Εντός προγράμματος και σε φυσιολογικά πλαίσια ήταν η ήττα 4-0 του Ολυμπιακού από την Μπάγερν Μονάχου. Όταν στην «Allianz Arena» έχουν φάει πεντάρες φέτος η Άρσεναλ και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Champions League, το ίδιο και η Ντόρτμουντ με τη Βόλφσμπουργκ στη Bundesliga, τότε μάλλον δεν έπαθε καμιά μεγάλη ζημιά. Ειδικά, όταν το σκορ είναι 3-0 στο 20άλεπτο και έχει αρχίσει να έρχεται στο μυαλό ο εφιάλτης στο Τορίνο. Μπάγερν ήταν και… πέρασε. Άλλωστε, δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς αυτό το παιχνίδι για να κρίνει ουσιαστικά την ομάδα του Μάρκο Σίλβα.
Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος
Ανεξάρτητα από την έκταση του σκορ, ο Ολυμπιακός εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του. Όπως είχα εκτιμήσει (κάτι που έγινε) μετά το διπλό στο Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, η πρόκριση θα κρινόταν στο παιχνίδι της αυλαίας με την Άρσεναλ στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»! Στις 9 Δεκεμβρίου ο Ολυμπιακός έχει έναν τελικό και αν θέλει στο τέλος της βραδιάς να… φωταγωγηθεί ο Πειραιάς, πρέπει να κάνει ΔΥΟ πράγματα. Να σβήσει από το μυαλό του τη βαριά ήττα στο Μόναχο και να μπει στο γήπεδο με αποκλειστικό στόχο τη νίκη, χωρίς να σκέφτεται τα σενάρια που τον στέλνουν στη φάση των «16».
Ο Ολυμπιακός πηγαίνει για τρία ή αν θέλετε τέσσερα αποτελέσματα, αφού εκτός από νίκη και ισοπαλία, βολεύεται και με ήττα με σκορ 1-0 και 2-1. Αυτά είναι γνωστά. Οι παίκτες του Μάρκο Σίλβα πρέπει να το δουν σαν ένα παιχνίδι νοκ άουτ, σαν ένα παιχνίδι χωρίς αύριο και να σκέφτονται μόνο πως θα κερδίσουν. Αν το μυαλό τους «πειραχθεί», αυτό δεν θα είναι καλός σύμμαχος. Σε ανάλογες περιπτώσεις, η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι ομάδες που παρατάχθηκαν έχοντας στο μυαλό τους μόνο το σενάριο που τους βολεύει, συνήθως την… πατάνε. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, έχοντας δει τη συμπεριφορά του Πορτογάλου και των παικτών του σε όλα τα παιχνίδια μέχρι τώρα.
Πάμε να δούμε και κάποια νούμερα, που αφορούν την αναμέτρηση. Ο Ολυμπιακός έχει υποδεχθεί την Άρσεναλ τρεις φορές (όλες την τελευταία αγωνιστική) και μετράει ισάριθμες νίκες. Η αρχή έγινε με το 1-0 τη σεζόν 2009-10, ακολούθησε το 3-1 την περίοδο 2011-12, ενώ την επόμενη σεζόν επικράτησε 2-1. Σε σχέση με το σήμερα, οι διαφορές είναι οι εξής: Τις δύο πρώτες φορές, ο Ολυμπιακός ήθελε πάση θυσία βαθμό ή βαθμούς, καθώς διεκδικούσε την δεύτερη ή την τρίτη θέση, σε αντίθεση με τους «κανονιέρηδες» που δεν είχαν βαθμολογικό ενδιαφέρον. Την τελευταία φορά, δηλαδή τη σεζόν 2012-13, ουσιαστικό κίνητρο δεν είχε καμία από τις δύο ομάδες.
Το φετινό παιχνίδι είναι μια… άλλη ιστορία, ειδικά για την αγγλική ομάδα, που θα έρθει για πρώτη φορά και θα «καίγεται», καθώς θέλει αποκλειστικά την νίκη και μάλιστα είτε με το σκορ του πρώτου αγώνα (3-2), είτε με δύο γκολ διαφορά. Μια Άρσεναλ, η οποία κινδυνεύει μετά τη σεζόν 1999-00 να μείνει έξω από τα νοκ άουτ του Champions League. Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ μετράει 15 συνεχόμενες προκρίσεις από τη φάση των ομίλων, κάτι το οποίο δεν περνάει απαρατήρητο.
Ας δούμε τώρα και τα αποτελέσματα των δύο ομάδων την τελευταία αγωνιστική αυτής της 15ετίας. Για κάποιους αυτοί οι αριθμοί μπορεί να σημαίνουν πολλά, μπορεί και τίποτε. Ξεκινώντας από την Άρσεναλ, συνολικά, σε αυτά τα 15 παιχνίδια έχει πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και επτά ήττες. Τα εννιά ματς ήταν εκτός έδρας και ο απολογισμός είναι μια νίκη, μια ισοπαλία και επτά ήττες! Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός στις προηγούμενες 13 παρουσίες στους ομίλους από το 2000 μέχρι σήμερα, μετράει επτά νίκες, τρεις ισοπαλίες και τρεις ήττες. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν χάσει ποτέ στο «Γ. Καραϊσκάκης», όπου μετρούν σε δέκα ματς αυλαίας επτά νίκες, εκ των οποίων οι έξι είναι συνεχόμενες!