Ήταν το καλοκαίρι των μεγάλων επιστροφών. Το μεγάλο… βήμα σε αυτή την αυτή την κατεύθυνση έκανε αρχικά ο Πολ Πογκμπά, με την επιστροφή του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ το έργο «έκλεισε» την τελευταία στιγμή ο Νταβίντ Λουίζ, με την επιστροφή του στο Λονδίνο μετά από απουσία δυο σεζόν.

Το sportfm.gr παρουσιάζει τα μεγάλα comebacks παικτών που συνέβησαν αυτό το καλοκαίρι.

Μάριο Γκέτσε, Ντόρτμουντ




Αποτελώντας προϊόν των ακαδημιών της Μπορούσια, έδειξε από νωρίς τις ποδοσφαιρικές του αρετές στη Βεστφαλία, κάτι που έκανε την Μπάγερν Μονάχου να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2013 για 37 εκ. ευρώ. Ο ίδιος θεωρήθηκε ‘προδότης’, ήταν το «κόκκινο πανί» κάθε φορά που επέστρεφε στο «Σιγκνάλ Ιντούνα Παρκ», στους Βαυαρούς ωστόσο δεν στέριωσε, με αποτέλεσμα να επιστρέψει πάλι φέτος στο γερμανικό Βορρά. Έχοντας μείνει σε αγωνιστική στασιμότητα εδώ και δυο τουλάχιστον χρόνια, ο 24χρονος ευελπιστεί να πάρει τα … πάνω του ξανά, ελπίζοντας παράλληλα να επανακτήσει την αγάπη των φίλων της Ντόρτμουντ.

Τόμας Ροζίτσκι, Σπάρτα Πράγας




Από τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβανόταν στα φετινά πλάνα της Άρσεναλ και χωρίς να τον ικανοποιεί κάποια άλλη πρόταση ανά την Ευρώπη, ο επαναπατρισμός φαινόταν ως ιδανική λύση για τον Τόμας Ροζίτσκι. Ο Τσέχος εγκατέλειψε τη Σπάρτα το 2001 για λογαριασμό της Ντόρτμουντ, ενώ ακολούθησε η πρόκληση της Άρσεναλ πέντε χρόνια μετά. Για μια «γεμάτη» δεκαετία αποτέλεσε βασικό γρανάζι της μηχανής των «κανονιέρηδων», προσθέτοντας ποιότητα στα χαφ, όμως ο χρόνος και οι τραυματισμοί αφήνουν τα σημάδια τους. Στη Σπάρτα Πράγας φέτος, θα βοηθήσει τις προσπάθειες της ομάδας του Ζντένεκ Σκάζνι ιδίως στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ματς Χούμελς, Μπάγερν Μονάχου




Ακολούθησε το αντίθετο δρομολόγιο από αυτό του Μάριο Γκέτσε το φετινό καλοκαίρι. Προερχόμενος από τα τσικό της Μπάγερν Μονάχου, ο Χούμελς έπαιξε σε ένα μόλις επίσημο παιχνίδι, τη σεζόν 2006-07. Η ευκαιρία του δόθηκε στη Ντόρτμουντ, στην οποία πήγε αρχικά ως δανεικός, τον Ιανουάριο του 2008 και έμεινε με αυτή μέχρι και φέτος. Με τη φανέλα των Βεστφαλών αγωνιστικά εκτοξεύθηκε, μαζί του σταδιακά και η ομάδα, ωστόσο το …απωθημένο της Μπάγερν δεν έφυγε ποτέ. Αυτό έγινε επιτέλους φέτος, με τον ίδιο να δηλώνει πως θέλει να κατακτήσει περισσότερους τίτλους αλλά και να γευτεί τη χαρά του Τσάμπιονς Λιγκ με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι.

Άλβαρο Μοράτα, Ρεάλ Μαδρίτης




Άλλη μια περίπτωση παίκτη που υποτιμήθηκε στη Μαδρίτη αλλά επέστρεψε δίνοντας τις καλύτερες απαντήσεις. Η Γιουβέντους τον απέκτησε το 2014 και στο Τορίνο έκανε εκπληκτική πρώτη χρονιά (καταφέρνοντας παράλληλα να σκοράρει απέναντι σε Ρεάλ-Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ) και συνέβαλλε καθοριστικά με τα γκολ του στο να καταφέρει η Γιούβε να κατακτήσει δυο σερί πρωταθλήματα. Με την απόδοση του να βελτιώνεται αισθητά, οι «μερέγχες» ενεργοποίησαν την οψιόν επαναγοράς του για 30 εκ. ευρώ και πλέον στην ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν έχει μεγαλύτερο αγωνιστικά ρόλο.

Νταβίντ Λουίζ, Τσέλσι




Πριν δυο χρόνια, αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή αμυντικού παγκοσμίως (49 εκατομμύρια), μετακομίζοντας από την Τσέλσι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Φαίνεται όμως πως το Λονδίνο του έλειψε, και την ύστατη στιγμή επετεύχθη η μεγάλη επιστροφή. Απόλυτα ικανοποιημένοι οι «μπλε» από την εν λόγω κίνηση, καθώς και αμυντικό που έψαχναν βρήκαν - μετά τα «ναυάγια» των Κουλιμπαλί, Μακσίμοβιτς – και λιγότερα χρήματα έδωσαν (38) σε σχέση με όσα τον πούλησαν πρόπερσι.


Πολ Πογκμπά, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ




Ύστερα από τέσσερα χρόνια, ο Γάλλος μέσος πάτησε ξανά το πόδι του στο Μάντσεστερ! Και μπορεί πλέον, σε αντίθεση με το 2012, να μην υπάρχει Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ωστόσο η παρουσία του Ζοσέ Μουρίνιο σε συνδυασμό με την παρουσία του Πογκμπά στο κέντρο να δεσπόζει, εγγυάται την δυναμική επιστροφή των «κόκκινων διαβόλων» στη διεκδίκηση των σκήπτρων του πρωταθλητή! Πιο έμπειρος πλέον, πιο «γεμάτος» από παραστάσεις, ο 23χρονος θέλει να αφήσει τη δική του «σφραγίδα» με την κόκκινη φανέλα…



Η επιστροφή των … άσωτων ποδοσφαιριστών πάντως δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάστηκε πρόσφατα ή μόνο φέτος. Παρακάτω, παρατίθενται 5 ακόμα ποδοσφαιριστές που σύμφωνα με το σάιτ της UEFA, προκάλεσαν παλιότερα εντύπωση με την επιστροφή τους στα παλιά ποδοσφαιρικά τους «λημέρια».

Φαμπιάν Μπαρτέζ, Μαρσέιγ




Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία κάτω από τα δοκάρια της Τουλούζ, με την Μαρσέιγ όμως κατάφερε να γίνει διάσημος ποδοσφαιρικά. Στους Μαρσεγέζους διέπρεψε την τριετία 1992-1995 (με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 1994), κάνοντας έτσι το επόμενο βήμα αργότερα σε Μονακό και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2003 και για μια τριετία επέστρεψε για μερικά … ένσημα ξανά στο «Βελοντρόμ».

Χένρικ Λάρσον, Χέλσινγκμπορκ




Πιθανώς λίγοι να θυμούνται την ομάδα στην οποία άρχισε να δείχνει τον πραγματικά καλό του εαυτό ως ποδοσφαιριστής ο Χένρικ Λάρσον. Το μέγεθος της Χέλσινγκμποργκ δεν μπορούσε να κρατήσει τον Λάρσον, που εγκατέλειψε τη Σουηδία το 1993 και ύστερα από μια μεγάλη καριέρα σε Φέγενορντ, Σέλτικ και Μπαρτσελόνα, έκανε τη μεγάλη επιστροφή 13 χρόνια μετά.

Λούκας Ποντόλσκι, Κολωνία




Ο «πρίγκιπας Πόλντι», όπως τον αποκαλούσαν από νεαρή ηλικία στην Κολωνία, έδειξε με το «καλημέρα» την ιδιαίτερη σχέση του με τα δίχτυα. Μέσα σε τρία χρόνια (2003-2006) κατάφερε να σκοράρει 51 φορές σε 85 εμφανίσεις με τους «τράγους», η επιλογή όμως της Μπάγερν Μονάχου δεν αποδείχθηκε καλή για τον ίδιο. Το μεγάλο «μπαμ» στη Βαυαρία δεν έγινε ποτέ και έτσι, η Κολωνία προσέφερε ξανά στον πολωνικής καταγωγής Γερμανό την ευκαιρία να αναγεννήσει την καριέρα του, από το 2009 έως το 2012.

Αντρέι Σεφτσένκο, Ντινάμο Κιέβου




Παίκτης-συνώνυμο της ιστορίας του συλλόγου από το Κίεβο. Η δεινότητα του στο σκοράρισμα με τη φανέλα της Ντινάμο (από το 1994 έως το 1999) του έδωσε τη δυνατότητα για τη μεταγραφή στη Μίλαν, όπου πετύχαινε γκολ με το ... τσουβάλι και κατέκτησε τα πάντα! Από τη Μίλαν πήγε το 2006 στην Τσέλσι και από εκεί, ύστερα από ένα άσχημο κατά γενική ομολογία πέρασμα, ξανά πίσω στη Ντινάμο Κιέβου, στην οποία έκλεισε την καριέρα του το 2012.

Χακάν Σουκούρ, Γαλατασαράι




Ίσως ο πιο χαρισματικός Τούρκος παίκτης της τελευταίας 20ετίας. Συνέδεσε το όνομα του ποδοσφαιρικά με τη φανέλα της Γαλατά, αγωνιζόμενος μαζί της σε τρεις διαφορετικές περιόδους (1992-1995, 1996-2000 και 2003-2008), ενώ σημείωσε 295 γκολ σε 545 εμφανίσεις! Όπου αλλού και αν έπαιξε, δε θύμισε ποτέ τον παίκτη που είδαμε με την «τσιμ μπομ» να σηκώνει το κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2000.

Επιμέλεια: Xρήστος Γραβιάς

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube