Rewind. Πάμε ένα χρόνο πίσω. Πόρτο, Μπενφίκα και Μίλαν συνέθεσαν το δρόμο της Ίντερ μέχρι τον τελικό της Κωνσταντινούπολης και το «ραντεβού» με τη Μάντσεστερ Σίτι.
Πολλοί έσπευσαν να «μειώσουν» το επίτευγμα των «νερατζούρι», λόγω αντίπαλων ονομάτων. Σε σχέση με την πορεία των μετέπειτα Πρωταθλητών Ευρώπης, που απέκλεισαν κατά σειρά Λειψία, Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης.
«Η Ίντερ ήταν απλά η λιγότερο κακή ομάδα από τις τρεις που βρήκε μπροστά της», κατά γενική ομολογία κοινού και όχι ανθρώπων του ποδοσφαίρου. Όσοι είχαν παρακολουθήσει την ομάδα του Σιμόνε Ιντζάγκι έβλεπαν ότι διόλου τυχαία διεκδικούσε το τρόπαιο του Champions League. Σαφώς δεν ήταν το φαβορί απέναντι στη Σίτι του Γκουαρδιόλα, όμως άξιζε να βρίσκεται απέναντί της. Και θα το απεδείκνυε στην πράξη εάν ο Λουκάκου ήταν πιο εύστοχος.
Η ιστορία έγραψε, οι «Πολίτες» έγιναν τρεμπλούχοι και η Ίντερ έμεινε στη συνείδηση πολλών ως «πυροτέχνημα». Φυσικά μία τέτοια εντύπωση κατερρίφθη με τη φετινή άκρως εντυπωσιακή χρονιά που διανύουν οι «μπλε» του Μιλάνου. Πρωτοπόροι της Serie A με τη διαφορά να ανοίγει σημαντικά από Γιουβέντους και Μίλαν. Με το «ένα πόδι» στα προημιτελικά του Champions League μετά τη νίκη επί της Ατλέτικο Μαδρίτης.
Τίποτα δεν έχει κριθεί, αφού οι «ροχιμπλάνκος» είναι εξίσου ανεβασμένοι την τρέχουσα σεζόν με διαφοροποιημένο στυλ παιχνιδιού από το συνηθισμένο. Ακόμη πιο επιθετικό. Στον αγωνιστικό χώρο του «Τζιουζέπε Μεάτσα» αιτιολόγησαν γιατί θεωρούνταν το μεγάλο ντέρμπι των «16». Εκατέρωθεν ευκαιρίες και ένα πρώτο παιχνίδι που δεν αντικατοπτρίζεται στο τελικό σκορ.
Τα «φώτα» βέβαια πέφτουν στη μεγάλη νικήτρια και τον τρόπο που έφτασε στο 1-0. Ο Ιντζάγκι και οι παίκτες του παίρνουν τα εύσημα για το άριστα εκτελεσμένο πλάνο που εφάρμοσαν. Στον αγώνα της Τρίτης «δίδαξαν» build – up και το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το κατάφεραν απέναντι στην πιο «σφιχτή» αμυντικά ομάδα του τουρνουά. Κάπως έτσι η στατιστική κατέγραψε 19 τελικές υπέρ!
Απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης που γνωρίζει όσο καμία άλλη να κλείνει τους χώρους και να μην επιτρέπει στον αντίπαλο να κάνει εύκολα το παιχνίδι του, η Ίντερ έδωσε μαθήματα ανάπτυξης από την περιοχή του Ζόμερ μέχρι εκείνη του Όμπλακ. Κόντρα στην ψηλή πίεση των Μαδριλένων, οι «νερατζούρι» μετέφεραν τη μπάλα με απόλυτη ηρεμία, ταχύτητα και ατομικές ενέργειες από τη μία πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Μέσοι με κορυφαίο τον Μπαρέλα, έτρεχαν ξανά ακατάπαυστα, έδιναν στήριγμα στα στόπερ και παρέδιδαν τη «σκυτάλη» σε Τουράμ και Λαουτάρο. Με αυτό το στυλ δημιουργείται υπεραριθμία σε κάθε σημείο του γηπέδου.
Χαρακτηριστικό της ποιότητας των παικτών του Ιταλού προπονητή και της αφομοίωσης των ιδεών του το παρακάτω στιγμιότυπο. Μπαρέλα και Τσαλχάνογλου αντάλλαξαν ρόλους με τους Μπαστόνι (ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς με τη μπάλα στα πόδια) - Ντε Φράι - Παβάρ για να εφαρμοστεί άψογα το build up!
Η στρογγυλή «θεά» ξεκίνησε στα πόδια του Ελβετού κίπερ και από τους αμυντικούς, τους μέσους και τους επιθετικούς με παιχνίδι μίας επαφής έγινε απειλή για τον τερματοφύλακα από τη Σλοβενία. Έτσι περιόρισε τις επιθέσεις κατά και δημιούργησε περισσότερες υπέρ. Για να συμβεί αυτό σε ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι έχει προηγηθεί καιρό τώρα η επιλογή των κατάλληλων ποδοσφαιριστών. Και για να πάμε λίγο μπροστά τώρα, ο Χαβιέρ Ζανέτι και οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού «καπάρωσαν» ενόψει της νέας σεζόν τον Πίοτρ Ζιελίνσκι. Δείγμα του τρόπου λειτουργίας, συντονισμού και σχεδιασμού στην Ίντερ.
Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός