Το σοκ από τη φυγή του Μάρκο Σίλβα μπορεί να υφίσταται ακόμα πέριξ του Ολυμπιακού, αφού τίποτα δεν προμήνυε την αποχώρηση του Πορτογάλου τεχνικού, ωστόσο από σήμερα έχει ξεκινήσει και επίσημα και επί της ουσίας η εποχή του Βίκτορ Σάντσεθ στο λιμάνι.

Ο γνωστός μας από τη θητεία του ως ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και ως βοηθός προπονητή του Μίτσελ στον Ολυμπιακό καλείται πλέον να περάσει πολύ γρήγορα για τα δεδομένα της εποχής τα δικά του «θέλω» σε ένα σύνολο, που τον τελευταίο χρόνο είχε τη «σφραγίδα» του Μάρκο Σίλβα.

Τα χαρακτηριστικά του ανταποκρίνονται απόλυτα στις σταθερές που θέτει όλα τα χρόνια ο Ολυμπιακός για τη θέση του προπονητή: Νέος, φιλόδοξος, με σύγχρονες ιδέες για το ποδόσφαιρο, που ασπάζεται τις αρχές του ισπανικού και πορτογαλικού μοντέλου, δημιουργώντας μια ομάδα που θα πιέζει, θα επιτίθεται και θα διατηρεί την κατοχή της μπάλας. Το πείραμα με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και με τον Βίτορ Περέιρα εκ του αποτελέσματος και για διάφορους λόγους δεν πέτυχε, ωστόσο, τόσο με τον Μίτσελ, όσο και με τον Μάρκο Σίλβα (για τον Ερνέστο Βαλβέρδε δεν τίθεται καν συζήτηση) τα αποτελέσματα δικαίωσαν την επιλογή των Πειραιωτών.

Σειρά παίρνει, πλέον, ο Βίκτορ Σάντσεθ, που ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις στο Ρέντη και έχει ως πρώτη αγωνιστική αποστολή την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League, με τις υποχρεώσεις των πρωταθλητών Ελλάδας να αρχίζουν στις 26 ή 27 Ιουλίου στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.



Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον η ανάλυση της περσινής Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, που αποτέλεσε και την πρώτη προπονητική (ως πρώτος) εμπειρία του Βίκτορ Σάντσεθ, σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, την Primera Division, καθώς σύμφωνα με αυτά τα πρώτα δείγματα γραφής, αναμένεται να προκύψουν και οι σκέψεις του για τον Ολυμπιακό της νέας περιόδου.

Με βάση το 4-2-3-1, στο πλάνο και οι δύο επιθετικοί

Ο μόλις 40χρονος τεχνικός, όπως και ο προκάτοχός του, βασίζεται στο σχηματισμό του 4-2-3-1, αλλά σε αντίθεση με τον Πορτογάλο, δεν βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό το σύστημα, καθώς μέσα στη διάρκεια της σεζόν χρησιμοποίησε πολλές φορές το 4-4-2 και λιγότερο άλλες παραλλαγές του. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν ο ένας από τους δύο φορ είναι ο Λούκας, που είχε περισσότερο ελεύθερο ρόλο, τότε τα νούμερα των συστημάτων είναι σχετικά.

Πιο συγκεκριμένα, σε 38 ματς της La Liga η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια αγωνίστηκε 15 φορές με το 4-2-3-1, το 4-4-2 επιλέχθηκε 13 φορές, ενώ το 4-3-3 σε μόλις 4 ματς. Σε αυτές τις ενδεκάδες διέθετε ποδοσφαιριστές, που μπορούσαν να αγωνιστούν σε περισσότερες από μία θέσεις, ειδικότερα στη μεσοεπιθετική γραμμή και σε αυτές υπήρχαν κάποιοι παίκτες ως σταθερές.

Πλην του τερματοφύλακα (Λουξ), αυτοί που δεν… έβγαιναν από την ενδεκάδα ήταν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Σίντνεϊ και Αρίμπας), το αριστερό μπακ (Φερνάντο Ναβάρο), το βασικό αμυντικό χαφ (Πέδρο Μοσκέρα) και φυσικά ο Λούκας, που κατά κανόνα έπαιζε ως επιθετικός, είτε ως δεύτερος φορ, με τον Σάντσεθ να προτιμά έναν τεχνίτη και ευκίνητο ποδοσφαιριστή, τηρώντας την ισπανική μόδα του «ψευτοεννιαριού». Σε αυτή τη βάση παικτών πρέπει να προστεθούν οι Χουάνφραν (δεξί μπακ) και Φαϊσάλ Φαΐρ, που έβρισκε θέση τόσο στις πλευρές, όσο και στον άξονα της μεσοεπιθετικής γραμμής.



Από την κορυφή της La Liga, στην έξοδο της Ντέπορ…

Για πολλές εργασιακές σχέσεις έχει χρησιμοποιηθεί ο στίχος «ό,τι αρχίζει ωραία, τελειώνει με πόνο» και στην περίπτωση του Βίκτορ Σάντσεθ με την πρώην του ομάδα, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ταιριάζει γάντι.

Το ξεκίνημα στη δική του σεζόν (χτίζοντας δηλαδή την ομάδα από την αρχή της) ήταν εντυπωσιακό. Η Ντεπορτίβο όχι μόνο έπαιρνε τους βαθμούς για να επιτύχει τη γρήγορη παραμονή, αλλά το κατάφερνε προσφέροντας ένα αποτέλεσμα, που χαρακτηριζόταν και από τα ισπανικά ΜΜΕ, άκρως ελκυστικό. Μάλιστα, ο Βίκτορ Σάντσεθ ανάγκασε τη διοίκηση να τον «δέσει» με συμβόλαιο και την επόμενη σεζόν, καθώς ο στόχος της άνετης παραμονής είχε ουσιαστικά επιτευχθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο β’ γύρος της La Liga ήταν καταστροφικός για την ομάδα της Γαλικίας, καθώς πέτυχε μόλις δύο νίκες, οι οποίες προστέθηκαν στις έξι του α’ γύρου, ενώ η Ντεπορτίβο ήταν μακράν η ομάδα με τις περισσότερες ισοπαλίες, έχοντας 18, τη στιγμή που οι ομάδες με τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε αυτό τον τομέα είχαν μόλις 12.

Στα αρνητικά του περσινού συνόλου της Ντέπορ, πρέπει να προστεθεί η μεσοαμυντική λειτουργία, καθώς σε 38 ματς, το κοντέρ έγραψε 61 γκολ στο παθητικό, ωστόσο, μόνο σε ένα ματς δέχθηκε 8 γκολ και μάλιστα εντός έδρας από την Μπαρτσελόνα. Όσο για την επίθεση, το μεγαλύτερο φορτίο τράβηξε φυσιολογικά ο Λούκας, έχοντας 17 γκολ, από τα 45 που είχε στο ενεργητικό της η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

Το θαύμα του Μαΐου και τα αποδυτήρια που τον «έφαγαν»

Ο Βίκτορ Σάντσεθ ανέλαβε την Ντεπορτίβο στις 10 Απριλίου του 2015 και στα 8 ματς που βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας, πέτυχε μόλις μία νίκη, αλλά άκρως σημαντική για την παραμονή της ομάδας στη La Liga, ενώ σαν νίκη πρέπει να μετρήσει η εντός έδρας ισοπαλία με την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» (2-2) την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Αυτό το «μίνι-θαύμα» ήταν και το διαβατήριο να «χτίσει» την ομάδα της νέας περιόδου, με την οποία επιτεύχθηκε πολύ πιο εύκολα η παραμονή στην κατηγορία.

Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, η αποχώρησή του από τον πάγκο της Ντεπορτίβο στο τέλη Μαΐου δεν αφορούσε απλά τα αρνητικά αποτελέσματα στο β’ γύρο, αλλά τη γενεσιουργό αιτία αυτού του άσχημου σερί, που ήταν οι κάκιστες σχέσεις με συγκεκριμένη μερίδα ποδοσφαιριστών.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός τεχνικός ήταν στα «μαχαίρια» με τον Πορτογάλο Λουιζίνιο, ο εκπρόσωπος του οποίου τόνισε ότι ο Βίκτορ θέλει ξεκάθαρα να του καταστρέψει την καριέρα και να μην ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, λόγω του ότι δεν ήταν βασική λύση, ενώ ο επίσης αναπληρωματικός στόπερ, Λόπο, είχε καταφερθεί εναντίον του 40χρονου προπονητή.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube