Κυβερνήσεις αλλάζουν, αθλητικά μεγαθήρια βιώνουν οικονομικές καταστροφές, πασίγνωστοι καλλιτέχνες πέφτουν στην αφάνεια και η Ισπανία παραμένει... ακάθεκτη σ' αυτό που γνωρίζει καλύτερα απ' τον καθένα: Να «παράγει» ποδοσφαιρικά ταλέντα! Δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου στέφτηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης στις ηλικίες κάτω των 21 ετών και σήμερα στις 19:30 (ΕΡΤ Sports HD), διεκδικεί τον ίδιο τίτλο στην κατηγορία Κ19. Αντίπαλος της είναι η κάτοχος του θεσμού, Πορτογαλία.

Στα γήπεδα της Αρμενίας (όπου και διεξάγεται το εν λόγω τουρνουά), μια παρέα 17άρηδων, 18άρηδων και 19άρηδων —καθοδηγούμενη απ' τον 43χρονο, Σάντι Ντενία— προσπαθεί να κατακτήσει το 8ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ισπανίας στους Νέους. Ακόμα, όμως, και να μην το καταφέρει, το μόνο σίγουρο είναι ότι αν οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους θα πανηγυρίσουν πολλούς εθνικούς, συλλογικούς ή και ατομικούς τίτλους στη συνέχεια της καριέρας τους.

Ταλέντο εξάλλου υπάρχει. Η ποιοτική διαφορά της εθνικής Ισπανίας σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές του τροπαίου, φαίνεται και απ' τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει η σημαία της στη λίστα παικτών της διοργάνωσης, οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.



Παρουσιάζει ενδιαφέρον η αναφορά επτά παραδειγμάτων από το πολυτάλαντο ισπανικό σύνολο

Φεράν Τόρες (Δεξί Χαφ — Ημ. Γεν.: 29/2/2000)



Ο άνθρωπος, ο οποίος με την τελευταία εύστοχη εκτέλεση στη διαδικασία των πέναλτι στον ημιτελικό με την Γαλλία, έστειλε την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Σε κάθε του επαφή με την μπάλα στο τουρνουά της Αρμενίας, επιβεβαιώνει το λόγο που θεωρείται ο ηγέτης αυτού του συνόλου. Η εμπειρία του —για τα δεδομένα της ηλικίας του— «ξεχειλίζει». Άλλωστε είναι εκείνος απ' όλη την παρέα που έχει καταγράψει τις περισσότερες συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, καθώς και αυτός που έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (20 εκατ. ευρώ).

Προερχόμενος απ' τις ακαδημίες της Βαλένθια, πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα των «νυχτερίδων», τρεις μήνες πριν κλείσει τα 18 του, στη διοργάνωση του Κόπα ντελ Ρέι. Έκτοτε έχει συμπληρώσει 37 εμφανίσεις στην πρώτη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος (2 γκολ / 2 ασίστ), εννέα στο Κύπελλο (1 γκολ/ 2 ασίστ), καθώς και εφτά σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ (οι τρεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση).

Στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου τον παρουσιάζουν ως τον «νέο Ασένσιο». Ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του διαφέρουν από εκείνα του παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο δεξιοπόδαρος πλάγιος χαφ αποτελεί ποδοσφαιριστή «παλαιάς κοπής». Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι σε μία εποχή που οι περισσότεροι της θέσης του αγωνίζονται με αντίθετο πόδι, αυτός ξεκινάει τις προσπάθειες του απ' τα δεξιά. Είναι γρήγορος για το ύψος του (1,84), με αρκετά καλή ντρίπλα και έχει ως πρώτο του μέλημα την τροφοδότηση των συμπαικτών του(έχει μία ασίστ στο Ευρωπαϊκό).

Στις 3 Απριλίου του 2018 ο Τόρες ανανέωσε έως το 2021 το συμβόλαιο του με την Βαλένθια. Μάλιστα προκάλεσε εντύπωση η ρήτρα αποδέσμευσής του, η οποία είχε συμπεριληφθεί σ' αυτό και η οποία προσεγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ! Εξάλλου ενδιαφέρον για τον ποδοσφαιριστή έχουν εκφράσει οι δύο «μεγάλες» της Ισπανίας, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, όπως και οι Τσέλσι και Λίβερπουλ. Σύλλογοι που αν θέλουν να τα «σκάσουν» για κάποιο ταλέντο, μπορούν να βρουν το απαιτούμενο ρευστό.



Αμπέλ Ρουίθ (Επιθετικός — Ημ. Γεν.: 28/1/2000)



Ο βασικός σέντερ φορ των «φούριας ρόχας» (αγωνίζεται και ως εξτρέμ) μπορεί να μην τρομάζει με τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα, ωστόσο το κάνει με την έφεση του στο... άδειασμα των προσωπικών του αντιπάλων. Αποτελεί τον αρχηγό της Ισπανίας (17 συμμετοχές / 7 τέρματα —το ένα στο εν εξελίξει Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα—), με την Κ17 της οποίας έφτασε έως τον τελικό του αντίστοιχου Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από δύο χρόνια (πέτυχε 6 γκολ συνολικά, αλλά στο τέλος είδε την Αγγλία να κατακτά το τρόπαιο).

Γεννημένος στο Αλμουσάφες, στην επαρχία της Βαλένθια, δεν θα μπορούσε να μην έχει αποτελέσει μέλος των ακαδημιών των «νυχτερίδων». Ωστόσο σε ηλικία μόλις 12 ετών μεταπήδησε σε εκείνες της Μπαρτσελόνα, αποτελώντας πλέον ένα απ' τα μεγαλύτερα wonderkids τη Μασία. Με τη δεύτερη ομάδα των Καταλανών έχει μετρήσει 49 εμφανίσεις (έξι τέρματα).

Πρόσφατα πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα των «μπλαουγκράνα», στην τελευταία αγωνιστική της Πριμέρα Ντιβιζιόν και συγκεκριμένα στο νικηφόρο 2-0 επί της Χετάφε. Έχει τραβήξει εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον πολλών συλλόγων, ωστόσο δεσμεύεται με συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα για τα επόμενα 2+2 έτη.



Αντέρ Μπαρενετσέα (Αριστερό εξτρέμ — Ημ. Γεν.: 27/12/2001)



Στις 21 του περασμένου Δεκέμβρη και έξι μέρες πριν συμπληρώσει τα 17 έτη ζωής (αποτελεί το νεαρότερο μέλος των «φούριας ρόχας»), ο Βάσκος έγραψε ιστορία. Περνώντας ως αλλαγή στο 85' της αναμέτρησης μεταξύ Ρεάλ Σοσιεδάδ και Αλαβές (0-1), έγινε ο πρώτος παίκτης, ο οποίος —όντας γεννημένος τον 21ο αιώνα— αγωνίστηκε στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Ο Μπαρενετσέα δεν επαναπαύτηκε σ' αυτήν του την επίδοση, αφού κατάφερε να... ιδρώσει τη φανέλα της Σοδιεδάδ και σε οκτώ ακόμα παιχνίδια της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μάλιστα στο ένα εξ αυτών, άνοιξε και «λογαριασμό» με τα αντίπαλα καρέ. Και σε τι ματς... Στην επιβλητική νίκη του συλλόγου του με 3-1 απέναντι στην τέως, πλέον, Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ Μαδρίτης! Ο βραχύσωμος «σεσημασμένος» ντριπλέρ τυπικά έχει συμβόλαιο, το οποίο τον κρατά στο «Ανοέτα», έως το 2025. Όμως αν δικαιώσει τις προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για το πρόσωπό του, τότε δύσκολα θα το εξαντλήσει.

Δείγμα της πληθώρας ταλέντων που βρίσκονται με την εθνική Ισπανίας στην Αρμενία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19, είναι και το ότι ο Μπαρενετσέα ξεκινάει τις προσπάθειες του απ' τον πάγκο. Γεγονός που γίνεται ακόμα πιο αξιοπρόσεχτο αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελεί τον δεύτερο (μαζί με τον Μπράιν Χιλ της Σεβίλλης) σε χρηματιστηριακή αξία ποδοσφαιριστή του τουρνουά (10 εκατ. ευρώ).



Χουάν Μιράντα (Αριστερό Μπακ — Ημ. Γεν.: 19/1/2000)



Ένα ενενηντάλεπτο μίας αναμέτρησης, εξ αυτών που δίνουν οι Νέοι της εθνικής Ισπανίας στα γήπεδα της Αρμενίας, είναι αρκετό για να διαπιστώσει κανείς την καταλυτική συμμετοχή του, γεννημένου στο Ολιβάρες, αριστερού μπακ της ομάδας στο χτίσιμο των επιθέσεων της. Παρά τα 185 εκατοστά του(τα οποία του δίνουν την ευχέρεια να αγωνίζεται και ως στόπερ), πραγματοποιεί συνεχή ανεβάσματα κατά τη διάρκεια των αγώνων, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το πολύ δυνατό αριστερό του πόδι.

Χαρακτηριστικά της βοήθειας που προσφέρει στο επιθετικό τρίτο, είναι τα δύο τέρματα που έχει πετύχει μέχρι στιγμής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Λίγο αυτό, λίγο και το ότι ήδη έχει ντεμπουτάρει στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα απέναντι στην Τότεναμ για την τελευταία αγωνιστική των φετινών ομίλων, έχει αναγκάσει τα βλέμματα πολλών συλλόγων να στραφούν προς το πρόσωπό του.

Τελευταία ήρθε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της Γιουβέντους. Παρόλα αυτά οι Καταλανοί «δεσμεύουν» με συμβόλαιο τον Μιράντα για τα επόμενα 2+2 χρόνια, αν και δεν φαίνεται να πολυπιστεύουν στην πιθανότητα να είναι αυτός ο «εκλεκτός» για τη μετάβαση στη «μετά-Άλμπα εποχή». Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η πρόθεσή τους να τον προτείνουν ως έμψυχο αντάλλαγμα στην πρόσφατη προσπάθεια απόκτησης του Ζούνιορ Φίρπο απ' την Μπέτις.



Μπράιαν Χιλ (Αριστερό Εξτρέμ — Ημ. Γεν.: 11/2/2001)



Ίσως το προσωνύμιο «νέος Μέσι» περισσότερο κουράζει πλέον, παρά αφήνει υποσχέσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Μπράιαν Χιλ, ο οποίος είναι ακόμα ένας παίκτης στον οποίο αυτό προσδίδεται, τουλάχιστον φυσιογνωμικά θυμίζει τον Αργεντινό σταρ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Σχετικά κοντός (1,75), λεπτεπίλεπτος, με παλιομοδίτικο μακρύ μαλλί, αριστερό πόδι ως καλό και το σημαντικότερο: Κοφτή ντρίπλα!

Ο 18χρονος Ισπανός εξτρέμ θεωρείται ένα απ' τα μεγαλύτερα ταλέντα, όχι μόνο της Σεβίλλης στην οποία ανήκει, αλλά και ολόκληρης της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου. Έχει συμμετάσχει ήδη σε 13 επίσημες αναμετρήσεις του συλλόγου του, καταφέρνοντας μάλιστα πριν από τρεις μήνες να μπει κι αυτός στα βιβλία της ισπανικής ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Ήταν 25 Απριλίου όταν ο Μπράιαν Χιλ Σαλβατιέρα, όπως είναι το πλήρες όνομά του, πετύχαινε το πέμπτο γκολ του αγώνα Σεβίλλη-Ράγιο Βαγιεκάνο (νίκη της ομάδας του με 5-0), αποτελώντας τον πρώτο ποδοσφαιριστή —γεννημένο μετά το 2000— που σκοράρει στην κορυφαία κατηγορία της Ισπανίας.

Τα στατιστικά του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ19 της Αρμενίας, δεν τρομάζουν. Μόλις μία ασίστ. Ωστόσο έχει συνδράμει τα μέγιστα με την ικανότητα του στο να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του, μαζεύοντας πολλούς αντίπαλους γύρω του. Ισπανός Μέσι δεν είναι. Είναι όμως ο Μπράιαν Χιλ και θα απασχολήσει σίγουρα το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα τα επόμενα χρόνια...



Σέρχιο Γκόμεθ: (Επιθετικός Μέσος — Ημ. Γεν.: 4/9/2000)



Ο «εγκέφαλος» της εθνικής Ισπανίας στην πορεία της προς τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Σέρχιο Γκόμεθ αποτελεί το «Α» και το «Ω» των «φούριας ρόχας» και απ' τα πόδια του ξεκινάει κάθε επίθεση τους. Ο βραχύσωμος (1,71 ύψος) αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής συνιστά ένα μοντέρνο «δεκάρι».

Μαζί με τον Έρικ Γκαρθία της Μάντσεστερ Σίτι είναι οι μοναδικοί παίκτες της Κ19 που αγωνίζονται εκτός Ισπανίας, αφού τον Γενάρη του 2018 μετακόμισε από την Μασία στην Ντόρτμουντ. Έκτοτε έχεις αγωνιστεί μόλις 8' με την πρώτη ομάδα των «κιτρινόμαυρων», με το ένα εξ αυτών να λαμβάνει χώρα σε παιχνίδι Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Δεκέμβρη (στη νίκη 2-0 επί της Μονακό στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όπως δηλαδή και στην περίπτωση του Μιράντα). Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι αν αξιοποιήσει το ταλέντο του, θα μετρήσει πολλά περισσότερα λεπτά!



Βίκτορ Μογιέχο (Δεξί Εξτρέμ — Ημ. Γεν: 21/1/2001)



Η ιστορία —ακόμα ενός αριστεροπόδαρου αυτής της λίστας— είναι κάπως ξεχωριστή. Από μικρή ηλικία ο Βίκτορ Μογιέχο έπρεπε να προσπαθεί διπλά και τριπλά σε σχέση με τους εκάστοτε συμπαίκτες του, για να αποδεικνύει την ποδοσφαιρική του αξία και για να μη λοιδορείται. Αιτία; Η ασθένεια της αλωπεκίας, η οποία δεν του επιτρέπει να έχει τρίχες σε κανένα σημείο του σώματός του.

Παρόλα αυτά η ωριμότητα που εκπέμπει δεν είναι μόνο φυσιογνωμική, αλλά αντικατοπτρίζεται και εντός των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου. Παράλληλα διακρίνεται για την άριστη τεχνική του κατάρτιση. Λόγοι, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό τέτοια περίοδο του χρόνου να τον καθιστούν ιδιαίτερα περιζήτητο, αφού «εκπνέει» το συμβόλαιό του με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Στους «ροχιμπλάνκος» , με τους οποίους μετράει τέσσερις συμμετοχές στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, ανήκει απ' την ηλικία των εννέα ετών. Αν και ως πιτσιρικάς στα τμήματα υποδομών αγωνιζόταν κυρίως πίσω απ' τον επιθετικό, τόσο με την πρώτη ομάδα της Ατλέτικο, όσο και με την Κ19 της Ισπανίας (έχει ένα γκολ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όπου ξεκινάει πάντα στον πάγκο), εφορμά απ' το δεξί «φτερό».

Σε κάθε του εφόρμηση, σε κάθε του κίνηση, φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει κανέναν να τον κρίνει για κάτι άλλο πέρα απ' το ταλέντο του...



Επιμέλεια: Μανώλης Μουσουράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Τα «ατίθασα νιάτα» κάνουν ήδη τη διαφορά στο φετινό Champions League!

Το απόλυτο φέτος αποχαιρέτησε από νωρίς

Ντιέγκο Αλόνσο: Αντιμέτωπος με την… κατάρα της Τούμπας σε ένα «must win» ντέρμπι δίχως ελαφρυντικά!

Τι διαφορετικό περιμένουμε από τους 14 της Σούπερ Λίγκας στην επανέναρξη του πρωταθλήματος

Οι ομάδες «ξηλώθηκαν»: Αυτές είναι 20 πιο ακριβές μεταγραφές του φετινού πρωταθλήματος

Χωρίς ματς από το 2020: Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας δεν αγωνίζεται από φόβο μην το σκάσουν οι παίκτες!

Φαινόμενο Γκιόκερες: Έχει υψηλότερο ratio στο σκοράρισμα από Εμπαπέ, Χάαλαντ και Κέιν!

Χρήστος Τζόλης: Ένα «όπλο» στα χέρια του Γιοβάνοβιτς που είναι έτοιμο να… εκπυρσοκροτήσει!

«Κακό» το αριστερό πόδι του Ιωαννίδη; Καλύτερα να το ξανασκεφτούμε…

Χτίζει μενταλιτέ με γκολάρες και έχει τα φόντα να πάει ψηλά: Τα σημεία από το διπλό της Ελλάδας στην Ιρλανδία!