Το «clasico» του Σαββάτου, θα έχει ενδιαφέρον και εκτός των τεσσάρων γραμμών.

Από τη μια ο Λουίς Ενρίκε, από την άλλη ο Ζινεντίν Ζιντάν.

Αστουριανός και Μασσαλός θα τεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στην προπονητική τους καριέρα και η «μάχη» των πάγκων αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Για τον πρώτο, θα είναι το τέταρτο παιχνίδι κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στην «καταλανική» προπονητική του πορεία (2 νίκες, 1 ήττα), για τον δεύτερο, το ματς αυτό θα είναι το «βάπτισμα του πυρός» κόντρα στην πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης, μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Ρεάλ Μαδρίτης στις 4 Ιανουαρίου.

Με αφορμή την επιστροφή του «Ζιζού» στο «Καμπ Νου» ακριβώς δέκα χρόνια μετά την τελευταία του συμμετοχή σε «clasico», το sport-fm.gr κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμάται τα ντέρμπι του Γάλλου, τα τρία γκολ του απέναντι στους Καταλανούς και τη μέρα που κόντεψε να έρθει στα χέρια με τον ομόλογό του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε.

Γράφει ο Μάρκος Κατριτζιδάκης



Η αρχή και τα «clasico» του «Ζιζού»

Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς επιθετικούς στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου. Απαράμιλλη ευφυΐα και τεχνική στο αρχοντικό παιχνίδι του, ο Ζιντάν ήταν ένας πραγματικός αρτίστας των γηπέδων. «Περνούσε έναν, δύο, πέντε, έξι παίκτες, ήταν κάτι το απίστευτο. Τα πόδια του μιλούσαν στη μπάλα» έχει πει για τον «Ζιζού» ο Ζαν Βαρόντ, ο άνθρωπος που διέκρινε το ταλέντο του και τον πήρε στην Καέν το 1989.

Τον Αύγουστο του 2001, αποτέλεσε την τελευταία προσθήκη στους «galacticos» εκείνο το καλοκαίρι, με την Ρεάλ Μαδρίτης (αγόραζε κάθε χρόνο τουλάχιστον 2-3 παικταράδες) να πληρώνει 75 εκ. ευρώ στην Γιουβέντους για τα δικαιώματά του, ποσό που αποτελούσε φυσικά ρεκόρ για την εποχή.

Το ξεκίνημά του, δεν ήταν το ιδανικό. Λίγο η μετάβαση από το ιταλικό στο ισπανικό ποδόσφαιρο, λίγο η γλώσσα, λίγο ο ντόρος γύρω από το όνομά του, ο Ζιντάν χρειάστηκε περίπου δύο μήνες για να προσαρμοστεί στην ομάδα και την πόλη. Οι οπαδοί της Ρεάλ, όμως, είχαν απαιτήσεις από τον ίδιο με αποτέλεσμα σε ορισμένα εντός έδρας ματς, να γίνει δέκτης χλιαρών αποδοκιμασιών. Σύντομα, όμως, τα στόμα «έκλεισαν».

Ο Γάλλος εξελίχθηκε σε ηγέτη της Ρεάλ Μαδρίτης στη μεσαία γραμμή και με τη μαεστρία του βοήθησε την Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα, ένα Champions League (το γκολ που πέτυχε κόντρα στη Λεβερκούζεν θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην ιστορία της διοργάνωσης), δύο Ισπανικά και ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ. Ο ίδιος πέτυχε 49 γκολ και μοίρασε 39 ασίστ σε 227 συμμετοχές, κατακτώντας παράλληλα δεκάδες ατομικά βραβεία.



Το κοινό «δέθηκε» εν τέλει μαζί του, όπως και ο ίδιος με το κοινό, με αποτέλεσμα στο αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του με την Ρεάλ Μαδρίτης, το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένος. Η τελευταία παράστασή του στο κοινό του «Μπερναμπέου», έγινε στις 7 Μαΐου του 2006, στην ισοπαλία 3-3 με την Βιγιαρεάλ. 80.000 οπαδοί αποθέωσαν τον Ζιντάν, του αφιέρωσαν ένα τεράστιο πανό με το μήνυμα «Σε ευχαριστούμε για τη μαγεία» και τον καταχειροκρότησαν όταν αντικαταστάθηκε στο 88’ από τον πρώην αμυντικό του Ολυμπιακού, Ραούλ Μπράβο. Ήταν το πιο «ζεστό» χειροκρότημα στην καριέρα του.

Στην πενταετή του παρουσία στη Μαδρίτη, έπαιξε σε 11 «clasico». Ο απολογισμός του, ήταν 5 νίκες, 3 ισοπαλίες, 3 ήττες, 3 γκολ, 1 ασίστ και για… ενθύμιο (η οποία φυσικά έρχεται στο προσκήνιο εν όψει της επικείμενης αναμέτρησης) μια «κοκορομαχία» με τον ομόλογό του στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, Λουίς Ενρίκε.

Για το εν λόγω γεγονός, στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης με την Μπαρτσελόνα, ο «Ζιζού» τόνισε πως «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν σε τέτοιου είδους ντέρμπι, το clasico είναι το πιο όμορφο πράγμα που υπάρχει στο ποδόσφαιρο και ανυπομονώ να το ζήσω και ως προπονητής».

Με τον Αστουριανό, ο Ζιντάν τέθηκε αντιμέτωπος τέσσερις φορές στην τριετία (2001-02, 2003-04) που συνυπήρξαν στο ισπανικό πρωτάθλημα, ο μεν με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και ο δε με αυτή των Καταλανών. Τα μεταξύ τους παιχνίδια θα μπορούσε να ήταν περισσότερα, το καλοκαίρι του 2004, όμως, ο Λουίς Ενρίκε αποφάσισε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, σε ηλικία 34 ετών.



Τα κοινά τους παιχνίδια

- 16 Μαρτίου 2002, 30η αγωνιστικής Primera Division: Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 1-1 (Ζιντάν 38', Τσάβι 58')

Μπαρτσελόνα: Μπονάνο - Πουγιόλ, Κριστανβάλ, Ντε Μπουρ, Κόκο - Κοκού, Τσάβι, Λουίς Ενρίκε (Ρόσεμπακ 50') - Ριβάλντο (Όφερμαρς 78'), Κλάιφερτ, Σαβιόλα

Ρεάλ Μαδρίτης: Σάντσεθ - Σαλγκάδο, Παβόν, Ιέρο, Ρ. Κάρλος - Ελγκέρα, Μακελελέ, Γκούτι (Σάβιο 83'), Ζιντάν - Σολάρι (ΜακΜάναμαν 90+1'), Ραούλ

- 23 Απριλίου 2002, πρώτος ημιτελικός Champions League: Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης 0-2 (Ζιντάν 55', ΜακΜάναμαν 90+2')

Μπαρτσελόνα: Μπονάνο - Ράιζιγκερ (Τζεοβάνι 59'), Ντε Μπουρ, Αμπελάρδο (Κριστανβάλ 73') - Κοκού, Μότα (Γκάμπρι 82'), Ρόσεμπακ, Όφερμαρς, Λουίς Ενρίκε
- Κλάιφερτ, Σαβιόλα

Ρεάλ Μαδρίτης: Σάντσεθ - Σαλγκάδο, Παβόν, Ιέρο, Ρ. Κάρλος - Μακελελέ, Ελγκέρα, Γκούτι (ΜακΜάναμαν 80'), Ζιντάν - Σολάρι (Κονσεϊσάο 89'), Ραούλ

- 1 Μαΐου 2002, δεύτερος ημιτελικός Champions League: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 1-1 (Ραούλ 43' με ασίστ του Ζιντάν, Ελγκέρα αυτ. 48')

Ρεάλ Μαδρίτης: Σάντσεθ - Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρ. Κάρλος - Μακελελέ, Γκούτι (Παβόν 87'), Ζιντάν (Κονσεϊσάο 46') - Φίγκο (ΜακΜάναμαν 68'), Σολάρι, Ραούλ

Μπαρτσελόνα: Μπονάνο - Πουγιόλ, Αμπελάρδο, Ντε Μπουρ, Κόκο (Όφερμαρς 46') - Κοκού (Μπαρχουάν 75'), Τσάβι, Ρόσεμπακ (Τζεοβάνι 67'), Λουίς Ενρίκε - Σαβιόλα, Κλάιφερτ

- 19 Απριλίου 2003, 30η αγωνιστική Primera Division: Ρεάλ Μαδρίτης - Μπαρτσελόνα 1-1 (Ρονάλντο 16', Λουίς Ενρίκε 32')

Ρεάλ Μαδρίτης: Κασίγιας - Σαλγκάδο, Ιέρο, Ελγκέρα, Ρ. Κάρλος - Μακελελέ, Κονσεϊσάο (Γκούτι 71'), Φίγκο, Ζιντάν - Ραούλ, Ρονάλντο

Μπαρτσελόνα: Μπονάνο - Πουγιόλ, Μεντιέτα (Λόπεθ 82'), Ντε Μπουρ, Σορίν - Μότα, Γκάμπρι, Τσάβι - Λουίς Ενρίκε (Ρικέλμε 80'), Κλάιφερτ, Όφερμαρς

Σε τρία παιχνίδια (2-0 ήττα, 1-2 ήττα και 1-2) έλειψε ο Λουίς Ενρίκε, σε ένα (0-0) ο Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος μετά την απόσυρση του Λουίς Ενρίκε συμμετείχε σε πέντε ακόμα ντέρμπι, με απολογισμό μια νίκη, μια ισοπαλία και δύο ήττες.



Το ρεκόρ 14 χρόνων

Το βράδυ του Σαββάτου, θα «ξυπνήσουν» μνήμες από τη σεζόν 2001-02. Τι συνέβη τότε, για τελευταία φορά; Οι προπονητές των δύο ομάδων, Κάρλες Ρέσακ και Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, είχαν κατά το παρελθόν υπηρετήσει το σύλλογο και σαν ποδοσφαιριστές! Με δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και πρόκριση στην ισπανική μονομαχία στα ημιτελικά του Champions League, ο κόουτς της Ρεάλ ήταν ο νικητής στην προσωπική αυτή μονομαχία, με τους Ζιντάν (και στα τέσσερα ματς) και Λουίς Ενρίκε (στα τρία από τα τέσσερα) να ανταγωνίζονται τότε εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.



Δέκα χρόνια από το τελευταίο του «clasico»

Το απίστευτο ιστορικό στατιστικό του «Ζιζού» σχετικά με την αναμέτρηση του «Καμπ Νου», είναι ότι έρχεται ακριβώς 10 χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση σε «clasico». Ήταν 2 Απριλίου του 2006 όταν ο Γάλλος αγωνίστηκε για 79 λεπτά στην ισοπαλία 1-1 της Ρεάλ Μαδρίτης στην έδρα της Μπαρτσελόνα, ματς το οποίο ήταν το τελευταίο του απέναντι στην αιώνια αντίπαλο των «μερένγχες».

Αξίζει να σημειωθεί, πως από εκείνη την αναμέτρηση, οι μοναδικοί παίκτες που αγωνίζονται ακόμα στις δύο ομάδες, είναι οι αρχηγοί των Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντιστοίχως: Από τη μια ο 31χρονος μέσος Αντρές Ινιέστα και από την άλλη ο 30χρονος (τα «έκλεισε» στις 30 Μαρτίου) κεντρικός αμυντικός Σέρχιο Ράμος.



Η πρόκληση του «πρωτάρη»

Η μεγάλη πρόκληση του Ζινεντίν Ζιντάν, είναι να σταματήσει την κακή παράδοση των προπονητών της Ρεάλ Μαδρίτης στο πρώτο τους παιχνίδι με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Ο τελευταίος τεχνικός ηγέτης των Μαδριλένων που βγήκε νικητής στο ντεμπούτο του σε «clasico» ήταν ο Μπερντ Σούστερ, στις 23 Δεκεμβρίου του 2007, όταν η Ρεάλ «απέδρασε» από το «Καμπ Νου» με 1-0, χάρη σε γκολ του Ζούλιο Μπαπτίστα.

Έκτοτε, με σκυμμένο το κεφάλι αποχώρησαν από την πρώτη τους αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα οι επόμενοι πέντε προπονητές της Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Χουάντε Ράμος με 2-0 στο «Καμπ Νου» στις 13 Δεκεμβρίου του 2008, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι με 1-0 στο «Καμπ Νου» στις 29 Νοεμβρίου του 2009, ο Ζοσέ Μουρίνιο με 5-0 στο «Καμπ Νου» στις 29 Νοεμβρίου του 2010, ο Κάρλο Αντσελότι με 2-1 στο «Καμπ Νου» στις 26 Οκτωβρίου του 2013 και ο Ραφαέλ Μπενίτεθ με 4-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» στις 21 Νοεμβρίου του 2015.

Όπως μετέφερε στους παίκτες του ο Ζινεντίν Ζιντάν, για να πάρει το τρίποντο η Ρεάλ Μαδρίτης, θα πρέπει να πιέσει ψηλά, να μην αφήσει τη μπάλα στα πόδια των αντιπάλων και να προσπαθήσει να κάνει το δικό της παιχνίδι. Οι «μερένχες», λοιπόν, θα ψάξουν -τουλάχιστον- το 100ο τους γκολ σε ματς πρωταθλήματος στο «Καμπ Νου» και στο γράφημα που ακολουθεί μετά τα video, μπορείτε να δείτε τους ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει στην έδρα των Καταλανών.

Το πρώτο του γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα (0:40):



Το δεύτερο του γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα (0:46):



Το τρίτο του γκολ κόντρα στην Μπαρτσελόνα:



Η ασίστ του στον Ρομπέρτο Κάρλος (0:45):



Η αψιμαχία με τον Λουίς Ενρίκε (19/4/2003):



Το τελευταίο ματς του Ζιντάν με την Ρεάλ Μαδρίτης:



Ένα απάνθισμα από τις καλύτερες στιγμές του στη Μαδρίτη:



ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube