Ο Αριστείδης Καμάρας μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και την εκπομπή "Έφεση της Τρίτης" για τις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο με την διαφαινόμενη αποφυγή του Grexit.
«Το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, δεν είναι θέμα Grexit. Είχαμε κάνει μια πρόταση και μας χαρακτήρισαν γραφικούς. Να έρθει το ποδόσφαιρο σε χέρια ανθρώπων που τους εμπιστεύονται στην κοινωνία. Αν συνεχίσουν να μένουν εκτός αυτοί και να βρίσκονται στην ΕΠΟ άνθρωποι που εξυπηρετούν σκοπούς και απλά εναλλάσσονται μεταξύ τους, δεν αλλάζει κάτι», ανέφερε.
Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «Έφεση της Τρίτης» και τον Κυριάκο Θωμαΐδη:
Για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου συγκριτικά με παλιότερα: «Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα. Εμείς οι παλιότεροι έχουμε βάλει κάποια λιθαράκια, που έφεραν τις επιτυχίες του 2004 και του 2010. Αυτό το αποθεματικό που είχε δημιουργηθεί, όχι απλώς δεν αξιοποιήθηκε, αλλά εξανεμίστηκε. Πρόκειται περί κατάντιας. Ξεκινώντας από τη διοικητική δομή του ποδοσφαίρου, που υπάρχουν άνθρωποι που παραπέμπονται με αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων, αλλά κυρίως στο ότι έχει τελείως αποτύχει και δεν έχει χάσει την εκτίμηση της ελληνικής κοινωνίας. Για ποιο ποδόσφαιρο μιλάμε, όταν είναι στην πλήρη ανυποληψία».
Για την άποψη ότι το Grexit δεν θα έφερνε την καταστροφή: «Δεν είναι άστοχη αυτή η άποψη. Η ελληνική αθλητική κοινωνία βλέπει ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να αλλάξει εντελώς. Κάποτε ο Γιώργος Λιάνης είχε πει στον Λάκη Νικολάου ότι θα αναλάβει αν αλλάξουν όλα, αν φύγουν ακόμα και οι θυρωροί από την ΕΠΟ. Έγινε πριν 20 χρόνια και δεν έχει αλλάξει τίποτα. Άνθρωποι είναι γραπωμένοι εκεί και δεν θέλουν να φύγουν με τίποτα. Έχουν κόσμο που τους στηρίζει και τρώει απ’ αυτούς. Δεν εννοώ τους υπαλλήλους που εργάζονται συνειδητά, αλλά άνθρωποι πους στηρίζουν για άλλους λόγους αυτή την κατάσταση».
Για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν: «Το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει εκ βάθρων, δεν είναι θέμα Grexit. Είχαμε κάνει μια πρόταση και μας χαρακτήρισαν γραφικούς. Να έρθει το ποδόσφαιρο σε χέρια ανθρώπων που τους εμπιστεύονται στην κοινωνία. Αν συνεχίσουν να μένουν εκτός αυτοί και να βρίσκονται στην ΕΠΟ άνθρωποι που εξυπηρετούν σκοπούς και απλά εναλλάσσονται μεταξύ τους, δεν αλλάζει κάτι. Να βγουν μπροστά άνθρωποι που μάτωσαν τον χώρο, τον ξέρουν καλά και δεν είναι απλά τυχαίοι που ζουν από αυτό.
Πριν από 16 χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός ήταν μεταξύ των 16 κορυφαίων, γίνονταν προσπάθειες να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη λίγκα. Γίνονταν συνεχώς συναντήσεις μεταξύ των μεγάλων ομάδων. Είχα την τιμή να γνωρίσω σημαντικούς ανθρώπους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου εκεί. Αυτή τη στιγμή το ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει ανθρώπους του χώρου, που το πονούν και τους εμπιστεύεται οι κοινωνία. Το ζητούμενο είναι, για ένα καλύτερο αύριο, οι άνθρωποι αυτοί να μην εξαρτώνται όχι μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και επαγγελματικά. Να είναι επιτυχημένοι στη ζωή τους. Υπάρχουν τυχαίοι άνθρωποι στο ποδόσφαιρο που έχουν πέσει από τον ουρανό. Αχυράνθρωποι, πιόνια που κινούνται από ισχυρούς στην σκακιέρα».
Για την αποφυγή του Grexit: «Θα πρέπει να περιμένουμε την αναλυτική απόφαση, γιατί η ουσία βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Δυστυχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο ούτε το Grexit θα βοηθούσε. Τα προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά με τα θέματα που αντιμετωπίζει θα πρέπει αν περιμένουμε αρκετά. Κάποια στιγμή θα καταδικαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαία αυτά που γίνονται. Με υποκρισία προβάλουν το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά υπάρχει και το τεκμήριο της ηθικής. Γιατί δεν αφήνουμε τους παιδόφιλους δασκάλους να συνεχίσουν αν διδάσκουν μέχρι να δικαστούν; Τι εξαιρετικό έχουν οι άνθρωποι της ΕΠΟ; Είναι αστεία αυτά που γίνονται».
Για το ότι ο Κοντονής θα μπορούσε να απορρίψει τον κώδικα δεοντολογίας εξ αρχής: «Δεν θα μπορούσε να το κάνει. Αυτή τη στιγμή η ΕΠΟ έχει ξεπεράσει κάθε όριο θρασύτητας. Μήπως στέλνουν τους κανονισμούς να τους εγκρίνει η ΓΓΑ; Έτσι γινόταν παλιότερα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνεται. Η ΕΠΟ κάνει ό,τι θέλει. Καλύπτεται πίσω από το πρόσχημα του αυτοδιοίκητου. Δεν είπε κανείς να μην αποφασίζει, αλλά να το κάνει σύμφωνα με το Σύνταγμα. Μια από τις μεγαλύτερες ταπεινώσεις που έχω υποστεί ως Έλληνας πολίτης είναι η συμπεριφορά της ΕΠΟ. Έχω συναντήσει τέσσερις φορές τον Μπλάτερ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας. Μας είπε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ασχοληθεί με το ελληνικό ποδόσφαιρο και ότι οι Έλληνες πηγαίνουν και του λέμε διάφορα. Αυτό είναι πρόβλημα της ΕΠΟ».
Για το αν υπάρχει λύση: «Εδώ χρειάζεται βαθιά τομή, δεν γίνεται μ’ αυτά τα υλικά που είναι φθαρμένα και με ανθρώπους που δεν υπάρχει εκτίμηση να βρεθεί λύση. Ακόμα και αν απαλλαγούν κάποιοι, λόγω αμφιβολιών κανείς δεν θα τους εμπιστευτεί. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην διαιτησία. Θα ξεχάσουμε πώς έπεσε ο Απόλλωνας Σμύρνης; Αυτά τα πράγματα είναι διεφθαρμένα».