Όλες οι ποδοσφαιρικές τραγωδίες έχουν έναν κοινό παρανομαστή: δεκάδες θύματα πίσω τους και τις περισσότερες φορές τους πραγματικούς ενόχους να μην «πληρώνουν» για τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Σήμερα είναι η επέτειος (16/10/1996) μιας από τις πλέον πολύνεκρες τραγωδίες, στην Γουατεμάλα. Το χωρητικότητας 50.000 θεατών «Εστάντιο Νασιονάλ Ματέο Φλόρες» ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Τα υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσαν συνωστισμό και ένα δυστύχημα με 85 νεκρούς ανάμεσά τους και παιδιά, και σχεδόν 200 τραυματίες βάφοντας με αίμα την αναμέτρηση Γουατεμάλα-Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Ακόμα όμως και η προηγμένη (θεωρητικά) Ευρώπη χρειάστηκε πρώτα να πάθει για να μάθει. Σε μια εποχή που ακόμα κι ένας τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών μπορούσε να αποβεί μοιραίος για πολύ κόσμο. Αυτός ανάμεσα σε Γιουβέντους και Λίβερπουλ (1-0) το 1985 επισκιάστηκε από σοβαρά επεισόδια και την κατάρρευση μιας εξέδρας με τραγική συνέπεια τον θάνατο 39 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμα.



Αυτή όμως η ποδοσφαιρική τραγωδία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη τα μέτρα ασφαλείας, ήταν του Χίλσμπορο το 1989. Στο βόρειο πέταλο του γηπέδου όπου φιλοξενούνταν οι οπαδοί της Λίβερπουλ βρέθηκαν υπεράριθμοι φίλαθλοι, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα υποχώρησαν και ακολούθησε μια από τις πιο αιματηρές ιστορίες, με 96 νεκρούς.



Δυστυχώς και η Ελλάδα έχει τις δικές αναμνήσεις από ανάλογα θλιβερό συμβάν, την τραγωδία της Θύρας 7 το 1981, με 21 φιλάθλους να χάνουν τη ζωή τους στο ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο «Καραϊσκάκη». Και ύστερα από τόσα χρόνια, τους υπαίτιους να μην έχουν βρεθεί...



Παναγιώτης Σγαρδέλης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube