Το 36ο «ραντεβού» στην ιστορία τους έχουν απόψε η Ιταλία και η Ισπανία στο «Juventus Stadium» του Τορίνο, με το παρελθόν των μεταξύ τους αναμετρήσεων να περιλαμβάνει τελικούς, δικτατορίες και γονατιές.

Περίπου πριν από δύο μήνες, στις 27 Ιουνίου, Ιταλία και Ισπανία «μονομάχησαν» στο «Stade de France» με έπαθλο ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Γαλλίας, με την «squadra azzurra» να επικρατεί 2-0 χάρη σε τέρματα των Κιελίνι και Πελέ. Εκατό μέρες μετά οι δύο εθνικές ομάδες κοντράρονται ξανά, αυτή τη φορά στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου κυπέλλου του 2018, μη την τελική φάση να διεξάγεται στη Ρωσία, σε ένα «ραντεβού» από το οποίο καμία δεν θέλει να λείψει.

Μία αναμέτρηση με σπουδαίο παρελθόν. Από τον τελικό του Euro 2012 και το χτύπημα του Τασότι στον Λουίς Ενρίκε (που δεν είδε ο διαιτητής) στο Μουντιάλ του ’94, μέχρι τον πολιτικό αποκλεισμό του σπουδαίου Θαμόρα.

Η πρώτη φορά που οι δύο αποψινοί αντίπαλοι στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου της Γιουβέντους βρέθηκαν στη σέντρα για μεταξύ τους αγώνα, ήταν σχεδόν πριν από εκατό χρόνια. Για την ακρίβεια 96. Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 1920 στην Αμβέρσα, με την Ισπανία να επικρατεί 2-0 ανοίγοντας «λογαριασμό».

Σπουδαιότερο παιχνίδι ο τελικός του Euro το 2012. Οι «Φούριας Ρόχας» επιβλήθηκαν 4-0 σε έναν θρίαμβο που έμεινε στην ιστορία. Σημαντική επίσης και η νίκη τους στη διαδικασία των πέναλτι τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Βιέννη (για το Euro του 2008) επί της τότε Παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας, που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, τον πρώτο από τους τρεις συνεχόμενους που πανηγύρισαν οι Ίβηρες στη συνέχεια (δύο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο).



Και όμως, οι «azzuri» έχουν το προβάδισμα στις νίκες, έστω και οριακό (11 έναντι 10), με 14 ματς να έχουν έρθει ισόπαλα, ενώ η Ιταλία δεν έχει χάσει στο «σπίτι» της από το 1971, όταν η «La Roja» νίκησε 2-1 με την «υπογραφή» των Πίρι και Ουριάρτε.

Το Τορίνο φέρνει «γούρι» στους γηπεδούχους, αφού στις 35 φορές που αγωνίστηκαν εκεί στο παρελθόν, γνώρισαν την ήττα μόλις πέντε φορές, με τελευταία 61 χρόνια πριν από την τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία, πανηγυρίζοντας τη νίκη μετά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή 24, μετρώντας και έξι μοιρασμένα αποτελέσματα. Το «Stadium» θα φιλοξενήσει την εθνική για τρίτο παιχνίδι. Είχε προηγηθεί η νίκη επί της Τσεχίας το 2013 (2-1) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου και το ισόπαλο 1-1 με την Αγγλία σε φιλικό.

Μετά την πρώτη συνάντηση στην Αμβέρσα, έρχεται αυτή στις 29 Μαΐου 1927 με την οποία εγκαινιάστηκε το γήπεδο «Littoriale» της Μπολόνια, με ξεχωριστή παρουσία αυτή του βασιλιά της Ιταλίας όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής. Το 1934 το Μουντιάλ διεξάγεται στην Ιταλία και οι διοργανωτές βρίσκουν μπροστά τους την Ισπανία στα προημιτελικά, με τους αγώνες τότε να είναι διπλοί και να διεξάγονται σε δύο μέρες. Το πρώτο παιχνίδι έληξε 1-1 μετά και τον επιπλέον χρόνο της παράτασης. Ο δεύτερος 1-0 για την Ιταλία, την 1η Ιουνίου, με το γκολ να σημειώνει ο Τζουζέπε Μεάτσα. Στο παιχνίδι αυτό υπάρχει ένα «στίγμα». Ο Ρικάρντο Θαμόρα, που θεωρείτο ο κορυφαίος τερματοφύλακας της εποχής του, δεν υπερασπίστηκε την εστία της Ισπανίας με επίσημη αιτία ένα χτύπημα στο γόνατο, τα «κουτσομπολιά» της εποχής όμως να κάνουν λόγο για «άνωθεν εντολές», υπονοώντας συνεννόηση μεταξύ των δύο δικτατοριών.



Το 1980 υπάρχει ένα ανούσιο μεταξύ τους 0-0 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1980 που φιλοξένησε η Ιταλία, για να φτάσουμε στις 14 Ιουνίου του 1988, όπου οι δύο εθνικές ομάδες αγωνίστηκαν στην Φρανκφούρτη για τον δεύτερο όμιλο του Euro, με τους «μπλε» να κερδίζουν 1-0 χάρη σε τέρμα που σημείωσε ο Βιάλι, να παίρνουν την πρόκριση στα ημιτελικά, εκεί όμως να βρίσκουν μπροστά τους την Σοβιετική Ένωση που κέρδισε 2-0 με γκολ των Προτάσοφ και Λιτόφτσενκο περνώντας στον τελικό.



Από τότε και για τα επόμενα 20 χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο Euro του 2008, με εξαίρεση τον αγώνα της 9ης Ιουλίου του 1994 για τα προημιτελικά του Μουντιάλ των Η.Π.Α (2-1 η Ιταλία με γκολ των Μπάτζο, Ντίνο στο 27’ και Ρομπέρτο στο 87’), οι συναντήσεις τους ήταν μόνο φιλικές. Στο «Stadium» του Τορίνο κάθε άλλο παρά φιλικό αναμένεται να είναι, με τους «tifosi» να δημιουργούν μία «καυτή» ατμόσφαιρα.





Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube