Ήταν 5 Ιουνίου του 2002, όταν η ΑΕΚ κατακτούσε το πρωτάθλημα μπάσκετ για ένατη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά από 32 ολόκληρα χρόνια. Ο τρόπος που ήρθε αυτός ο τίτλος είχε έρθει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην επιτυχία.

Για μία και μοναδική φορά στην ιστορία των τελικών της Α1, ομάδα που είχε χάσει τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς έφτανε στον τίτλο. Η «Ένωση» είχε ηττηθεί στο ΟΑΚΑ (74-82) και κατόπιν στο ΣΕΦ (75-70) από την ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς που έδειχνε έτοιμη για να πάρει το πρωτάθλημα μετά από πέντε χρόνια. Οι «κιτρινόμαυροι», ωστόσο, δεν κατέθεσαν τα όπλα. Έδειξαν σημεία ζωής αποφεύγοντας το «σκούπισμα» στον τρίτο τελικό (85-78), έκαναν το αποφασιστικό βήμα στο Φάληρο χαλώντας τη φιέστα τίτλου που είχαν στήσει πρόωρα οι «ερυθρόλευκοι» (80-81) και ολοκλήρωσαν τον άθλο στο «σπίτι» τους με 79-70.

Ο Δήμος Ντικούδης ήταν ο MVP της αναμέτρησης με 23 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ σε απόδοση τον είχε ακολουθήσει ο Νίκος Χατζής με 20 πόντους, ο Μιχάλης Κακιούζης με 13 και ο Τζέι Αρ Χόλντεν με 14. Ήταν η επιβράβευση για την ομάδα του διοικητικού ηγέτη Γιάννη Φιλίππου και του προπονητή Ντράγκαν Σάκοτα, που σε μια χρονιά όπου το μπάτζετ της ομάδας είχε συρρικνωθεί και στηριζόμενοι σε έναν ελληνικό κορμό έφτασαν στο πρωτάθλημα ολοκληρώνοντας μια χρυσή τριετία, που περιλάμβανε ακόμη δύο Κύπελλα Ελλάδας και το Κύπελλο Σαπόρτα.

Οι φίλοι της ΑΕΚ ελπίζουν πως μετά την επιστροφή της ομάδας στη μεγάλη κατηγορία, θα ακολουθήσει σύντομα και μια επιστροφή σε τέτοιες επιτυχίες…

ΑΕΚ: Χόλντεν 14, Ζήσης 2, Χατζής 20, Ντικούδης 23, Μπιλμπά 4, Μπετς 3, Κακιούζης 13, Παντελιάδης, Κικίλιας.

Ολυμπιακός: Τόμιτς 15, Ζεβροσένκο 11, Ντε Μιγκέλ 10, Παπανικολάου 7, Μπουντούρης 3, Ρισασέ 17, Φέμερλινγκ 2, Νικαγκμπάτζε 5, Παπαλουκάς 1.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube
TAGS: A.E.K.