Μεταξύ 2008 και 2012, η Ισπανία έσπερνε τον τρόμο σε κάθε μεγάλο τουρνουά. Πρώτα το Euro του ’08, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ν. Αφρικής, το ’12 ακόμη ένα Ευρωπαϊκό, με θρίαμβο ενάντια στην Ιταλία.
Ακολούθησε η μάλλον φυσιολογική κάμψη. Μεταξύ 2014 και 2018, η ρόχα δεν θύμιζε σε τίποτα την ομαδάρα που καταδυνάστευε κάθε τουρνουά, με το πρώτο ψήγμα επανόδου στις επιτυχίες να έρχεται το 2021, με την πορεία έως τα ημιτελικά του Euro.
Δεν ήταν ακόμα όμως η ώρα της ισπανικής επιστροφής. Ήταν η ώρα της ιταλικής, με τους «ατζούρι» να επικρατούν τότε στα πέναλτι και να αφήνουν την Ισπανία με το παράπονο.
Κι αν στο Κατάρ είχαμε το κάζο στους «16» ενάντια στο Μαρόκο, στα γήπεδα της Γερμανίας είδαμε τη μεγάλη επιστροφή. Ένα βήμα μακριά από την κούπα είναι οι Ίβηρες, έχοντας στον πάγκο τον άσημο μεν, γνώστη των εθνικών δε, Λουίς Ντε Λα Φουέντε.
Τι κι αν η Γαλλία κατάφερε να βάλει πριν το δεκάλεπτο το πρώτο της... νορμάλ γκολ σε αυτό το Euro; Μέσα σε ένα τέταρτο και κάτι ψιλά, η Ισπανία είχε αποκαταστήσει την τάξη.
Να είναι καλά αυτό το... παλιόπαιδο από την Καταλονία, ο Λαμίν Γιαμάλ! Έπαιξε σε όλο το Euro ως 16χρονος, στον τελικό θα είναι 17χρονος, καθώς τα γενέθλιά του είναι το ερχόμενο Σάββατο.
Ήδη ήταν ο νεαρότερος που συμμετέχει στον θεσμό, ενάντια στους Γάλλους έσπασε και το ρεκόρ για τον μικρότερο, σε ηλικία, σκόρερ σε Euro ή Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόλις 16 ετών και 362 ημερών...
Μικρός στο μάτι; Μάλλον μόνο στο... δελτίο ταυτότητας, o θαυματουργός πιτσιρικάς της Μπαρτσελόνα, που σμπαράλιασε το ρεκόρ του Φονλάντεν από το 2004 και ξεπέρασε μέχρι και τον Πελέ, πετυχαίνοντας μια μερακλήδικη γκολάρα για να φέρει τον ημιτελικό στα ίσα.
Και στον τελικό του Βερολίνου, έχει την ευκαιρία να γράψει με ολόχρυσα γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, πριν καν βγάλει το σχολείο...