Πέφτει σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες η αυλαία της φετινής σεζόν στη Super League 1 και ουδείς μπορεί να «βάλει το χέρι του στη φωτιά» για το τι μέλλει γενέσθαι με τον υποβιβασμό και το μπαράζ παραμονής. Σιγά την είδηση, θα πει κάποιος. Για την Ελλάδα μιλάμε. Κι εδώ που τα λέμε, δεν θα έχει άδικο. Τόσα που έχουν δει τα μάτια μας και έχουν ακούσει τα αυτιά μας τα προηγούμενα χρόνια…
Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος των play out, τρεις ομάδες (Ξάνθη, Παναιτωλικός, Πανιώνιος) δίνουν η καθεμία τη δική της μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού, αλλά χωρίς να ξέρουν τι θα συμβεί στο 100%. Μπορεί η προκήρυξη να λέει ότι ο τελευταίος υποβιβάζεται απευθείας και ο προτελευταίος θα δώσει μπαράζ παραμονής με τον δεύτερο της βαθμολογίας της Super League 2, αλλά πλέον κάτι τέτοιο δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου σίγουρο.
Προφανώς και όλη αυτή η αναστάτωση ξεκινάει από τη διακοπή λόγω της πανδημίας, που έφερε τα πάνω-κάτω σε όλο τον κόσμο. Όμως, ακόμη και στη Γαλλία, όπου το Championnat ήταν το μοναδικό από τα μεγάλα πρωταθλήματα, το οποίο έβαλε «λουκέτο», δε θα υπάρξει αναδιάρθρωση και η νέα σεζόν θα ξεκινήσει με τις ίδιες 20 ομάδες. Αλλά και να γινόταν, αφού τέθηκε τέτοιο ζήτημα, είναι δύο εντελώς διαφορετικά μεγέθη, που δεν μπαίνουν σε καμία περίπτωση στη ζυγαριά. Για προφανείς λόγους…
Εδώ, όχι μόνο δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά η πρόταση της Super League 2, η οποία διεκόπη με «βίαιο» τρόπο και για λόγους που μόνο εκείνοι ξέρουν, είναι να υπάρξει άνοδος των τεσσάρων πρώτων ομάδων της βαθμολογίας και συγκεκριμένα: ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Λεβαδειακός και Χανιά. Δηλαδή, το νέο πρωτάθλημα της Super League 1 να διεξαχθεί με 18(!) ομάδες, παρότι τόσα χρόνια, όλοι «φωνάζουν» για μείωση. Όμως, αν σκέφτεσαι κοντόφθαλμα και κοιτάς το σήμερα και την πάρτη σου, αδιαφορώντας για το μέλλον και το προϊόν συνολικά, αυτό συμβαίνει.
Και δηλαδή τι; Αν δικαιωθεί ο Λεβαδειακός (κατέθεσε προσφυγή στο Διαιτητικό Δικαστήριο, καθώς θεωρεί ότι κακώς υπήρξε απόφαση διακοπής), θα τεθεί εκ νέου ζήτημα για την επανέναρξη της Super League 2; Αλήθεια τώρα; Ή αν μείνουν ως έχουν τα πράγματα και δεν προχωρήσει η αναδιάρθρωση, θα γίνει μπαράζ ανάμεσα στον προτελευταίο της Super League 1, που θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στις 18 Ιουλίου και τον τρίτο της βαθμολογίας της Super League 2, που έπαιξε για τελευταία φορά σε επίσημο παιχνίδι στα μέσα Μαρτίου; Πόσο δίκαιο είναι κάτι τέτοιο;
Που θα πάει, κάποια στιγμή, αυτοί που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο θα τα ξεδιαλύνουν τα πράγματα και θα μας κάνουν… σοφότερους. Μέχρι τότε, η Ξάνθη, ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος θα δίνουν τη μάχη τους για τη σωτηρία, με βάση την υπάρχουσα προκήρυξη. Κι επειδή δεν μιλάμε μόνο για την τελική βαθμολογία, η κατάληξη της προσπάθειάς τους δεν αποκλείεται να γίνει γνωστή μετά τη λήξη της φετινής σεζόν. Είπαμε, για την Ελλάδα μιλάμε, τη χώρα του βολέματος. Γιατί αν δεν εξυπηρετήσεις τον φίλο σου, ποιον θα εξυπηρετήσεις; Ακόμη και το 2020. Το ίδιο θα λέμε εις τον αιώνα των αιώνων…