Ο Γιάννης Καλαμπόκης συμμετείχε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο Ευρωμπάσκετ του 2009, της Πολωνίας, όπου η «γαλανόλευκη» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και αποτέλεσε μέλος του προπονητικού τιμ της ομάδας, στο Παγκόσμιο του 2019, στην Κίνα. Μιλώντας στο sport-fm.gr, «ξετυλίγει» το κουβάρι των Ευρωμπάσκετ, λίγο πριν το σημερινό (2/9) ντεμπούτο της Εθνικής Ελλάδος.

Ο παλαίμαχος γκαρντ, αυτή την περίοδο «φορτίζει τις μπαταρίες» του και σκέφτεται το επόμενο βήμα της καριέρας του: «Η παρουσία μου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αλλά παραμένω διαθέσιμος για την ομοσπονδία, σε ρόλο που θα μπορώ να προσφέρω. Άλλωστε υπάρχουν συζητήσεις που θα δούμε αν θα "καρποφορήσουν", μετά το Ευρωμπάσκετ. Θα μου άρεσε και το ενδεχόμενο να αναλάβω κάποιο σύλλογο, κάτι δηλαδή πιο ενεργό. Έχω διάθεση για να προσφέρω».

«Η γενιά του 2006, ήταν η καλύτερη ομάδα που παρουσιάσαμε, αλλά οι "συγκυρίες" δεν ευνόησαν για να πάμε ακόμα καλύτερα. Με "γεμίζει' το ενδεχόμενο να αξιολογώ παίκτες, όμως δεν κρύβω πως με "διακατέχει' το μικρόβιο του προπονητή μέσα μου».

Έχοντας δει από κοντά τη δουλειά στις ακαδημίες, δύο σπουδαίων ομάδων (Πανιώνιος, Περιστέρι), η συζήτηση για το ταλέντο των νεαρών Ελλήνων αθλητών συνεχίστηκε: «Το τελευταίο διάστημα έχουν σταματήσει πολλά παιδιά το μπάσκετ για κάποιο άλλο άθλημα, ενώ υπάρχουν και άλλα που δεν αθλούνται πλέον. Βλέπω πως η ομοσπονδία προσπαθεί, κάνοντας "στοχευμένες" κινήσεις να το αλλάξει αυτό. Πρέπει οπωσδήποτε, όλες οι «Ενώσεις» να λειτουργούν κάτω από παρόμοιες συνθήκες και να μην διαφέρουν μεταξύ τους. Ναι, η Ελλάδα έχει ταλέντο, πόσο μάλλον δε, αν αναλογιστούμε τις αναλογίες πληθυσμού που έχουμε. Γίνεται σοβαρή δουλειά και προσπαθούμε για καλύτερο αποτέλεσμα. Η εθνική Παίδων φέτος, έκανε μια εξαιρετική προσπάθεια και αξίζει τον σεβασμό μας».

Ερωτηθείς για το τι θα έκανε ο Γιάννης Καλαμπόκης, αν ήταν σήμερα μέλος της ομάδας, αναφέρει: «Θα έκανα αυτό που έκανα το 2009. Ήμουν ένας καλός ρολίστας και βοηθούσα την ομάδα όποτε με είχε ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλό κλίμα, κανένας παίκτης να μην δημιουργεί προβλήματα. Οφείλεις να περνάς καλά με τους συμπαίκτες σου και να έχετε ευχάριστες στιγμές και αναμνήσεις παρέα. Αυτά μένουν. Εμένα μου άρεσε και η ρουτίνα του προγράμματος, αν και κάποιες φορές κουράζει (γέλια). Ακολουθούσα πιστά το πρόγραμμα των προπονήσεων, του φαγητού και της ξεκούρασης».

Μάλιστα θυμάται και μια αστεία ιστορία από το Ευρωμπάσκετ του 2009, με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπουρούση: « Ο Μπουρούσης γενικά κάνει πολλές πλάκες. Μάλιστα τότε ήμασταν και στο ίδιο δωμάτιο. Θυμάμαι μια φορά τρώγαμε και μια κυρία, άσχετη με την αποστολή, μιλούσε πολύ δυνατά. Ο Γιάννης, γνωστός για την "ευθύτητα" του, πήγε να ζητήσει τα ρέστα (γέλια). Τσακώθηκαν, φώναζαν… Μετά εμείς τον πειράζαμε πως οφείλει να πάει να ζητήσει συγνώμη. Σηκώθηκε λοιπόν ξαφνικά, πάει παίρνει ένα βάζο με λουλούδια, γεμίζει και ένα πιάτο με γλυκά και πάει στο τραπέζι της. Περιττό να πω, πως έγιναν φίλοι, μιλούσαν δέκα λεπτά και η κυρία έγινε φαν του και τον αποθέωνε (γέλια)».

Για το μεγάλο διάστημα που έχει η εθνική μας να κατακτήσει κάποιο μετάλλιο: Η ποιότητα του Ελληνικού πρωταθλήματος στα μάτια μου, δεν "συνάδει" με την θέληση μας να έχουμε μια καλή εθνική ομάδα. Ο ανταγωνισμός έχει πέσει. Βέβαια οι εγχώριες διοργανώσεις και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα δεν είναι αναγκαίο να "πορεύονται" μαζί στις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Συνήθως όμως "συσχετίζονται" μεταξύ τους».

«Πάντως έχουμε παρουσιάσει και καλές ομάδες, όπως αυτή με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο ή το 2019 στο παγκόσμιο της Κίνας, όπου το έζησα και από κοντά. Εκεί πληρώσαμε δύο κακά τρίλεπτα (τέλος δεύτερης περιόδου και αρχές τρίτης), που μας στέρησαν μια καλή πορεία. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να αλλάξουν τα πάντα. Λεπτομέρειες που πολλές φορές, δεν τις υπολογίζεις».

«Πιστεύω όμως, πως σε αυτή τη διοργάνωση θα πάμε πραγματικά καλά. Η ομάδα είναι πολύ καλή και έχει την βοήθεια και την στήριξη της ομοσπονδίας. Μια επιτυχία, θα δώσει το «έναυσμα» στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα. Επίσης συνδυάζονται οι ημερομηνίες του τουρνουά, με αυτές της έναρξης των σχολίων και αυτό είναι καλό. Μακάρι τα παιδιά να πάνε καλά και να βοηθήσουν να μπει μία τελεία σε όλα τα "κακώς κείμενα" που υπάρχουν γύρω μας».

Για τις διαφορές του Γιάννη Αντετοκούνμπο και της ομάδας γενικότερα από το 2019: «Ο Γιάννης είναι σίγουρα πιο έτοιμος να "ηγηθεί" αυτής της προσπάθειας. Έχω την εντύπωση πως πλέον δεν νιώθει την ανάγκη να αποδείξει ποιος είναι. Το 2019 μου έδινε την αίσθηση, πως ναι μεν γνώριζε ποιος είναι και είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό του, αλλά ήθελε να δείξει στον κόσμο, πως μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής και πως μπορεί να παίξει με κανόνες της FIBA. Πλέον είναι πιο σίγουρος, πιο ώριμος και πιο έμπειρος. Επίσης τον βοηθάει και η υπόλοιπη ομάδα, έχουν "τρέξει" περισσότερα χιλιόμετρα μαζί, έχουν περισσότερες πτήσεις, περισσότερους αγώνες και περισσότερες προπόνησης… Επίσης η ομάδα είναι σε καλύτερο "φεγγάρι" φέτος. Υπάρχει ο Ντόρσεϊ, που όλοι ξέρουν πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει. Ο Παπαγιάννης προέρχεται από μια εξαιρετική σεζόν, οι Παπανικολάου και Παπαπέτρου επίσης».

«Επίσης, το "ταίριασμα" των Σλούκα και Καλάθη, είναι εξαιρετικό. "Αλληλοσυμπληρώνουν" ιδανικά ο ένας τον άλλον. Ο Νικ, βοηθάει πολύ στον ρυθμό της ομάδας και ο τρόπος που παιχνιδιού του, ταιριάζει πολύ στο "παιχνίδι" του Γιάννη. Ο Σλούκας είναι ένας παίκτης που μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό ενός αγώνα και να "αυξομειώσει" όποτε θέλει το τέμπο. Είναι ηγέτης, απαραίτητος για τα τελευταία λεπτά κάθε αγώνα. Μπορεί να «καθαρίσει» ένα παιχνίδι και δεδομένου πως οι άμυνες θα επικεντρωθούν στον Γιάννη, θα είναι κομβικός».

Το πρώτο Ευρωμπάσκετ που του έρχεται στο μυαλό: «Αναμφισβήτητα το 1987 και ο τελικός με τη Σοβιετική Ένωση, ήμουν εννιά χρονών. Τότε δεν ξέραμε πως το μπάσκετ είναι τόσο ωραίο άθλημα. Υπήρχε ο Άρης που παρακολουθούσαμε τις Πέμπτες και ο ΠΑΟΚ, αλλά το άθλημα δεν ήταν διαδεδομένο στη χώρα μας. Η επιτυχία της εθνικής, βοήθησε να ανεβεί το άθλημα πολύ σε "δημοτικότητα". Μπήκανε μπασκέτες στα σχολεία από πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας».

«Εμένα με καθόρισε… τότε κατάλαβα πως θέλω να παίξω μπάσκετ. Ωθηθήκαν μέσα από αυτή την επιτυχία τα νέα παιδιά να παίξουν μπάσκετ. Θυμάμαι παλαιότερα, δεν είχαμε μπασκέτες. Ζωγραφίζαμε στον τοίχο ένα στεφάνι ή βρίσκαμε ένα σημάδι, προσπαθώντας να βρούμε στόχο».

Τέλος, δεν «διστάζει» να κάνει τις προβλέψεις του, για την προσεχή διοργάνωση: « Αν και στον αθλητισμό δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις θα «τολμήσω» να πω πως βλέπω φαβορί την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Σλοβενία και τη Γαλλία. Επίσης την "έκπληξη" μπορεί να αποτελέσει και η Ιταλία, παρότι θα αγωνιστεί χωρίς τον Γκαλινάρι. Είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα. Για MVP, θέλω οποιοδήποτε Έλληνα. Αυτό θα σημαίνει πως θα φτάσουμε πολύ ψηλά. Τώρα αν πρέπει να πω και κάποιον άλλον αναγκαστηκά, θα αναφέρω τον Ντόντσιτς».

Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ισραήλ-Ελλάδα: Στη μάχη των νοκ άουτ του Eurobasket U20 η Εθνική Νέων

Έμαθε αντίπαλο στα νοκ άουτ του Eurobasket U20 η Εθνική Νέων

Πρώτη ήττα της Εθνικής Νέων για το Eurobasket U20 στα χέρια της διοργανώτριας Πολωνίας

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Εθνική Νέων, λύγισε τη Σερβία με κορυφαίους Ζούγρη και Σαμοντούροφ!

Live Streaming: Η πρεμιέρα της Εθνικής Νέων κόντρα στη Σερβία για το Eurobasket U20

Οι αντιδράσεις του πάγκου, η ατμόσφαιρα και ο... Παυλίδης: Η παρακάμερα από τη νίκη της Εθνικής κόντρα στην Ολλανδία

Στο κατάμεστο ΣΕΦ η δεύτερη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στις δύο πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του EuroBasket!

Με Τολιόπουλο, Παπαγιάννη και Πετρούσεφ το Top-10 της 4ης ημέρας των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ 2025!

Κουζέλογλου: «Στην Εθνική Ομάδα έχουμε κοντά μας αυτούς που μας έκαναν να παίξουμε μπάσκετ»

Σίβεκ: «Κυριαρχήσαμε κόντρα σε παίκτες Ευρωλίγκας, αλλά δεν έχουμε την ποιότητα»