Η Θεσσαλονίκη, η οποία τον αγκάλιασε από τη πρώτη στιγμή, έγινε γρήγορα η πόλη που θα αγαπούσε όσο καμία άλλη. Στα τέλη, λοιπόν, του 1974, ο Γκιούλα Λόραντ ανέλαβε τα ηνία του ΠΑΟΚ. Σ’ αυτή την ομάδα έγινε μύθος και σ’ αυτή την ομάδα, έμελλε να αφήσει τη τελευταία του πνοή.
Το ημερολόγιο έγραφε 31 Μαΐου 1981, όπου ο ΠΑΟΚ υποδεχόταν τον Ολυμπιακό σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι για τον «Δικέφαλο του Βορρά», αλλά ο Λόραντ γνώριζε τη σημασία του ματς και ζούσε στο έπαρκο τη κάθε στιγμή.
Από το πρώτο λεπτό ήταν όρθιος και δεν ησύχασε ποτέ. Στο 11ο λεπτό ο Γιώργος Κούδας έπιασε κεφαλιά αλλά η μπάλα δεν κατάφερε να φτάσει στα αντίπαλα δίχτυα. Μετά το πρώτο αναστεναγμό όλοι κάθισαν στις θέσεις τους εκτός από αυτόν.
Έξι λεπτά αργότερα, μόλις στο 17ο λεπτό, ο Λόραντ κάτι ψέλλισε στους συνεργάτες του. Κανείς, όμως, δεν κατάλαβε τι ήταν αυτό, μέχρι που αντιλήφθηκαν ότι σωριάστηκε στο έδαφος. Ο Βασίλης Βασιλάκος, έτρεξε να βρει τον γιατρό του ΠΑΟΚ, ο οποίος προσπάθησε να τον επαναφέρει χωρίς αποτέλεσμα στα αποδυτήρια της Τούμπας. Και έτσι λίγο αργότερα, ο Μαγυάρος τεχνικός, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Οι θύρες 1 και 2 χειροκροτούσαν αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως είχε συμβεί το μοιραίο.
Στη Τούμπα, το παιχνίδι συνεχίζονταν κανονικά και οι ποδοσφαιριστές κοιτούσαν προς τον πάγκο, αλλά ο Λόραντ δεν ήταν εκεί. Στο ημίχρονο οι υπεύθυνοι της ομάδας, τους έκρυψαν την αλήθεια.
«Ο Λόραντ ένιωσε μια αδιαθεσία και πήγε στο νοσοκομείο», αυτά ήταν τα λόγια που άκουσαν οι ποδοσφαιριστές και μπήκαν αποφασισμένοι στο δεύτερο ημίχρονο του ματς.
Δίχως να γνωρίζουν το τραγικό τέλος του προπονητή τους, οι παίκτες κλήθηκαν στο δεύτερο μέρος να συνεχίσουν κανονικά το παιχνίδι. Και τα κατάφεραν.
Νίκησαν 1-0 τον Ολυμπιακό στο 67ο λεπτό με το γκολ του Βασίλη Βασιλάκου. Ο άνθρωπος που ήταν παρών τη στιγμή του μοιραίου, ο παίκτης ο οποίος έτρεξε να βρει τον γιατρό στην εξέδρα, αυτός ήταν που έδωσε τη τελευταία του νίκη στον Γκιούλα Λόραντ. Στο τέλος, στα αποδυτήρια έμαθαν όλη την αλήθεια κι έμεινα εκεί αρκετή ώρα, σοκαρισμένοι, άπραγοι, αμίλητοι.
Η γυναίκα του Ιβ και η μικρή του κόρη Μολκί, άκουσαν μέσω του ραδιοφώνου ότι ο άνθρωπός τους κατέρρευσε και έτρεξαν αμέσως στη Τούμπα να μάθουν τι συνέβαινε. Ο διερμηνέας του Λόραντ τους οδήγησε στο νοσοκομείου, όπου ενημερώθηκαν για το τι έχει συμβεί.
Πριν το μοιραίο έμφραγμα τις 31 Μαΐου του 1981 στη Τούμπα, η ιατροδικαστική απόφαση έδειχνε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί άλλα δύο εμφράγματα. Το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα και το δεύτερο μια εβδομάδα πριν το μοιραίο!
Αξιοσημείωτο και τραγικό αποτελεί και το γεγονός πως εκείνη τη μέρα εκτυλίχθηκαν ακόμη δύο τραγωδίες.
Το ίδιο βράδυ, τη τελευταία του πνοή άφησε και ο Χρηστάκης, ο λαϊκός τραγουδιστής, ο οποίος ήταν φίλος του Λόραντ. Ο τραγουδιστής, είχε περάσει ήδη δύο εγκεφαλικά και στο άκουσμα της είδησης για τον χαμό του φίλου του έπαθε το τρίτο που ήταν και το μοιραίο.
Τέλος, την ίδια μέρα κι ένας φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ, ο 26χρονος Μιχάλης Μπορέτος, έπεσε στον φωταγωγό της πολυκατοικίας του στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις ενημερώθηκε για τον χαμό του προπονητή της αγαπημένης του ομάδας.
Οι δηλώσεις του Κούδα για τον Λόραντ:
Οι εφημερίδες της εποχής για το τραγικό συμβάν:
Επιμέλεια: Βίλλυ Κεφαλά ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube