Ουδέποτε ήταν μια ομάδα που έθελξε με το επιθετικό της ποδόσφαιρο και που είχε τρομακτική ευκολία στο γκολ, η Εθνική Ελλάδος. Παρόλα αυτά κατάφερνε να σκοράρει, τουλάχιστον στα προκριματικά των μεγάλων διοργανώσεων στην συντριπτική πλειοψηφία των αγώνων, ενώ και στα φιλικά παρουσιαζόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα σοβαροί, αφού κι αυτά τα ματς μετράνε στην παγκόσμια κατάταξη.

Του Κώστα Μιαούλη

Το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα αυτής της Εθνικής, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω κι από τους αριθμούς, είναι πως δεν μπορεί να σκοράρει. Αν προσπαθήσει ν’ αναλύσει κανείς, ποιος είναι ο βασικός παράγοντας που συμβαίνει αυτό, μπορεί να βρει πολλά επιχειρήματα. Η Εθνική φάσεις μπορεί να δημιουργεί σε κάποια ματς, ωστόσο το γκολ το έχει πολύ δύσκολα. Από την στιγμή που ο Μήτρογλου σταμάτησε να σκοράρει και υπάρχει ένδεια επιθετικών λύσεων σε πρόσωπα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, η κατάσταση έχει ξεφύγει προς το χειρότερο.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Το 2014 (ημερολογιακά) ήταν η χειρότερη σε παραγωγή γκολ, χρονιά του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, σε απόλυτο αριθμό γκολ από το 1985, αφού σκόραρε μόλις έξι φορές (είχε σημειωθεί και το 1982 η ίδια επίδοση). Λιγότερα γκολ, μόνον, έχει σημειώσει το 1979 , έχοντας όμως δώσει μέσα σε αυτή τη χρονιά μόλις 4 αγώνες και σκοράροντας δύο φορές. Ωστόσο στα δύο επίσημα εκείνης της χρονιάς, πήρε ισόπαλο 0-0 μέσα στην Ουγγαρία και νίκησε 1-0 τη Σοβιετική Ένωση στη Λεωφόρο με το γκολ του Νικολούδη, για να πάρει το εισιτήριο για το EURO της Ιταλίας. Αν κοιτάξει κανείς την αναλογία αγώνων-γκολ, δηλαδή τον μέσο όρο, τα 13 παιχνίδια που έδωσε η Εθνική μέσα στο 2014, ήταν η πρώτη χρονιά από το 1977, που ο μέσος όρος ήταν λιγότερο από μισό γκολ ανά παιχνίδι.

Πριν από 38 χρόνια, σε 9 αγώνες που είχε δώσει μέσα στο 1977 το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, είχε σκοράρει μόλις τρεις φορές. Σε μια ημερολογιακή χρονιά, όπου είχε παίξει όμως δύο φορές με την Σοβιετική Ένωση, μια με την Ουγγαρία, μια με την πανίσχυρη Τσεχοσλοβακία σε φιλικό, όπως και την εξαιρετική Αυστρία εκείνης της εποχής σε φιλικό επίσης, ενώ δέχτηκε και μια βαρύτατη ήττα με 6-1 από την Ρουμανία, επίσης σε φιλικό. Βλέπετε τότε, δεν έπαιζε η Εθνική μας, με αντιπάλους, όπως τα Νησιά Φερόε ή όπως η Βόρειος Ιρλανδία...

Δυστοκία μακράς διάρκειας

Η ίδια επιθετική στειρότητα, συνεχίζεται και στα 3 πρώτα παιχνίδια του 2015. Συνολικά, στα 16 παιχνίδια που έχει δώσει η Εθνική μας ομάδα τους τελευταίους 18 μήνες, έχει σκοράρει μόλις 7 φορές, δηλαδή ένας μ.ο.γκολ ανά ματς 0,43 τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως από αυτά τα 7 γκολ, μόλις 2 έχουν έρθει από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην επιθετική γραμμή. Το γκολ του Σαμαρά με το πέναλτι κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και το γκολ του Καρέλη κόντρα στην Φινλανδία. Πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας σε αυτά τα 16 τελευταία παιχνίδια, είναι ο Παπασταθόπουλος με 2 γκολ, από ένα έχουν οι Σάμαρης, Κονέ, Κατσουράνης, συν οι Σαμαράς και Καρέλης. Αρα μόλις 6 ποδοσφαιριστές, απ’ όσους έχουν χρησιμοποιηθεί στην Εθνική εδώ και 18 μήνες, έχουν βρει δίχτυα.

Αρνητικά αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως στα 16 παιχνίδια, που έχει δώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μέσα στο 2014 και το 2015, έχει σκοράρει μόλις σε πέντε απ’ αυτά. Με την Βολιβία, σε φιλικό πριν το Μουντιάλ, στο Μουντιάλ με Ακτή και Κόστα Ρίκα και στα προκριματικά για το EURO 2016, σε μόλις 2 από τις έξι αναμετρήσεις που έχει δώσει. Ένα γκολ με την Φινλανδία, ένα με τα Νησιά Φερόε και τίποτε άλλο κι αυτά σε εκτός έδρας παιχνίδια. Σε εντός έδρας η Εθνική πλέον δεν σκοράρει, ούτε με… αίτηση. Όσο για τον απολογισμό αποτελεσμάτων; Δύο νίκες, επτά ισοπαλίες και επτά ήττες σε αυτά τα 16 ματς (λογαριάζοντας ως ισόπαλο το ματς με την Κόστα Ρίκα που χάθηκε στα πέναλτι).

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube