Γράφει ο Νίκος Ζέρβας
Το τελευταίο διάστημα τα ρεπορτάζ και οι μεταγραφικές αναφορές, εμπεριέχουν ολοένα και περισσότερο την λέξη «εφορία», καθώς το ποσοστό που καλούνται να πληρώνουν με τον νέο νόμο οι ομάδες στον αθλητισμό αυξήθηκε σε υπερθετικό βαθμό. Το 45% που βάσει συντελεστών και διαφόρων ρυθμίσεων αγγίζει ουσιαστικά το 80%, βάζει «φρένο» στις…ορέξεις των ομάδων που έχουν να διαθέσουν για ενίσχυση και ουσιαστικά, τελματώνει, αυτές που έχουν μικρότερου βεληνεκούς «πορτοφόλι». Που οδηγεί όλο αυτό; Η απάντηση είναι εύκολη. Στην συρρίκνωση της ποιότητας του ελληνικού αθλητισμού και τον αφανισμό των πρωτοκλασάτων- υψηλά αμειβομένων αθλητών, που θα προτιμήσουν να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδος, αφού οι ομάδες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να εστιάσουμε στις δυσκολίες που ήδη έχουν παρουσιαστεί. Όταν ένας αθλητής έχει ετήσιες απολαβές ενός εκατομμυρίου ευρώ και για να τον προσθέσεις στο ρόστερ σου θα πρέπει να δαπανήσεις επιπλέον οκτακόσιες χιλιάδες το σκέφτεσαι. Και το πιο πιθανό είναι να κάνεις «πίσω» και να προτιμήσεις έναν φθηνότερο, που αυτόματα θα σου μειώσει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα ως ομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα κέρδη σου ως σωματείο. Αυτό τον μειωμένης ποιότητας και θεάματος αθλητισμό επιθυμούμε; Νομίζω πως όχι. Από την όλη υπόθεση δεν πλήττεται μόνο το μπάσκετ, όμως επειδή στην Ελλάδα οι δυο κολοσσοί Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δαπανούν εκατομμύρια, εύλογα κεντρίζουν περισσότερο το ενδιαφέρον.
Δεν στενοχωριέμαι τόσο για αυτές τις δυο ΚΑΕ, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα βρουν την άκρη να αντεπεξέλθουν. Έτσι και αλλιώς, έχουν ήδη ακριβά ρόστερ, που ναι μεν θα γίνουν λιγότερο ανταγωνιστικά αν ισχύσει αυτό το φορολογικό μέτρο, αλλά δεν θα φυτοζωήσουν κιόλας. Η λύπη και ο προβληματισμός μεγαλώνουν, όταν κοιτάξουμε στα χαμηλότερα στρώματα…Για ποια βελτίωση του πρωταθλήματος θα μπορούμε να μιλάμε, όταν οι ομάδες που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, αναγκαστούν να «σφίξουν» ακόμη περισσότερο το ζωνάρι; Πως θα πληρωθούν οι παίκτες και με ποια ομάδα θα συμφωνήσουν ακόμα αν κοστίζουν λίγα, όταν ουσιαστικά τα χρήματα που θα πρέπει να βγουν από τα ταμεία θα είναι σχεδόν τα διπλά;
Ο…φωστήρας του νέου νόμου, έχει σκεφτεί ότι οι πιθανότητες να ξενιτευτούν όλοι οι καλοί Έλληνες παίκτες μεγαλώνουν επικίνδυνα; Από την άλλη, ίσως είναι μία καλή ευκαιρία να ρίξουν κάποιοι τις υπερβολικές απαιτήσεις που έχουν στο οικονομικό κομμάτι και να συμβιβαστούν με τα δεδομένα της εποχής. Ακόμη περισσότερο να δοθούν ουσιαστικές ευκαιρίες σε Έλληνες παίκτες μικρής ηλικίας. Είναι η καλή όψη του νομίσματος αυτή. Η λογική όμως, λέει ότι το ενδιαφέρον θα μειωθεί, τα χρήματα που θα μπουν στον αθλητισμό από χορηγούς και όχι μόνο θα μειώνονται συνεχώς και κάποια στιγμή το προϊόν θα παρουσιάζει μικρή ζήτηση. Συμφωνώ και επαυξάνω ότι η φορολογία στις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες θα πρέπει να είναι υψηλότερη από ότι στο παρελθόν.
Όμως, αυτό το 80% είναι εξοντωτικό και θα μας φέρει πολλά χρόνια πίσω, αφού είναι ενδεικτικό ότι εξετάζεται ακόμη και η αναβολή του πρωταθλήματος. Επί της ουσίας οι αντιδράσεις σε βάθος χρόνου θα είναι αλυσιδωτές και δεν θα βλάψουν μόνο ομάδες και παίκτες, αλλά όλο τον κόσμο που ζει και εργάζεται από τον αθλητισμό. Στο πρόσφατο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ η απόφαση για συζήτηση του θέματος με τον Υπουργό οικονομικών, ήταν μονόδρομος. Μακάρι να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί από όλες τις πλευρές και η Πολιτεία να δείξει κατανόηση, να μειώσει σε λογικό πλαίσιο τη φορολόγηση, ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο…
Υ.Γ.: Φυσικά και το παραπάνω πρόβλημα που προέκυψε στον αθλητισμό είναι μικρό σε σχέση με τον τρόπο ζωής που έχουν αναγκαστεί να βιώνουν οι περισσότεροι συνάνθρωποί μας από τα νέα μέτρα και τις περικοπές μισθών. Μακάρι να λύνονταν τα προβλήματα του κόσμου και ας χτύπαγαν τη μπάλα στο παρκέ μόνο έφηβοι, όμως επειδή για αθλητισμό μιλάμε και με αυτόν διασκεδάζουμε, καλό θα ήταν να δούμε με προσοχή το εμπόδιο που έχει προκύψει.
Υ.Γ. 1: Το πρόβλημα δεν είναι αν θα πάρει ο Σπανούλης και ο κάθε Σπανούλης δυο εκατομμύρια ευρώ ή κάτι παραπάνω. Αφορά τον αθλητισμό και την ύπαρξή του γενικότερα.
Υ.Γ.2: Σε ότι αφορά την απουσία του Παπαλουκά και από την φετινή προσπάθεια της Εθνικής ομάδας, περιμένουμε απαντήσεις από τον Θοδωρή. Το οφείλει στην ιστορία που έχει στο άθλημα και ειδικά με την φανέλα με το εθνόσημο. Προς το παρών, με κάλυψε απόλυτα με τα γραφόμενά του στο χθεσινό άρθρο της στήλης ο συνάδελφος, Χρήστος Ρομπόλης. Το λάθος του 33χρονου γκαρντ, είναι μεγάλο.
Απορίες, σχόλια και παρατηρήσεις στο nikosze2001@yahoo.com