλβες:

-Είσαι ένας προπονητής που έχει δουλέψει αρκετά στις μικρές κατηγορίες της Πορτογαλίας. Υπάρχουν εκεί ταλαντούχοι παίκτες που μπορούν να παίξουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες αλλά και στις τοπ ομάδες της Primeira Liga?
«Είναι αλήθεια πως έχω δουλέψει κυρίως σε μικρές κατηγορίες. Υπάρχει ποιότητα σε μικρότερες κατηγορίες και είμαι σίγουρος πως ορισμένοι παίκτες εάν είχαν την ευκαιρία να παίξουν ψηλότερα, θα μπορούσαν να αναδείξουν το ταλέντο τους και τις δυνατότητές τους, κερδίζοντας μία θέση στο υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της ποιότητας καταλήγει να χάνεται λόγω της απογοήτευσης που προκαλείται στους παίκτες από την έλλειψη ευκαιριών αλλά και επειδή έχουμε μια ελλειπή αγορά».

-Οι ομάδες της πρώτης κατηγορίας, κοιτάζουν στις χαμηλότερες κατηγορίες για να αγοράσουν παίκτες ή νεαρούς ποδοσφαιριστές με ταλέντο για να ενισχύσουν τις ακαδημίες τους;
«Όσον αφορά τους παίκτες που είναι ακόμα στη διαδικασία κατάρτισης (σσ. στους νεαρούς σε ηλικία παίκτες δηλαδή), ναι, αλλά μετά από αυτή τη διαδικασία γίνεται πιο δύσκολο να συμβεί. Για άλλη μια φορά, αυτό συμβαίνει λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα και τα συμφέροντα που εγκαθίστανται στην αγορά του ποδοσφαίρου».

-Έχουμε δει στην Πορτογαλία πως σας αρέσει να δημιουργείται νέους παίκτες από τις ακαδημίες. Αυτή είναι η νοοτροπία σας; Μήπως βλέπετε διαφορετικά το ποδόσφαιρο και λίγο πιο ρομαντικά, θέλοντας να βγάλετε δικούς σας παίκτες στην πρώτη ομάδα;
«Κατά τη γνώμη μου, εάν ένας παίκτης διαθέτει την ποιότητα θα πάρει σίγουρα την ευκαιρία του, ανεξάρτητα με την ηλικία του. Ωστόσο, αυτή η μετάβαση στην προπόνηση με την ανδρική ομάδα έχει κάποιες δυσκολίες. Κάπως έτσι, πρέπει να σχεδιαστεί κατάλληλα αυτή η φάση, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα στην εξέλιξη του ποδοσφαιριστή».



-Το θέμα των ακαδημιών όπως προαναφέραμε είναι στη νοοτροπία σας, ωστόσο βασίζεστε αρκετά και στο σκάουτινγκ, σωστά;
«Η βελτίωση του τμήματος σκάουτινγκ είναι απαραίτητη για έναν σύλλογο σήμερα ώστε να είναι βιώσιμος, ωστόσο πολύ λίγες ομάδες έχουν γραφεία και μπορούν να οργανώνουν σωστά την δουλειά τους. Είναι επίσης μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για μικρότερους και λιγότερο δομημένους συλλόγους, επειδή η πιθανότητα να πείσουν κάποιον νεαρό ποδοσφαιριστή είναι μικρότερη σε σχέση με μια ομάδα με μεγαλύτερο όνομα και υποδομές».

-Πιστεύεις πως αν βασιστεί κανείς στις ακαδημίες του αλλά και στο σκάουτινγκ, βοηθάει τις ομάδες και στο οικονομικό κομμάτι;
«Χωρίς αμφιβολία, ναι, όπως σημείωσα και νωρίτερα. Είναι σημαντικό να υπάρχει αυτό στο μοντέλο διαχείρισης κάθε ομάδας και πρέπει να αποτελεί μέρος του αθλητικού πρότζεκτ κάθε συλλόγου, ανεξαρτήτως μεγέθους».

-Θεωρείς πως για να δημιουργήσει μια ομάδα καλές ακαδημίες πρέπει να ξοδέψει αρκετά χρήματα ή πρέπει να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους που θα γνωρίζουν πράγματα πάνω στη δουλειά;
«Κανονικά, η επιλογή πρέπει να γίνεται από ανθρώπους γνωρίζουν το αντικείμενο και ψάχνονται σε αυτή τη δουλειά. Όπως συμβαίνει και με αρκετούς παίκτες, έτσι πολλές φορές και οι επαγγελματίες του χώρου που συνδέονται με τις ακαδημίες και το σκάουτινγκ και έχουν ταλέντο και ικανότητα μπορεί να καταλήξουν στο να μην πάρουν κάποια ευκαιρία σε αυτές τις δουλειές και τις θέσεις που αξίζουν αυτοί, να κατέχουν άλλοι άνθρωποι με μικρότερη ποιότητα και γνώση».

-Οι πορτογαλικές ομάδες βασίζονται αρκετά στο σκάουτινγκ; Πώς γίνεται να βρίσκουν συνεχώς παίκτες από διάφορες χώρες, να τους αγοράζουν φθηνά και να τους πουλάνε ακριβά στα τοπ πρωταθλήματα της Ευρώπης;
«Ναι, βασίζονται. Ξέρουμε πως το ποδόσφαιρο έχει παγκοσμιοποιηθεί και όλοι θέλουν να ανακαλύψουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ώστε να αυξήσουν στο μέγιστο τα κέρδη τους. Όμως, παραμένει μια διαδικασία η οποία κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι καλά οργανωμένη και μελετημένη για διάφορους λόγους και κυρίως γιατί πάντα θα έχεις να κάνεις με ανθρώπους και πρέπει να ξέρεις τα πάντα γι’ αυτούς. Νόμιζω ότι τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να προστατεύονται καλύτερα, ειδικά οι νέοι παίκτες, και όλοι ξέρουμε πως δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει πάντα».

-Λαμβάνοντας υπόψην την εμπειρία σου, ποιες ομάδες θεωρείς πως έχουν τις καλύτερες ακαδημίες και το καλύτερο τμήμα σκάουτινγκ στην Πορτογαλία και γιατί;
«Στην Πορτογαλία, η Σπόρτινγκ, η Μπενφίκα και η Πόρτο είναι πολύ μπροστά σε αυτό το θέμα, αλλά υπάρχουν αρκετοί σύλλογοι που ποντάρουν πολύ στη δημιουργία και την βελτίωση των υποδομών τους. Όσον αφορά το σκάουτινγκ, ισχύει και πάλι το ίδιο. Παίζει ρόλο η οργάνωση και η δομή των συλλόγων. Όλες οι ομάδες που αγωνίζονται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, έχουν ξένους ποδοσφαιριστές στα ρόστερ τους. Άλλοι από αυτούς αποκτούνται από τις ομάδες μέσω του σκάουτινγκ, ενώ άλλοι μέσω μάνατζερ. Και εδώ πρέπει να πω ξανά πως δεν έχουν ξανά την καλύτερη δυνατή συμπεριφορά με τους νέους ποδοσφαιριστές, λόγω της ηλικίας τους. Η αγορά του ποδοσφαίρου είναι πολύ περίπλοκη και αρκετές φορές πολύ σκληρή».


ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube