Έκανε το «θαύμα» της στη… ρώσικη ρουλέτα!

Η οικοδέσποινα, Ρωσία, άφησε στον τόπο την Ισπανία, επικρατώντας 4-3 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση) και προκρίθηκε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήρωας για τους νικητές ο Ιγκόρ Ακινφέεφ, ο οποίος απέκρουσε την εκτέλεση του Κόκε, που ήταν η τρίτη για τη «φούρια ρόχα», αλλά και του Άσπας, που ήταν η πέμπτη.

Τα πέναλτι όπως εκτελέστηκαν
Ινιέστα
Πικέ
Κόκε
Ράμος
Άσπας
-----------
Σμολόφ
Ιγκνασέβιτς
Γκολόβιν
Τσερίσεφ



Έτσι, μετά την κάτοχο του τίτλου, Γερμανία, που σταμάτησε στους ομίλους, αλλά και τις Αργεντινή-Πορτογαλία, που αποκλείστηκαν στη νοκ-άουτ φάση, αποχαιρέτησε νωρίς ακόμη ένα μεγάλο «όνομα».

Κάκιστο το θέαμα στο Luzhniki (εκεί θα φιλοξενηθεί ο τελικός στις 15 Ιουλίου), με τις δύο ομάδες να έχουν ελάχιστες φάσεις. Το σκορ άνοιξε στο 12’, με αυτογκόλ του Ιγκνασέβιτς, που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του με… τακουνάκι έπειτα από… πάλη με τον Ράμος έπειτα από στημένη φάση. Η ισοφάριση ήρθε στο 41’ με εκτέλεση πέναλτι του Τζιούμπα, που έκανε ο Πικέ με χέρι μέσα στην περιοχή έπειτα από κεφαλιά του έμπειρου φορ.



Πώς έπαιξαν


Το ματς


Οι συνθήκες ήταν πολύ καλές για ακόμη ένα ωραίο (μετά τα δύο χθεσινά που προηγήθηκαν) νοκ-άουτ ματς για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Λόγω της φιλοσοφίας των δύο αντιπάλων, αλλά και εξαιτίας του σχετικά γρήγορου γκολ. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις και οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν στο πρώτο ημίχρονο, με τη Ρωσία να μπαίνει με μεγαλύτερο ενθουσιασμό (λόγω και του κόσμου στις εξέδρες) στο παιχνίδι, χωρίς να απειλήσει στο ξεκίνημα. Παρά ταύτα, χωρίς να… ιδρώσει ιδιαίτερα και δίχως να καταλάβει κανείς (με την πρώτη) το πώς ακριβώς, η Ισπανία βρέθηκε σε θέση οδηγού και σχετικά νωρίς.

Ο Ασένσιο (στο πρώτο του ματς ως βασικός στη διοργάνωση) γέμισε από τα δεξιά από στημένη φάση και μετά την... πάλη, Ράμος-Ιγκνασέβιτς, η μπάλα βρήκε στο τακουνάκι του Ρώσου στόπερ και βρέθηκε στη συνέχεια στα δίχτυα του Ακινφέεφ, που δεν γινόταν να υπολογίσει την πορεία της. Το έδαφος έμοιαζε να είναι… πρόσφορο για καλύτερο θέαμα στη συνέχεια. Αμ δε! Ακολούθησε περίπου μισή ώρα αγώνα, δίχως τίποτε αξιοσημείωτο. Η Ισπανία είχε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή της μπάλας, την οποία κυκλοφορούσε με κοντινές πάσες, υπνωτίζοντας τον αρκετά άτολμο (σε μεγάλο μέρος του πρώτου ημιχρόνου) αντίπαλό της, αλλά και όσους έβλεπαν το παιχνίδι.

Όταν πήρε την απόφαση η Ρωσία να βγει μπροστά, έγινε (έστω και για λίγο), πιο… νόστιμο το παιχνίδι και όχι μόνο έβαλε πίεση στην ομάδα του Ιέρο, αλλά κατάφερε να φτάσει μέσα σε λίγα λεπτά στην ισοφάριση. Ο Γκολόβιν με γλυκό σουτ δεν βρήκε εστία στο 36ο λεπτό και τέσσερα λεπτά μετά ο Τζιούμπα έγραψε στο 41’ το 1-1 με ωραία εκτέλεση πέναλτι, που κέρδισε ο ίδιος λίγο πριν με χέρι του Πικέ έπειτα από κεφαλιά του Ρώσου φορ. Οι Ίβηρες αντέδρασαν κατευθείαν, με την πρώτη τους κάθετη στο ματς και την πρώτη τελική του Ντιέγκο Κόστα, μετά την πάσα του Νάτσο.



Ίδιο ήταν το σκηνικό και στο μεγαλύτερο μέρος του δεύτερου ημιχρόνου. Η Ισπανία κυκλοφορούσε την μπάλα, δίχως να παίρνει πρωτοβουλίες στο παιχνίδι και ούσα αρκετά προβλέψιμη δεν κατάφερε -πλην ελαχίστων περιπτώσεων- να απειλήσει τον Ακινφέεφ. Όσο και να κοιτάξεις και να ξανακοιτάξεις τις σημειώσεις σου, δεν βρίσκεις κάποια μεγάλη φάση. Παρά μόνο ένα σουτ του Άλμπα (47’) με τον μηρό δίχως τύχη και μια κεφαλιά του Ντιέγκο Κόστα (51’).

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται… fast forward για να βρεθεί η επόμενη καλή στιγμή. Η Ισπανία πίεσε μετά το 80’ και έβγαλε κάποιες φάσεις. Το τζούφιο σουτ του Μπουσκέτς μετά από στημένη μπάλα δεν ανησύχησε τον Ακινφέεφ, που λίγο μετά στάθηκε στο ύψος του δις. Αρχικά, στο δυνατό σουτ του Ινιέστα από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και στα καπάκια στο συρτό σουτ του Άσπας μέσα από την περιοχή, σε μια πιο δύσκολη επέμβαση από την πρώτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγο έλειψε να πάθει και τη ζημιά στα… χασομέρια με τον Σμολόφ να κάνει ωραία κίνηση και κάκιστο σουτ.

Ανεβάζοντας στροφές στο ξεκίνημα, μπήκε στην παράταση η Ισπανία, με τον πιο ξεκούραστο Άσπας να δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη άμυνα. Κάποια μακρινά σουτ ήταν από τα αξιοσημείωτα μέχρι την το τέλος του πρώτου μέρους της παράτασης, συν το ιστορικό γεγονός της επιπλέον αλλαγής και για τις δύο ομάδες. Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία γνώριζε πολύ καλά ότι θα είχε σοβαρές πιθανότητες πηγαίνοντας το ματς στα πέναλτι και δεν… ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το επιθετικό κομμάτι στα δύο ημίχρονα της παράτασης.

Στο δεύτερο μέρος, η ομάδα του Ιέρο είχε μεγάλη ευκαιρία στο 109’, όταν ο Ροντρίγο βγήκε τάχιστα στην αντεπίθεση από τα δεξιά, αλλά νικήθηκε από τον Ακινφέεφ και στη συνέχεια ο Καρβαχάλ, που έγινε κάτοχος της μπάλας δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά. Κάπου εκεί ξέμεινε από δυνάμεις, ιδέες και ψυχικά αποθέματα η Ισπανία, που διεκδίκησε την πρόκριση στα πέναλτι, με επιπλέον πίεση από τη Ρωσία, όπως φάνηκε.



Ισπανία (Φερνάντο Ιέρο): Ντε Χέα, Νάτσο (70' Καρβαχάλ), Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Κόκε, Σίλβα (67' Ινιέστα), Ίσκο, Ασένσιο (104' Ροντρίγο), Κόστα (80' Άσπας).

Ρωσία (Στάνισλαφ Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Μάριο Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουζιάεβ (97' Ερόκιν), Ζόμπνιν, Κουντριασόφ, Γκολόβιν, Ζιρκόφ (46' Γκράνατ), Σαμέντοφ (61' Τσερίσεβ), Τζιούμπα (65' Σμολόβ).

Αποστόλης Λιβάνιος

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube