Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η επετειακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος για τα 40 χρόνια από την γέννηση του ελληνικού χάντμπολ, ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον κύκλο των εορτασμών που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο με την εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, συνεχίστηκαν τον Μάρτιο στο Αμύνταιο, τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη (πλατεία Αριστοτέλους) και τον Νοέμβριο στην Αθήνα (Πεδίον Άρεως).
Στην εκδήλωση προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «40 χρόνια ελληνική χειροσφαίριση», το οποίο καταγράφει τις μεγαλύτερες επιτυχίες και σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος από το 1977 έως και το 2017.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα πλάνα από τους πρώτους αγώνες στο Αμύνταιο της Φλώρινας στις 13 Φεβρουαρίου 1977, αλλά και οι συνεντεύξεις σπουδαίων τεχνικών που σημάδεψαν με την παρουσία τους το άθλημα, όπως του Πολωνού Γιάννους Τσερβίνσκι και του Σουηδού Ουλφ Σέφερτ.
Πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ υπήρξαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος Κώστα Γκαντή, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό και τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέλιο Αγγελούδη.
Η εκδήλωση έκλεισε με κάποιους από τους νεαρούς αθλητές, οι οποίοι θα διεκδικήσουν μία θέση στην ομάδα που θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 στην Αθήνα.
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις τους:
Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ): «Σήμερα είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων για τους εορτασμούς των 40 χρόνων του αθλήματος. Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο με νωπές τις μνήμες από τον θάνατο του Νίκου Σωτηρίου με την τιμητική απονομή στους πρώτους των πρώτων. Στους πρώτους αθλητές που έπαιξαν χάντμπολ στο Αμύνταιο και στην Αθήνα, στους πρώτους προπονητές, στις πρώτες Εθνικές ομάδες. Ακολούθησαν και άλλες εκδηλώσεις σε Αμύνταιο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, μαθητών, μαθητριών, καταδεικνύοντας ότι το χάντμπολ είναι από τα μαζικότερα αθλήματα στη χώρα μας με κοινωνικό πρόσημο και ευαισθησία. Θα προβληθεί το φιλμ 40 περίπου λεπτών από υλικό που συλλέχτηκε και βοήθησαν σε αυτό παλιοί αθλητές, παράγοντες, φίλοι του αθλήματος. Έγινε τεράστια προσπάθεια και είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε κάτι όλο μαζί συμπυκνωμένο. Ελπίζω να κάναμε μία δίκαιη καταγραφή. Θέλω να ευχαριστήσω τον συγγραφέα του πρώτου βιβλίου καταγραφής για το χάντμπολ που είναι και παρών τον Γιώργο Μανετάκη, βιβλίο από το οποίο και εμείς συλλέξαμε αρκετές πληροφορίες. Αυτό το φιλμ θα εμπλουτιστεί τους επόμενους μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί με περισσότερο υλικό και θα αποσταλεί στα σωματεία με σκοπό όλη η οικογένεια του χάντμπολ να μην ξεχάσει την ιστορία που αυτή δημιούργησε. Κατά την διάρκεια της χρονιάς είχαμε την πρόκριση της Εθνικής Γυναικών Beach Handball στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν και την ανάληψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021 μετά από απόφαση του κογκρέσου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ στην Αττάλεια. Μια διοργάνωση που δίνει αγωνιστικό κίνητρο στους αθλητές και δημιουργεί υποχρεώσεις τόσο για την ομοσπονδία, όσο και για την πολιτεία. Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ. Ελπίζω αυτό το φιλμ να εγείρει μνήμες του παρελθόντος για τους παλαιότερους και να ενεργοποιήσει την μνήμη του μέλλοντος για τους νεότερους».
Σπύρος Καπράλος (Πρόεδρος ΕΟΕ): «Είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο αμφιθέατρο ανθρώπους του αθλητισμού και αυτή την φορά έχουμε την οικογένεια του χάντμπολ που γιορτάζει τα 40 χρόνια. Ίσως να μην το ξέρετε, υπήρξα και εγώ αθλητής του χάντμπολ. Έλαβα μέρος στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με την ομάδα του ΣΑΚΑ και κατακτήσαμε την 4ηθέση. Έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να αγαπήσω και εγώ το άθλημα σας. Το χάρηκα πάρα πολύ, όπως χάρηκα και τις επιτυχίες της Εθνικής μας ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Θέλω να ευχηθώ στο χάντμπολ κάποια στιγμή να συμμετέχει και πάλι στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η άνοδος του BeachHandball και με τις σκέψεις της ΔΟΕ να προσθέσει και άλλα αθλήματα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα, ίσως να δώσουν την ευκαιρία στο άθλημα να έχει παρουσία και πάλι σε αυτή την μεγάλη διοργάνωση».
Ιούλιος Συναδινός (Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού): «Πέρασε ένας χρόνος με σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΟΧΕ. Ένας κύκλος 40 χρόνων κλείνει και ανοίγει ένας άλλος, στον οποίο η ελληνική χειροσφαίριση πρέπει να κάνει το τεράστιο άλμα. Νομίζω ότι χάρη στην συστηματική δουλειά που κάνετε και στον σχεδιασμό έχετε όλες τις δυνατότητες να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Έχετε αποτελέσει ένα μοντέλο -μαζί και με άλλες Ομοσπονδίες- που συνδιάζετε το χάντμπολ στις πλατείες, την επιμόρφωση, μια διαφορετική κουλτούρα και φιλοσοφία, την σχέση ανάμεσα στα σωματεία σας και γενικά μία ατμόσφαιρα που συνάδει με το φίλαθλο πνεύμα. Ξέρω επίσης ότι οργανωνόσαστε και στο εξωτερικό, ώστε να αποκτήσει η ελληνική χειροσφαίριση μια ξεχωριστή σχέση. Το είδα και πρόσφατα στην Αττάλεια όπου η Ομοσπονδία διεκδίκησε και ανέλαβε τελικά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021. Το να αναλάβει μια χώρα ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν είναι υπόθεση δύο ημερών σε ένα κογκρέσο, αλλά υπόθεση μεγάλης προετοιμασίας και για αυτό πετύχατε και σας δίνω συγχαρητήρια. Ο ελληνικός αθλητισμός το 2018 μαζί με την χώρα, όχι απλά θα βγει από την κρίση. Έχει κάνει τα βήματα του για να βγει από μία δύσκολη κατάσταση που ήταν στο παρελθόν. Θα έχουμε επίσης το Ευρωπαϊκό της Κωπηλασίας στα Ιωάννινα, τους παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στη Πάτρα. Λελογισμένα η χώρα αρχίζει και διεκδικεί μεγάλες διοργανώσεις με σεβασμό στα χρήματα που πρέπει να δαπανήσουμε. Για το χάντμπολ κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε, ακριβώς διότι είστε μια ομοσπονδία που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Έχουμε δώσει και μια μικρή βοήθεια για τα κορίτσια τουBeach Handball ως επιβράβευση της 6ης θέση στο EURO και της πρόκρισης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Πρέπει να δούμε και το Beach Handball να αναπτύσσεται σε όλη την χώρα. Επίσης θέλω να ανακοινώσω από μικροφώνου ότι χθες δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την αποπληρωμή όλων των χρεών στους διακριθέντες αθλητές όλων των αθλημάτων για τα έτη 2013, 2014 και 2015. Επίσης στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα αρχίζουμε να αποπληρώνουμε και τις οφειλές που δημιουργήθηκαν στα παιδιά που επάξια μας εκπροσώπησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο».
Στέλιος Αγγελούδης (Α’ Αντιπρόεδρος ΕΟΕ): «Αρχικά θα μου επιτρέψετε μια προσωπική αναφορά στον κ. Ανδρέα Σταματιάδη, υπόδειγμα αθλητικού ήθους που μας τιμά με την παρουσία του. Λίγες ημέρες πριν έρθει το 2018 και πριν τα 40 χρόνια του ελληνικού χάντμπολ γίνουν 41, θέλω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου να σας εκφράσω την αγάπη και τις ευχαριστίες μου, την ικανοποίηση και τον σεβασμό προς όλους και όλες, γιατί μου δώσατε την δυνατότητα να βρίσκονται σε αυτή την μεγάλη αθλητική οικογένεια. Μοιράζομαι μαζί σας σχεδόν τα μισά χρόνια της ιστορίας του αθλήματος. Δεν έφτασε ακόμα η ώρα του απολογισμού γιατί αυτό το συναρπαστικό ταξίδι συνεχίζεται. Είναι όμως η στιγμή να μιλήσουμε για το τι σημαίνει αυτή η μεγάλη προσπάθεια που ανήκει σε εσάς. Να δείξουμε τι σημαίνει ελληνικό χάντμπολ. Είναι το άθλημα που συνάντησε από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε ανυπέρβλητες δυσχέρειες που οφειλόταν σε μία στρεβλή αντίληψη που είχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για το πώς πρέπει να υποστηρίζονται τα αθλήματα. Δεν υποστηρίχτηκε η ισόρροπη αθλητική ανάπτυξη, αλλά μέσα από ένα πελατειακό πρίσμα, υποστηριζόταν το άθλημα εκείνο που έφερνε διακρίσεις ή ήταν στο φως της δημοσιότητας. Είναι το άθλημα που χτίστηκε βήμα βήμα, διεκδικώντας εγκαταστάσεις, που η πολιτεία όχι μόνο δεν του έδωσε ποτέ, αλλά σταμάτησε λίγα χρόνια πριν και ο σχεδιασμός που ήθελε τις αθλητικές εγκαταστάσεις να περιλαμβάνουν όλα τα αθλήματα, με συνέπεια το χάντμπολ λόγω διαστάσεων να μένει εκτός.
Αυτές ήταν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη του αθλήματος οικοδόμησαν αυτή την προσπάθεια. Είναι το άθλημα που αρνήθηκε την εμπορευματοποίηση, στήριξε την ανάπτυξη του στην ελληνική περιφέρεια, εκεί όπου γεννήθηκε, που πιστεύει ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και κίνημα εθελοντισμού. Είναι το άθλημα που έδωσε την ευκαιρία σε όλα τα στελέχη να αξιοποιηθούν χωρίς αποκλεισμούς. Είναι το άθλημα που στα 40 χρόνια δεν αντιμετώπισε ποτέ κανένα κρούσμαφαρμακοδιέγερσης σε Έλληνα αθλητή για αυτό και στο πρόσωπο του ομιλούντος η ΔΟΕ τίμησε το χάντμπολ για τις πρωτοβουλίες κατά του ντόπινγκ. Είναι το άθλημα που απέρριψε ελληνοποιήσεις παικτών ως πολιτική αντίληψη, στο όνομα η οποιαδήποτε διάκριση να είναι προϊόν δικής του πραγματικής γέννησης. Είναι το άθλημα που κάνει καθημερινά πράξη το ’’ούτε ένα ευρώ χαμένο’’ με διαφάνεια και απόλυτο νοικοκυριό, κάτι που η πολιτεία αναγνωρίζει διαχρονικά. Είναι και αυτό αθλητισμός, όχι μόνο η λάμψη του μεταλλίου. Είναι το άθλημα που τήρησε αυτό που αποφασίσαμε το 2000 πως κανένας παράγοντας δεν θα βρίσκεται σε θέση εκτελεστικής ευθύνης για περισσότερες από δύο θητείες. Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες και με πάθος για την πορεία του αθλήματος. Πιστεύω βάσιμα ότι το χάντμπολ αν είχε τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα ομαδικά αθλήματα θα είχε πολύ σημαντικότερες από τις σημαντικές επιτυχίες που έχει να επιδείξει. Θέλω να ευχαριστήσω τους πρώην συνεργάτες μου με πρώτο τον Κώστα Γκαντή, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας που έδωσαν τα πάντα για το Ολυμπιακό εγχείρημα και σήμερα εξακολουθούν να κάνουν ακόμα πιο σημαντικό το άθλημα μας. Σε όλους αυτούς που λείπουν νοερά λέμε ότι είναι στη μνήμη μας, σε όλους εμάς λέμε τώρα αρχίζουμε. Τα επόμενα 40 χρόνια είναι τα πιο σημαντικά. Και θα ήθελα να κλείσω με στοίχους του Καβάφη: ’’Πάντα στο νου σου να έχεις το ταξίδι, αλλά μην σε βιάζει το ταξίδι διόλου, καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει, πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο’’. Αγαπητοί φίλοι το ταξίδι μας συνεχίζεται…»