Ενοχλημένος από εκείνους που αφήνουν αιχμές για αθλητές που σημειώνουν μεγάλες επιδόσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες εμφανίστηκε ο Περικλής Ιακωβάκης, ο οποίος μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ξεκαθάρισε τα πράγματα όσον αφορά και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ.
Ο Χάλκινος σπρίντερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Παρίσι τόνισε ότι είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από τους ελέγχους, ενώ εξήγησε πως λειτουργεί λεπτομερώς η ενημέρωση που δίνει ο κάθε αθλητής στους ανθρώπους που καλούνται να τον ελέγξουν.
Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας πρωταθλητής χαρακτήρισε «έκπληξη» τα δύο μετάλλια της Άννας Κορακάκη, ενώ περίμενε καλές επιδόσεις από τους Πετρούνια, Στεφανίδη, Γιαννιώτη και τα παιδιά της ιστιοπλοΐας.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Περικλής Ιακωβάκης στην εκπομπή του Διονύση Δεσύλλα
Για τις ελληνικές διακρίσεις στους 31ους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο: «Μόνο η Κορακάκη έκανε την έκπληξη για εμένα, τους άλλους τους περιμέναμε. Την Στεφανίδη την ξέραμε, αφού ήταν πρώτη στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες. Τον Γιαννιώτη, επίσης, αφού ήταν τέταρτος στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα παιδιά στην ιστιοπλοΐα ήταν γνωστά και από τα φαβορί στο αγώνισμά τους. Επίσης, πολλές ελπίδες για μετάλλιο είχε ο Πετρούνιας που κατάφερε να κάνει το “τρεμπλ”».
Για τις δύσκολες συνθήκες που προετοιμάστηκαν οι Έλληνες αθλητές: «Ουσιαστικά μπορούμε να βγαίνουμε και να λέμε διάφορα, “μου έλειπε το α και το β”. Η κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα σπορ είναι πάρα πολύ καλή, άνω του μετρίου. Έχουμε διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από 12 χρόνια. Κάποιες εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφτεί, όμως άλλες λειτουργούν αρκετά καλά. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε χρηματοδότηση, ναι, αλλά και σε αυτό το κομμάτι, της οικονομικής βοήθειας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και από χορηγούς να καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών μας. Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Δεν είναι τραγικά, δεν είμαστε στο μηδέν. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν τίποτα σε σχέση με εμάς. Στο Στίβο η Στεφανίδη ήταν γκραν φαβορί, όπως και η Κυριακοπούλου που δεν κατάφερε να συμμετάσχει λόγω τραυματισμού. Και ο Φιλιππίδης ήταν για ημιτελικό σίγουρα».
Για εκείνο που του έμεινε περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Για άλλη μία φορά πως ο Μπολτ είναι φαινόμενο, αν αναλογιστείς κανείς πως τρέχει σε τρεις διαφορετικές κούρσες. Είδαμε καλούς αγώνες. Είδα την Αφρική, σαν ήπειρο γενικώς, να ανεβαίνει. Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στον στίβο και υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Στην αρχή μου ξένισε ότι δεν θα συμμετάσχω, επειδή ήμουν στους τέσσερις τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες».
Για το τι κάνει σήμερα: «Είμαι αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία. Ασχολούμαι με όλα τα θέματα που αφορούν τον αθλητισμό στις ένοπλες δυνάμεις. Το ένα κομμάτι είναι αυτό και το άλλο είναι η διοικητική ενασχόληση, όπου συμμετέχω στην επιτροπή αγώνων και σε διεθνή θέματα του στίβου. Έχοντας 20 χρόνια στον στίβο είχα μία καθαρή εικόνα, όπως τα τηλεοπτικά, η διαχείριση χρόνου, η αξιολόγηση μίας πόλης για να γίνουν αγώνες, αλλαγές που πρέπει να γίνονται στους κανονισμούς. Πλέον έχω και αυτή την εικόνα, μου αρέσει και θα συνεχίσω να ασχολούμαι. Μπορούμε να χωρίσουμε τους πρώην αθλητές σε τρεις κατηγορίες: εκείνους που ασχολούνται ως προπονητές, ως μάνατζερ ή σε εταιρείες που ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι άλλοι που δεν ασχολούνται καθόλου με τον χώρο τους, επειδή έχουν μία οικογενειακή επιχείρηση ή ακολουθούν αυτό που σπούδασαν. Στη δική μου περίπτωση, είμαι στις παρυφές του αθλήματός μου».
Για εκείνους που κατηγορούν για σύστημα ντόπινγκ στους Αγώνες: «Κάποιοι αναφέρουν πως υπάρχει συστηματικό ντόπινγκ, επειδή ασχολείται αρκετός κόσμος και υπάρχουν πολλά χρήματα πίσω από αυτό. Αν ρωτήσεις κάποιον τι είναι ντόπινγκ, πώς γίνεται το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ, δεν ξέρει να σου απαντήσεις. Δεν μπορώ να δεχθώ και να πω τη γνώμη μου για κάτι που δεν αφορά το αντικείμενό μου. Καλό θα ήταν να μην μπαίνουμε σε τέτοιες γενικεύσεις. Αν μπούμε σε μία βάση, ότι όλοι οι τραπεζίτες είναι κλέφτες, οι πολιτικοί διεφθαρμένοι η συζήτηση δεν προχωράει. Το ντόπινγκ υπάρχει από πολύ παλιά, όμως δεν υπήρχε αντι-ντόπινγκ κοντρόλ και όσο περνούν τα χρόνια γίνεται πιο σύγχρονο και μεγαλύτερη τεχνολογία. Τη στιγμή, μάλιστα, που κανείς δεν ξέρει πώς γίνεται το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ. Εγώ από το 2005 και μετά δήλωνα online πού ήμουν καθημερινά μία ώρα. Μάλιστα, μία φορά έκανα ιστιοπλοΐα και έπρεπε να δήλωνα κάθε στιγμή που ήμουν. Όταν γέννησε η γυναίκα μου δήλωσα ότι ήμουν στο μαιευτήριο. Δοκιμάστε να κάνετε εσείς κάτι ανάλογο και να πρέπει να δηλώνεις online κάθε στιγμή πού βρίσκεσαι. Είναι εύκολο να λες πως όλοι ντοπάρονται. Πώς γίνεται όλοι να τα παίρνουν και εγώ να περνούσα 12 αντι-ντόπινγκ κοντρόλ απροειδοποίητα; Το λάθος εκεί είναι, πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση. Σε κάθε περίπτωση, εμείς στον αθλητισμό ο κριτής μας ήταν η μεζούρα, το χρονόμετρο… Αν με κρίνει αρνητικά ο κόσμος έχει να κάνει και με άλλα στοιχεία. Ίσως να ήταν καλό να ενημερώσουμε επίσημα τον κόσμο για το αντι-ντόπινγκ κοντρόλ, επειδή θα γκρεμίσει όλους τους μύθους που υπάρχουν για αυτό το θέμα. Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι που συμμετείχαν στους Αγώνες ήταν καθαροί και να ξέρει ο κόσμος πως αυτά τα αποτελέσματα των ελέγχων κρατούνται για δέκα χρόνια και αυτό βοηθάει το χώρο».
Για το τι θα έλεγε στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό: «Όντας πατέρας δύο παιδιών, εγώ θα τους δώσω απλόχερα τη δυνατότητα να επιλέξουν το άθλημα που επιθυμούν και να το ακολουθήσουν μέχρι εκεί που θέλουν. Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, ότι δεν φταίμε εμείς και οι άλλοι φταίνε όλα και είναι πολύ εύκολο να γιγαντωθεί. Ίσως θα άξιζε περισσότερο τον κόπο να φιλτραριστούν από ένα ατομικό σπορ, όπου η επιτυχία ή αποτυχία είναι καθαρά θέμα του παιδιού».