Yπάρχουν καλά και κακά νέα από τη χτεσινή κλήρωση του ΠΑΟΚ.
Το βασικότερο από τα καλά είναι πως απέφυγε τη Ζενίτ κυρίως, αλλά και τη Φενερμπαχτσέ και του έλαχε η Μέταλιστ, όπως και το γεγονός πως μπορεί να είναι πιο μπροστά σε προετοιμασία από την ελληνική ομάδα, ωστόσο με τρία ματς στα πόδια της η διαφορά δεν θεωρείται τόσο τεράστια.
Τα κακά είναι πως θα μπορούσε να του είχε βγει ως αντίπαλος η αποδυναμωμένη φέτος Αϊντχόφεν, που αυτή τη στιγμή ίσως ήταν προτιμότερη από τους Ουκρανούς.
Και φυσικά αυτό που ξέραμε, αλλά παραμένει η χειρότερη είδηση είναι πως στην Τούμπα, στο πρώτο ματς δεν θα υπάρχει κόσμος, όπως άλλωστε και στα δύο επόμενα ευρωπαϊκά βράδια του «Δικεφάλου του Βορρά».
Αυτή η απώλεια δεν είναι εύκολο να αναπληρωθεί και έτσι ο ΠΑΟΚ θα στερηθεί της βοήθειας του κόσμου σε μία βραδιά που αποτελεί σημαντικό κόμβο στην εξέλιξη της σεζόν του.
Η πρόκριση στη φάση των πλέι οφ θα σημαίνει αυτόματα θέση τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ μαζί με την ευκαιρία φυσικά να παλέψει η ομάδα του Χουμπ Στέφενς για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Η ουκρανική ομάδα μόλις πρόπερσι είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, από τον οποίο αν και έχασε στο Χάρκοβο, τον απέκλεισε νικώντας 2-1 στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Βέβαια, σήμερα στο ρόστερ της δεν υπάρχει εκείνος ο εξαιρετικός παίκτης με το περίεργο μαλλί, ο Τάισον.
Είναι ομάδα που δουλεύει πολύ στις αντεπιθέσεις και τα τελευταία χρόνια άλλαξε επίπεδο, συναγωνιζόμενη στα ίσια τη Σαχτάρ και την Ντιναμό Κιέβου.
Το γήπεδό της που κατασκευάστηκε για το EURO 2012, χωράει 40.000 θεατές και τη βοήθησε σε αυτή την αγωνιστική εκτόξευση. Προπονητής της είναι ο Μίρον Μάρκεβιτς που για μία πενταετία, από το 2005 μέχρι το 2010 είχε δουλέψει ξανά εκεί και προτιμά το σύστημα 4-2-3-1, με καθαρόαιμο επιθετικό τον Ντέβιτς.
Ακριβώς πίσω του κινούνται ο Μπλάνκο και ο Κριστάλντο με τον Κλέιτον και τον Μάρλος, τους δύο Βραζιλιάνους στα άκρα. Υπάρχει ακόμη ο Αργεντίνος Σόσα, που ύστερα από το πέρασμά του από Εστουντιάντες, Μπάγερν και Νάπολι βρήκε απάνεμο λιμάνι την τελευταία τριετία στο Χάρκοβο.
ΑυτA τα μAτς πάντως είναι πάντα επικίνδυνα. Αν περάσεις, σπάνια θα σου απονείμει κάποιος τα εύσημα (σε αντίθεση με το αν άφηνες έξω την Αϊντχόφεν, τη Λιόν ή τη Φενέρ), ενώ αντιθέτως επειδή κάποιοι θα τη χαρακτηρίσουν και εύκολη ως κλήρωση, μπορεί να υπαρξουν και γκρίνιες.
Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το κλασικό ρητό πως την εύκολη ή τη δύσκολη κλήρωση την καταλαβαίνεις τη βραδιά που αγωνίζεσαι και το κατά πόσο θα εκμεταλλευτείς κάθε ευκαιρία διαφοροποιεί τα δεδομένα.
Ωστόσο μία τέτοια κλήρωση με δεδομένη την απουσία κόσμου από τις εξέδρες, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως προτιμότερη από άλλες. Με αυτή και μόνο την επισήμανση, ο Ολλανδός τεχνικός του ΠΑΟΚ που έχει φάει ευρωπαϊκές νύχτες με το κουτάλι και ως παίκτης και ιδίως σαν προπονητής είναι απόλυτα βέβαιο πως θα εξαντλήσει τις πιθανότητες η ομάδα του να παρουσιαστεί όσο πιο προετοιμασμένη γίνεται σε ένα τόσο κρίσιμο ραντεβού.
Αν μου ζητούσατε πιθανότητες, θα έλεγα ξεκάθαρα πως λόγω της τιμωρίας της έδρας, ένα μικρό αβαντάζ πάει στους Ουκρανούς (κάτι σαν 51%-49%), όμως έχω εμπιστοσύνη στον τρόπο που ο ΠΑΟΚ διαχρονικά χειρίζεται τέτοιες βραδιές που ξεκινά ως ελαφρό ή μεγάλο αουτσάιντερ!
Το πρώτο ματς όμως θα είναι ξεκάθαρα το κλειδί, αφού ο ΠΑΟΚ οφείλει να μη δεχτεί γκολ. Ακόμη και με 0-0 στην άδεια Τούμπα, ένα γκολ στο Χάρκοβο μπορεί να το πετύχει και από εκεί και πέρα πιστεύω πως δεν αποκλείεται.
Όσο για τον Αστέρα Τρίπολης δεν του χαμογέλασε η κληρωτίδα. Η Ραπίντ Βιέννης που πέρσι απέκλεισε τον ΠΑΟΚ είναι μία καλή ομάδα και ξεκινά με περισσότερες πιθανότητες από τους Αρκάδες.
Οσο για τη Skoda Ξάνθη η ήττα από τη Λίνφιλντ στα Πηγάδια την βάζει σε δυσχερέστατη θέση, αφού στο Μπέλφαστ θα παίξει μπροστά σε ένα καυτό κοινό.
Αν και ξεκινούσε από ρόλο φαβορί, δυστυχώς δεν το επιβεβαίωσε και θα πάει στη Βόρειο Ιρλανδία για την ανατροπή. Αν τα καταφέρει θα βρει στο δρόμο της τη Σταντάρ Λιέγης και εκεί θα είναι ακόμη δυσκολότερα τα πράγματα.
Η περίπτωση της Skoda Ξάνθη, όμως, υπενθύμισε πικρά ότι κανείς ποτέ δεν πέρασε από τη στιγμή που έγινε η κλήρωση όσο εύκολος και να ακούγεται ο αντίπαλος και το αντίθετο.