Ο Παναθηναϊκός έχει χαρίσει μεγάλες ευρωπαϊκές στιγμές στους οπαδούς του στο παρελθόν. Μεγάλες νίκες , τεράστιες προκρίσεις και διπλά που ακόμα και σήμερα παραμένουν σημείο αναφοράς.

Σαν σήμερα ο Παναθηναϊκός το 1987 έστειλε την μεγάλη Γιουβέντους στο «καναβάτσο» αποκλείοντας την από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ το 2008 «υπερκέρασε» τρία γκολ την Βέρντερ μες στην Βρέμη, αρχίζοντας την αντεπίθεση «πρόκρισης» στους 16 του Champions League εκείνης της σεζόν.

Όταν «πρασίνισε» το Κουμουνάλε….

Ο Παναθηναϊκός πήγε στο Τορίνο για την ρεβάνς με την Γιουβέντους στα πλαίσια του 2ου γύρου του Κυπέλλου Ουέφα, με τον αέρα της νίκης του με 1-0 στο ΟΑΚΑ χάρις το γκολ του Σαραβάκου. Ο «Μήτσος» όμως φύλαγε ακόμη ένα «παστέλι», στην «Γηραιά Κυρία». Στο 46 σκόραρε και πλέον το «τριφύλλι» ήταν πολύ κοντά σε μια τεράστια πρόκριση.

Ο Καμπρίνι ισοφάρισε τρία λεπτά αργότερα για λογαριασμό της «Γιούβε», ωστόσο στο 53’ ο Χρήστος Δημόπουλος πέτυχε ένα φανταστικό γκολ που ουσιαστικά «κλείδωσε» την πρόκριση… Οι Ιταλοί σημείωσαν δυο γκολ στα τελευταία λεπτά, ωστόσο η πρόκριση πήγε την ομάδα του Δανιήλ.

Γιουβέντους (Μαρκέζι): Τακόνι, Φάβερο, Καμπρίνι, Μπονίνι (78' Βινιόλα), Μπρίο, Τριτσέλα, Αλέσιο, Μαγκρίν (60' Μπούζο), Ρας, Ντε Αγκοστίνι, Λάουντρουπ.

Παναθηναϊκός (Δανιήλ): Μήνου, Βασιλείου (29' Χατζηαθανασίου), Πατσιαβούρας, Καλιτζάκης, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος (83 Θ. Δημόπουλος), Αντωνίου, Χ. Δημόπουλος, Βλάχος, Γεωργαμλής.



Η αντεπίθεση πρόκρισης ξεκινούσε από την Βρέμη….

Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 2008-09, έκανε κάτι απίστευτο στο Champions League.. Είχε μόνο ένα βαθμό στα πρώτα τρία παιχνίδια της φάσης των ομίλων, ωστόσο πήρε το απόλυτο από τους άλλους τρεις και πανηγυρικά προκρίθηκε στους 16 εκείνης της διοργάνωσης.

Η μέγαλη αντεπίθεση του Παναθηναϊκού είχε αφετηρία την Βρέμη. Ο Παναθηναϊκός σωστά οργανωμένος με πλήρη συνοχή σε όλες τις γραμμές του κέρδισε κατά-κράτος την ομάδα του Σααφ που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν το μεγάλο φαβορί πρόκρισης.

Ο Βαγγέλης Μάντζιος «άφρισε» ξανά κόντρα στην Βέrντερ σημειώνοντας το 4ο του γκολ εναντίον της, συνεχίζοντας το «κρεσέντο» του εναντίον της γερμανικής ομάδας, ανοίγοντας παράλληλα διάπλατα την «κερκόπορτα» για το διπλό.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Καραγκούνης άφησε «παγωτά» τους πάντες και με έναν απίστευτο διαγώνιο «κεραυνό» έκανε το 0-2. Το «κερασάκι» στην Τούρτα ήρθε από τον Αλέξανδρο Τζιόλη στις καθυστερήσεις με τον Έλληνα άσο να υπογράφει τον «πράσινο» θρίαμβο, κόντρα στην μετέπειτα φιναλίστ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, μια χρονιά πριν γίνει Europa League.

Βέρντερ Βρέμης (Τόμας Σάαφ): Βίζε, Πάσανεν, Νάλντο, Μπάουμαν, Βράνιες (64' Χαντ), Ρόζενμπεργκ, Ντιέγκο, Εζίλ, Πρεντλ (46' Φριτζ, 68' Σανόγκο), Πιζάρο, Μερτεζάκερ

Παναθηναϊκός (Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Σπυρόπουλος, Σαριέγκι, Βύντρα, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Τζιόλης, Καραγκούνης (79' Γκούμας), Γκάμπριελ (75' Μουν), Μάντζιος (89' Σαλπιγγίδης)



Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαρκαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube