Από τις 30 Απριλίου 2013, η ομάδα Παίδων του Παναθηναϊκού συμμετέχει στο διεθνές κοινωνικό πρόγραμμα «ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ», που υλοποιείται κάτω από την «ομπρέλα» κοινωνικής ευθύνης «Η Gazprom για τα παιδιά», της Ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom.

To πρόγραμμα αυτό, που τελεί υπό την αιγίδα του θρυλικού Γερμανού ποδοσφαιριστή και προπονητή Franz Beckenbauer, έχει στόχο τον ενστερνισμό από τη νέα γενιά, μέσω της αγάπης για τον αθλητισμό, ουσιαστικών αξιών, όπως ο σεβασμός για διαφορετικούς πολιτισμούς και εθνικότητες, η ισότητα και το ενδιαφέρον για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Η ομάδα Παίδων του Παναθηναϊκού, δημιούργημα της περίφημης Ακαδημίας του συλλόγου, θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με 18 αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους.

Η Ακαδημία του Παναθηναϊκού χαίρει διαχρονικά της αναγνώρισης της αθλητικής κοινότητας, ως η καλύτερη ποδοσφαιρική υποδομή στην Ελλάδα. Ο στόχος της είναι διττός: Αφενός η διάπλαση των νεαρών αθλητών που εκπαιδεύει προκειμένου να ενταχθούν αρμονικά και σαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες στην αθλητική κοινωνία είτε ως αθλητές είτε ως επαγγελματίες του κλάδου και αφετέρου η άρτια κατάρτιση των παιδιών ως ποδοσφαιριστών χωρίς να αμελείται η γενικότερη καλλιέργειά τους μέσω της παράλληλης σχολικής τους παιδείας. Όλα τα παραπάνω χωρίς να παραγνωρίζεται η στόχευση της στελέχωσης της πρώτης ομάδας του Παναθηναϊκού.
Σήμερα, στις 8 ομάδες της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού εκπαιδεύονται 160 αθλητές υπό την επίβλεψη 20 άρτια καταρτισμένων επαγγελματιών που επιμελούνται από την ποδοσφαιρική κατάρτιση μέχρι την ψυχολογική και εργο-φυσιολογική υποστήριξη των παιδιών


Εκτός από τον ΠΑΟ, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, στο πρόγραμμα «ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ» συμμετέχουν ομάδες από 7 ακόμη Ευρωπαϊκές χώρες – Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ρωσία, Σερβία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και Σλοβενία. Συνολικά σχηματίζονται 4 ομάδες αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας 10-16 ετών. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 14 ποδοσφαιρικές ομάδες των 11 Ρωσικών πόλεων που θα φιλοξενήσουν αγώνες κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλου 2018, μεταξύ των οποιών και δυο ομάδες από ορφανοτροφεία. Η δεύτερη ομάδα αποτελείται από τις ποδοσφαιρικές ομάδες των αθλητικών σχολείων και των ακαδημιών που υποστηρίζει η Gazprom, όπως η Ζενιτ της Αγίας Πετρούπολης, η Τσέλσι, η Σάλκε 04 και ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου. Στην τρίτη ομάδα συμμετέχουν οι νικητές του παιδικού αθλητικού διαγωνισμού και του διαγωνισμού δημιουργικότητας “Φλόγα» της Gazprom, ενώ η τέταρτη ομάδα αποτελείται από τις ομάδες των χωρών που συμμετέχουν στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ελλάδα).

Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα συναντηθούν στο Λονδίνο, 24-26 Μαίου, για το Πρώτο Διεθνές Παιδικό Φόρουμ. Βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η προώθηση της ιδέας της ανεκτικότητας, της ισότητας και της υγιεινής ζωής στο περιβάλλον των εφήβων, μέσα από την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, οι ομάδες των νέων αθλητών μαζί με αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, θα συζητήσουν τους τρόπους προώθησης αυτών των αξιών και των αρχών του ««ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ», στη νέα γενιά στις χώρες τους.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube