Η αρχική ψυχρολουσία στο «στρατόπεδο» του Ατρόμητου στο άκουσμα της Φενέρμπαχτσε ως αντιπάλου στα play-off του Europa League, έχει μετατραπεί πλέον σε αίσθημα πρόκλησης που προκύπτει από το πολύ μεγάλο όνομα του αντιπάλου, αλλά και της δεδομένης ποιότητας του ρόστερ των Τούρκων.

Το sport-fm.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων της Τουρκίας που φέτος ανάγκασε όλη την Ευρώπη να μιλά για εκείνη λόγω των ηχηρών της μεταγραφών όπως ο Φαν Πέρσι και ο Νάνι.

Με τον Φαν Πέρσι, τον Νάνι και τα άλλα… πλουσιόπαιδα

Οι ομάδες στην Τουρκία ανέκαθεν επιδίδονταν σε εντυπωσιακές μεταγραφές κάθε καλοκαίρι, αλλά η διαφορά που έχει η δράση της Φενέρ μέσα στο 2015 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι δεν έκανε μία ή δύο κινήσεις που ξεσήκωσαν. Τα «καναρίνια» έχουν πραγματοποιήσει συνολικά οχτώ μεταγραφές και πλην των Φαμπιάνο και Αμπντουλαγιέ που υπέγραψαν ως ελεύθεροι, οι συμφωνίες για τους υπόλοιπους ξεπέρασαν συνολικά τα 30 εκατ. ευρώ και η αναφορά γίνεται μόνο για τις αποζημιώσεις προς τις ομάδες.

Από το τρελό καλοκαίρι των Τούρκων, ξεχωρίζουν οι μεταγραφές των Νάνι και Φαν Πέρσι, οι οποίοι όμως δεν ήταν και οι πιο ακριβοί. Το πλέον πολυδάπανο deal ήταν του Σόουζα που η αγορά του από τη Γκρέμιο κόστισε 8 εκατ. ευρώ και πρόκειται ουσιαστικά για τον αντι-Μιλιβόγεβιτς που προσπάθησε να τον πάρει μαζί του στην Τουρκία ο Βίτορ Περέιρα.

Σημαντική προσθήκη αποτελεί επίσης και ο Σίμον Κίαερ που αποκτήθηκε αντί 7,5 εκατ. ευρώ και ο Φερναντάο του οποίου αγορά ανάγκασε τη Φενέρ να βγάλει από τα ταμεία της 3,4 εκατ. ευρώ.

Θα αναρωτηθούν πολλοί πού μπορεί και βρίσκει τόσα χρήματα. Η Φενέρ βρίσκεται κι αυτή στο pay-roll της Turkish Airlines με την οποία ανανέωσε τη συνεργασία της το καλοκαίρι για τα ευρωπαϊκά ματς, έχει διαθέσει πάνω από 35.000 διαρκείας ενώ μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 60.000 φανέλες και αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχει ξεπεράσει τις 500.000.

Παράλληλα, βρίσκεται στα σκαριά συμφωνία για την ονομασία του «Σουκρού Σαράτσογλου» και λέγεται πως η «Ουλκέρ» ετοιμάζεται για συμβόλαιο-μαμούθ που μπορεί να φτάσει σε διάρκεια μέχρι και 10 χρόνια.

Ο υπόδικος Αζίζ Γιλντιρίμ

Ένα όνομα, μια ιστορία για τη Φενέρ είναι ο πρόεδρός της, Αζίζ Γιλντιρίμ ο οποίος αγγίζει τη δεκαετή θητεία στο «τιμόνι» της διοίκησης των Τούρκων. Ο πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2011, όταν έγινε γνωστή η υπόθεση περί ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης στο τουρκικό ποδόσφαιρο.

Από τους άμεσα εμπλεκόμενους ήταν ο Αζίζ Γιλντιρίμ ο οποίος σύμφωνα με την έκθεση 18 σελίδων, είτε είχε δωροδοκήσει είτε είχε αποπειραθεί να δωροδοκήσει διαιτητές και αντιπάλους της Τράμπζονσπορ που διεκδικούσε τότε το πρωτάθλημα.

Το 2012 και συγκεκριμένα την 1η Ιουνίου η αρχική πρόταση του εισαγγελέα για τον Γιλντιρίμ ήταν καταδικαστική και επιπλέον έκανε λόγο για φυλάκιση 39 χρόνων για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Τελικά, αυτή η πρόταση μειώθησε στα 13 χρόνια, για να έρθει τελικά η απόφαση του δικαστηρίου που επέβαλε στον Γιλντιρίμ ποινή φυλάκισης έξι χρόνων.

