Την απόλυτη ικανοποίησή της εκφράζει η διοίκηση της Super League, αναφορικά με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συμβόλαια των αθλητών, που έγινε πραγματικότητα με την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή (6/12) από την Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του ποδοσφαίρου που έγινε μετά από χρόνια αποδεκτό.
Ειδικότερα, ο φόρος 45% για συμβόλαια άνω των 100.000 ευρώ που ίσχυε ως τώρα, μειώθηκε σε 22% για συμβόλαια άνω των 40.000 ευρώ, με ισχύ από 1/1/2020.
Από την διοίκηση της Super League γινόταν λόγος για «μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία θα ενισχύσει τη διαφάνεια και την ανάπτυξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και παράλληλα θα βοηθήσει την τόνωση της ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε έναν από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη».
Θέμα και στην ECA η φορολόγηση
Την ίδια στιγμή και συγκεκριμένα το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) πραγματοποιούσε «workshop» των clubs-μελών της, ακριβώς για αυτό το θέμα!
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στο γήπεδο της Τότεναμ στο Λονδίνο, όπου στελέχη και δικηγόροι από συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, μαζεύτηκαν για να συζητήσουν τα βασικά ζητήματα και τις εξελίξεις στο διεθνές φορολογικό και αθλητικό δίκαιο.
Στόχος του workshop ήταν η ανταλλαγή γνώσεων και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βασικές δημοσιονομικές και νομικές τάσεις που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αθλητικές και εμπορικές αποφάσεις των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Το παρών έδωσαν επιλεγμένοι εμπειρογνώμονες στους εν λόγω τομείς, που παρέθεσαν παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών και υπογράμμισαν μερικές από τις κοινές παγίδες σε σχέση με την φορολογία.
Ο νομικός σύμβουλος της ECA και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Ζενίτ, Πάβελ Πιβοβάροφ, αναφέρθηκε στο γιατί το ζήτημα της φορολόγησης είναι τόσο σημαντικό για τους συλλόγους, σημειώνοντας ότι «οι διασυνοριακές επιχειρηματικές δραστηριότητες των ποδοσφαιρικών συλλόγων αυξάνονται συνεχώς και επειδή δεν υπάρχουν εναρμονισμένοι φορολογικοί κανονισμοί για όλες τις χώρες, είναι απαραίτητο για κάθε διευθυντικό στέλεχος να γνωρίζει τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων. Η συγκέντρωση των μελών του ECA βοηθά τα clubs να αντιμετωπίσουν επαρκώς αυτές τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά».
Παρών ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της FIFA, Εμίλιο Γκαρσία, που είπε μεταξύ άλλων: «Το workshop αυτό ήταν μια φανταστική ευκαιρία να μιλήσουμε με τα clubs σχετικά με βασικές εξελίξεις που τους επηρεάζουν άμεσα, όπως οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα των μεταγραφών».