Σε συνέχεια προηγούμενων άρθρων, διότι είναι αδύνατο να καλύψεις ρεπορτάζ σε ένα άρθρο από 9 ομιλήτριες μιας Ημερίδας, σήμερα παραθέτουμε στοιχεία που προέκυψαν από την ομιλία της Ιωάννα Τζίκα, από το δίκτυο ομιλητών της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και στέλεχος Μονάδας Ε- Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Την Ημερίδα της οποίας η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρείχε αμέριστη υποστήριξη, είχαν την αιγίδα τρία Υπουργεία: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Τουρισμού και Πολιτισμού. Ωστόσο, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμπεριέλαβε την Ημερίδα στις εκδηλώσεις «Θεσμοφόρια» (αρχαίος γυναικείος θεσμός που αναβιώνει το Υπουργείο), υποδηλώνοντας την πρόθεση του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη να σταθεί στο πλευρό του αγροτικού κόσμου και στις προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να μείνει στις εστίες του και να εξελιχθεί.

Η Ιωάννα Τζίκα στην ομιλία της τόνισε ότι: «Η γυναίκα της υπαίθρου αποτελεί παραδοσιακό κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης. Οι γυναίκες συνιστούν σχεδόν το ήμισυ των αγροτικών πληθυσμών της Ευρώπης σε ηλικία απασχόλησης (15-64 ετών), όμως μόλις το 44% αυτών είναι οικονομικά ενεργές και στην Ελλάδα, κάτω από το 40%. Στη χώρα μας, οι γυναίκες του αγροτικού τομέα έχουν αρνητικό ρυθμό αύξησης (-6,8%), το 46,1% είναι άνω των 55 ετών, το 16% κάτω των 35 και το 12% έχουν λάβει κάποια ειδίκευση.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων… έχοντας εξασφαλίσει 20 δις ευρώ από τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, μας δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουμε τις επιδοτήσεις σε εργαλεία πολιτικής, και τους αγρότες μας σε αγρότες- επιχειρηματίες.

Οι 6 προτεραιότητες που θέτει η Κοινότητα για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, είναι: α) Μεταφορά γνώσεων και καινοτομίας, β) ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και βιωσιμότητα όλων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, γ) οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων και διαχείριση κινδύνων, δ) αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων, ε) αποδοτικότητα των πόρων και αλλαγή προς μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, στ) κοινωνική ένταξη, μείωση της φτώχειας και οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Συμπληρωματικά, υπάρχουν και 3 στόχοι εγκάρσιοι: καινοτομία, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή.

Στην εύφορη περιοχή σας, με καλό χώμα και πολλά νερά, καλλιεργείτε: κεράσια, μήλα, αχλάδια, ντομάτες, λεμόνια και μούσμουλα. Ο αγροτουρισμός, η πολιτιστική σας κληρονομιά και η αναβίωση παραδοσιακών γεωργικών τεχνικών (χειροτεχνία και παρασκευή τοπικών εδεσμάτων), μπορούν να αξιοποιηθούν, να επαγγελματοποιηθούν διάφορες μορφές απασχόλησης (οικιακή οικονομία) χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος των αγροτισσών, να αναβιώσουν ήθη, έθιμα και παραδόσεις, να εφαρμοστούν γεωργικές τεχνικές φιλικές προς το περιβάλλον, να λειτουργήσουν διάφορες μορφές τοπικών αγορών. Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα αύξησης των θέσεων εργασίας, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στην περιοχή.
Ήδη, με μία προκήρυξη για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, εντάχθηκαν στο μέτρο των Νέων Αγροτών 10.000 νέοι της περιφέρειας, που ανέπτυξαν τη δική τους αγροτική εκμετάλλευση… Εξάλλου, ποσοτική και ποιοτική έρευνα δείχνει αύξηση στις γυναικείες επιχειρήσεις, ενώ οι γυναικείοι συνεταιρισμοί για να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά απαιτείται διάθεση για συλλογική συνεργασία και ομοψυχία εκ μέρους των μελών, συνεργασία με τοπικούς φορείς και αρχές, συνεργασία/ δικτύωση με άλλες επιχειρήσεις, μείωση της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, αύξηση της τουριστικής κίνησης της περιοχής και αναγνωρισιμότητα της τοπικής παράδοσης. Η ενεργοποίηση της γυναίκας θα επιφέρει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για τις ίδιες αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας.»

Η έμφαση που δίνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στις γυναίκες του αγροτικού χώρου, ενισχύεται και από την προ ημερών συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο και τη γενική γραμματέα Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, συζητώντας το κοινό πεδίο δράσεων για την υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον τομέα της γεωργίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης δράσεων για την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας και την ολοκληρωμένη παρέμβαση υπέρ του γυναικείου πληθυσμού, ώστε να βρεθεί διέξοδος απασχόλησής τους μέσα από τον αγροτικό τομέα, αλλά να επεκταθεί και στον τομέα της αλιείας. Προς αυτή την κατεύθυνση σημαντική θα είναι και η συμβολή των γυναικείων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, καθώς μέσα από αυτούς υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης των γυναικών για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Ο υπουργός τους ενημέρωσε για τα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο, τόσο στον τομέα της γεωργίας, όσο και της αλιείας, μέσα από τα οποία μπορεί να αναδειχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα ως παράγοντας ισότητας των ευκαιριών στην αγορά εργασίας και αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Επίσης, ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη νέα προγραμματική περίοδο (νέα ΚΑΠ), καθώς και στην αύξηση των κονδυλίων για την υποστήριξη των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube