Τελικά το τρόπαιο ταξιδεύει στη Ρώμη! Σε έναν τελικό που εξελισσόταν καθ’ όλη τη διάρκειά του στην κόψη του ξυραφιού, η Ιταλία κατάφερε να στεφθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία της Πρωταθλήτρια Ευρώπης μετά το 1968, επικρατώντας 3-2 των Άγγλων μέσα στο «Γουέμπλεϊ» στη διαδικασία των πέναλτι!

Η κανονική διάρκεια του αγώνα και το έξτρα ημίωρο της παράτασης βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες στο 1-1, σκοράροντας από μία φορά σε κάθε ημίχρονο. Συγκεκριμένα, στο 2’ ο Λουκ Σο κατάφερε να ανοίξει το σκορ έπειτα από τρομερή ασίστ του Τρίπιερ, σημειώνοντας το γρηγορότερο γκολ στην ιστορία των τελικών του Euro, αλλά η απάντηση των «ατζούρι» ήρθε στο 67’, με τον Μπονούτσι να εκμεταλλεύεται τη σύγχυση στα καρέ των Άγγλων από εκτέλεση κόρνερ.

Στα πέναλτι, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ «πλήρωσε» το γεγονός ότι έβαλε στη διαδικασία τους Ράσφορντ και Σάντσο, που δεν είχαν προλάβει να ακουμπήσουν την μπάλα περνώντας τους στο παιχνίδι στο 120’(!), με τον πρώτο να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και τον δεύτερο να νικιέται από τον Ντοναρούμα. Ο Ιταλός γκολκίπερ «νίκησε» και τον Σάκα στην τελευταία εκτέλεση, επισκιάζοντας τον εκπληκτικό Πίκφορντ (επίσης έπιασε δύο πέναλτι των Μπελότι και Ζορζίνιο) και κυρίως παίρνοντας το Euro 2020 για τους Ιταλούς.

Από την πλευρά τους οι Άγγλοι παραμένουν για ακόμα μία φορά χωρίς τρόπαιο, παρά το γεγονός ότι έπαιζαν στο «Γουέμπλεϊ».

Στο μυαλό των κόουτς

Για την τυπικά γηπεδούχο Ιταλία, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν είχε εκπλήξεις στις επιλογές του, καθώς προτίμησε κλασικά το 4-3-3, με τον Έμερσον να έχει τη θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του Σπινατσόλα, οι Βεράτι, Ζορζίνιο και Μπαρέλα ήταν στον άξονα και φυσικά η τριάδα αποτελούνταν από Κιέζα, Ιμόμπιλε και Ινσίνιε.



Αντίθετα, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ τα άλλαξε… όλα, αφού το 4-2-3-1 έμεινε στα αποδυτήρια και επιλέχθηκε το 3-4-3, με τον Γουόκερ να μετατίθεται στο κέντρο της άμυνας, τον Τρίπιερ να παίζει ως δεξί μπακ-χαφ και τον Μάουντ να συμπληρώνει τους Κέιν, Στέρλινγκ στην επίθεση, ενώ ο Σάκα έμεινε στον πάγκο.



Το ματς

Αν ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έγραφε το σενάριο που θα ήθελε για τον αγώνα, ίσως να μην έθετε τόσο ευνοϊκούς όρους για την ομάδα του, καθώς με το… καλημέρα στην αναμέτρηση, οι παίκτες του κατάφεραν να παραβιάσουν την εστία του Ντοναρούμα μόλις στο 2’. Πρωταγωνιστής ήταν ο Λουκ Σο που «έχτισε» και τελικά ολοκλήρωσε τη φάση για την ομάδα του με εκπληκτικό σουτ στην κίνηση, έπειτα από σέντρα του Τρίπιερ.



Στα πρώτα 20-25 λεπτά η Αγγλία είχε ξεκάθαρα το μομέντουμ του αγώνα, αλλά παρά τις προϋποθέσεις που δημιουργούσε, ούτε κατάφερε να βγάλει καθαρή ευκαιρία, ούτε τελική προσπάθεια, γεγονός που η Ιταλία το εκμεταλλεύθηκε και από το 30’ και μετά άρχισε να συνέρχεται και να εμφανίζεται στο ματς. Η μεγάλη ευκαιρία για τους «ατζούρι» ήταν στο 35’, με τον Κιέζα να σουτάρει άστοχα από πλεονεκτική θέση.



Το δεύτερο ημίχρονο δεν έφερε αλλαγές για τις δύο ομάδες, με την Αγγλία όσο περνούσε η ώρα να γίνεται όλο και πιο φοβική και να κλείνεται όλο και περισσότερο στην περιοχή της, ενώ η Ιταλία που δεν είχε τίποτα να χάσει, άρχισε να επιτίθεται όλο και περισσότερο. Για τους «ατζούρι» η πρώτη προειδοποιητική βολή ήρθε στο 62’ με τον Πίκφορντ να λέει «όχι» στον Κιέζα, που έκανε και πάλι ό,τι ήθελε τους αντίπαλους αμυντικούς και η τιμωρία με την ισοφάριση ήρθε πέντε λεπτά αργότερα.



Από εκτέλεση κόρνερ ο Βεράτι πήρε την πρώτη κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα στο δοκάρι και στην επιστροφή ο Μπονούτσι την έστειλε στα δίχτυα, με τον στόπερ της Γιούβε να γίνεται ο γηραιότερος σκόρερ σε τελικό (34 ετών και 71 ημέρων). Στο υπόλοιπο του 90λέπτου, η Ιταλία είχε βάλει στα σχοινιά την Αγγλία, που είχε «τσακισμένη» ψυχολογία μετά το γκολ που δέχθηκε, αλλά κάτι έλειπε από την ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι, με το παιχνίδι να οδηγείται στην παράταση.



Στο έξτρα μισάωρο, κάτι ουσιαστικό δεν συνέβη. Από τη μία ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δεν είχε λόγο να αλλάξει κάτι στην ομάδα του, αφού δεν απειλούνταν από τους ουσιαστικά γηπεδούχους, ενώ ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ δεν δικαιώθηκε για την επιμονή του στον Σάκα, που ήταν η επιλογή του από τον πάγκο και επιπλέον δεν θέλησε να ρισκάρει, περνώντας τους Ράσφορντ και Σάντσο στο… 120’ μόνο για τα πέναλτι.

Τελικά, αυτό το γεγονός το... πλήρωσε. Παρά το γεγονός ότι ο Πίκφορντ απέκρουσε πρώτος πέναλτι αντιπάλου και συγκεκριμένα του Μπελότι, στη συνέχεια ο Ράσφορντ σημάδεψε το δοκάρι, ο Σάντσο νικήθηκε από τον Ντοναρούμα και μετά την... παράταση ζωής που έδωσε ο γκολκίπερ της Έβερτον λέγοντας «όχι» στον Ζορζίνιο, ο Σάκα που ήταν επίσης... άφαντος, νικήθηκε από τον νέο «1» της Παρί Σεν Ζερμέν, που έβγαλε ο ίδιος το εισιτήριο για τη μεταφορά του τροπαίου στη Ρώμη.

Η διαδικασία των πέναλτι:

Μπεράρντι 1-0
Κέιν 1-1
Μπελότι 1-1 απόκρουση
Μαγκουάιρ 1-2
Μπονούτσι 2-2
Ράσφορντ 2-2 δοκάρι
Μπερναρντέσκι 3-2
Σάντσο 3-2 απόκρουση
Ζορζίνιο 3-2 απόκρουση
Σάκα 3-2 απόκρουση

ΜVP: Όπως εξελίχθηκε και κρίθηκε το τρόπαιο, κορυφαίος είναι ο Ντοναρούμα. Έπιασε δύο πέναλτι και χάρισε το Euro στην ομάδα του. Εξαιρετικός στην κανονική διάρκεια και στην παράταση ο Μπονούτσι και ο Κιέζα, μέχρι να τραυματιστεί.







Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα - Ντι Λορέντσο, Κιελίνι, Μπονούτσι, Εμερσον (118' Φλορέντσι) - Βεράτι (96' Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Μπαρέλα (54' Κριστάντε) - Κιέζα (85' Μπερναρντέσκι), Ινσίνιε (91' Μπελότι), Ιμόμπιλε (55' Μπεράρντι)

Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ - Γουόκερ (120' Σάντσο), Στόουνς, Μαγκουάιρ - Τρίπιερ (71' Σάκα), Ράις (74' Χέντερσον, 120' Ράσφορντ), Φίλιπς, Σο - Μάουντ (99' Γκρίλις), Στέρλινγκ, Κέιν.

Δείτε το Live της αναμέτρησης εδώ.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: EURO2020