Ήταν 2 Μαΐου του 2004 όταν η Λιντς έμαθε, πως του χρόνου θα αγωνιστεί στην Τσάμπιονσιπ. Έρμαιο των οικονομικών του προβλημάτων ο σύλλογος δεν άντεξε τον ανταγωνισμό της Πρέμιερ Λιγκ, δίνοντας ένα τέλος σε ένα σερί παρουσίας 14 χρόνων στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Και όλα αυτά, μόλις τρία χρόνια μετά από την παρουσία της στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Για τους οπαδούς της ομάδας το πλήγμα ήταν μεγάλο, ωστόσο πίστευαν πως αργά ή γρήγορα ο δρόμος της ανόδου θα έρθει. Μάλλον το αντίθετο, καθώς από την 5η θέση και την συμμετοχή στα πλέι-οφ ανόδου της σεζόν 2005-06, στον υποβιβασμό την επόμενη χρονιά στην Λιγκ 1, ως τελευταία μάλιστα.

Η αίγλη των πάλαι ποτέ σπουδαίων «Παγονιών» είχε αρχίσει να χάνεται, με την ομάδα να οδηγείται από το κακό στο χειρότερο. Η συντονισμένη αντεπίθεση ξεκίνησε τότε, με τον Ζερμέν Μπέκφορντ να την παίρνει από το χέρι και να την οδηγεί πάλι στην Τσάμπιονσιπ το 2010. Τα επόμενα οκτώ χρόνια χαρακτηριζόντουσαν από τα συνεχόμενα σκαμπανεβάσματα του συλλόγου, ενώ δεν κατάφερε ούτε μία φορά να συμμετέχει στα πλέι-οφ ανόδου.



Η μέρα που έμελλε όμως να αλλάξει η ιστορία του συλλόγου ήταν στις 15 Ιουνίου του 2018, όταν η Λιντς ανακοίνωσε την πρόσληψη του Μαρσέλο Μπιέλσα. Ο Αργεντινός δεν ερχόταν με τον καλύτερο τρόπο στην Αγγλία, καθώς την περσινή χρονιά αποχώρησε στο μέσο μιας καταστροφικής χρονιάς από την Λιλ στην Γαλλία, με τον γαλλικό σύλλογο να κινδυνεύει σε ένα σημείο ακόμα και με υποβιβασμό.

Ο τεχνικός με το αλέγκρο στυλ του ξεκίνησε με εκπληκτικό τρόπο την θητεία του στον σύλλογο, ωστόσο δεν έλειψαν και τα ευτράπελα. Σαν «κεραυνός εν αιθρία» έσκασε στις 11 Ιανουαρίου του 2019 η έρευνα της αγγλικής ομοσπονδίας, καθώς η Λιντς και ο Μαρσέλο Μπιέλσα κατηγορήθηκαν ότι έστειλαν άνθρωπο να παρακολουθήσει την προπόνηση της Ντέρμπι, ενόψει της αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο ίδιος το παραδέχθηκε λίγες μέρες αργότερα, με την τιμωρία της FA να φτάνει στις 200.000 λίρες για το «Spygate», με τον ίδιο να πληρώνει εξ ολοκλήρου το πρόστιμο, αντί του συλλόγου. Πλέον είχαν μείνει τέσσερα παιχνίδια και η Λιντς ήταν δεύτερη στην βαθμολογία, με την άνοδο να είναι πιο κοντά από ποτέ. Όμως τότε η ήττα-σοκ από την Γουίγκαν έδωσε την δεύτερη θέση στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ενώ το πανδαιμόνιο της ισοπαλίας με 1-1 με την Άστον Βίλα να δίνει τέλος στα όνειρα της απευθείας ανόδου.



Με ρεκόρ τριών ηττών και μίας ισοπαλίας στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια της χρονιάς, η Λιντς μπήκε με απουσίες στα πλέι-οφ, χάνοντας τελικά από την Ντέρμπι με σκορ 4-3 σε δύο αγώνες. Μία ονειρική σεζόν εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την Λιντς, η οποία έχασε την άνοδο μέσα από τα χέρια της. Παρόλα αυτά ο Μπιέλσα δεν έδειξε να πτοείται, δεν θα άφηνε κανέναν άλλωστε να του πει πώς να κάνει την δουλειά του. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε την αποχώρηση του βασικού και αναντικατάστατου αμυντικού της ομάδας, Πόντους Γιάνσον, τον οποίο πούλησε δίχως δισταγμό στην Μπρέντφορντ.

Η νέα σεζόν ξεκινούσε με διαφορετικό αέρα από ότι οι προηγούμενες, οι φίλοι της ομάδας γνώριζαν πλέον πως η άνοδος είναι κάτι παραπάνω από εφικτή. Στους 26 πρώτους αγώνες της Τσάμπιονσιπ μέτρησε μόλις τέσσερις ήττες, ενώ ακόμα και οι τέσσερις ήττες στα επόμενα πέντε παιχνίδια δεν έμοιαζαν αρκετές για να «ρίξουν» από την κορυφή τα «Παγώνια». Ούτε όμως και η διακοπή όμως έδειξε να σταματά την πορεία του συνόλου του Μπιέλσα, με την πολυπόθητη μέρα επιτέλους να φτάνει.



Στις 17 Ιουλίου και μετά την ήττα της Γουέστ Μπρομ από την Χάντερσφιλντ, η Λιντς βρισκόταν επιτέλους και μαθηματικά στην Πρέμιερ Λιγκ. Η αναμονή 14 χρόνων έφτανε επιτέλους στο τέλος της, μετά από δύο υποβιβασμούς και την μετριότητα της Τσάμπιονσιπ, τα «Παγώνια» θα αγωνίζονται πάλι με το σήμα της Πρέμιερ Λιγκ στο μπράτσο.

Το βίντεο με τον αστέρα του «Game of Thrones» και υποστηρικτή της ομάδας, Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, συνοψίζουν σε μόλις ενάμιση λεπτό όλα όσα έζησαν οι οπαδοί του συλλόγου σε αυτά τα 14 χρόνια. Πλέον όμως η υπομονή τους θα ανταμειφθεί, με την Πρέμιερ Λιγκ να ετοιμάζεται από τώρα για την τρέλα του Μαρσέλο Μπιέλσα. Αν θα καταφέρει ή όχι να παραμείνει και για την επόμενη χρονιά είναι άγνωστο, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως ο Αργεντινός ετοιμαζόταν καιρό για αυτό, και θα παλέψει με νύχια και με δόντια.

Επιμέλεια: Μάριος Αγγελέτος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!