Ο πρόεδρος της Φενέρ αφού πέρασε ένα χρόνο στη φυλακή, το αίτημά του για επαναξέταση της δίκης έγινε δεκτό και πλέον είναι ελεύθερος.

Συν τοις άλλοις, πρέπει να σημειωθεί, ότι για την εμπλοκή της σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς, η Φενέρμπαχτσε είχε τιμωρηθεί για συνολικά τρία χρόνια με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η παράδοση δείχνει Ελλάδα

Η παράδοση της Φενέρ δεν είναι καθόλου θετική κόντρα σε ελληνικές ομάδες, καθώς στις δύο διασταυρώσεις της με Παναθηνηναϊκό (2002-2003) στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του UEFA και ΠΑΟΚ (2010-2011) για τα play-off του Europa League έχει αποκλειστεί και τις δύο φορές, χωρίς να νικήσει ούτε μία φορά. Μάλιστα, τη σεζόν που αποκλείστηκε από τους «πράσινους», στον προηγούμενο γύρο είχε αντιμετωπίσει την ΑΪΚ Στοκχόλμης που αντιμετώπισε ο Ατρόμητος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League.





Οι ελπίδες του Ατρόμητου

Σύμφωνα με το «transfermarkt» η συνολική αξία του ρόστερ της Φενέρ φτάνει τα 160 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που αυτή του Ατρόμητου αγγίζει τα 12,5 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ελπίδες να ανατραπούν τα δεδομένα, όταν υπάρχει μια τέτοια διαφορά; Όσο η μπάλα είναι στρογγυλή και το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να είναι ένα άθλημα που παίζεται 11 εναντίον 11, τότε οι Περιστεριώτες είναι υποχρεωμένοι το 1 ή το 2% που μπορεί να έχουν ως ελπίδες να τις διεκδικήσουν.

Και σύμφωνα με όσα φάνηκαν στο ματς της Σουηδίας κόντρα στην ΑΪΚ Στοκχόλμης, η ικανότητα που υπάρχει στο ρόστερ του Μιχάλη Γρηγορίου σε καταστάσεις αντεπίθεσης, χαρίζει στο αουτσάιντερ μία βάση ώστε να «χτίσει» ένα πλάνο πρόκρισης.



Μπορεί στο ματς της Ουκρανίας κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ η Φενέρ να ηττήθηκε με 3-0, αλλά μέχρι να αποβληθεί στο 61’ ο Βίτορ Περέιρα από τον πάγκο του, οι Τούρκοι είχαν πολλές και κλασικές ευκαιρίες να σκοράρουν και να ισοφαρίσουν. Όταν ο Πορτογάλος έκανε το... θαύμα του, μετέφερε μεγάλο εκνευρισμό στους παίκτες του και δέχθηκαν δύο γκολ μέσα σε 7 λεπτά από κόντρα επιθέσεις.

Αυτό είναι ίσως το πλάνο που μπορεί να εφαρμόσει ο Ατρόμητος κόντρα στα «αστέρια» των Τούρκων. Αν οι παίκτες του Μιχάλη Γρηγορίου καταφέρουν να τους εκνευρίσουν, τους βάλουν σε διαδικασία σκέψης και προβληματισμού, τότε μπορούν τους χαλάσουν την αυτοσυγκέντρωση και ο Ατρόμητος να «χτυπήσει» όπως πλήγωσε την ΑΪΚ με κόντρα επιθέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον Φαν Πέρσι, εκτός του πρώτου ματς στο Περιστέρι θα είναι ο Κίαερ που αποβλήθηκε στο ματς της Ουκρανίας με δύο κίτρινες.

Όσον αφορά τον τρόπο που αγωνίζεται η Φενέρ, ο Βίτορ Περέιρα φαίνεται ότι ψάχνεται ακόμα, καθώς στο πρώτο ματς στην Τουρκία επέλεξε το 4-4-2, αλλά στην Ουκρανία το 4-2-3-1.

Η ενδεκάδα κόντρα στη Σαχτάρ στο πρώτο ματς της Τουρκίας:

Ντεμιρέλ – Ερκίν, Κίαερ, Μπρούνο Άλβες, Καλντιρίμ – Ντιέγκο, Σόουζα, Τοπάλ, Νάνι – Σο, Φερναντάο


Η ενδεκάδα στο ματς της Ουκρανίας:

Ντεμιρέλ – Ερκίν, Κίαερ, Μπρούνο Άλβες, Εζμπαϊράκλι – Ραούλ Μεϊρέλες, Σόουζα – Σο, Ντιέγκο, Νάνι – Φερναντάο

Παύλος Κουστέρης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube