Σε ισχύ τίθεται από σήμερα στην Κοπεγχάγη πιλοτικό πρόγραμμα που επιβραβεύει τους τουρίστες με οικολογική συμπεριφορά και δέλεαρ, δωρεάν φαγητό σε καλά εστιατόρια, ποτό ακόμα και σκι.

Στον αντίποδα της Βαρκελώνης καθώς και άλλων τουριστικών πόλεων που θέτουν σε εφαρμογή μέτρα με στόχο να βάλουν «φρένο» στον υπερβολικό τουρισμό, η πρωτεύουσα της Δανίας, προχωρά σε διαφορετική τακτική.




Το εθνικό συμβούλιο τουρισμού έχει εισαγάγει ένα πρόγραμμα για να ενθαρρύνει μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη συμπεριφορά.

Από σήμερα, θα ανταμείβει όσους επιλέξουν να κάνουν ποδήλατο, να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να κάνουν μια μικρή εργασία όπως κηπουρική ή αποκομιδή σκουπιδιών στο λιμάνι ή στα πάρκα της πόλης.

Τα άτομα που έρχονται με τα δικά τους επαναχρησιμοποιήσιμα φλιτζάνια καφέ μπορούν να περιμένουν να λάβουν δωρεάν καφέ σε επιλεγμένους χώρους, ενώ άλλα προνόμια καλής συμπεριφοράς περιλαμβάνουν ένα δωρεάν κοκτέιλ σε ένα μπαρ στον τελευταίο όροφο ή επιπλέον χρόνο στο συγκρότημα τεχνητών πίστας σκι της πόλης.

Ο Mikkel Aaro-Hansen του επίσημου τουριστικού συμβουλίου Wonderful Copenhagen είπε ότι ελπίζει ότι η ιδέα θα λειτουργήσει ως έμπνευση για άλλες πόλεις να υιοθετήσουν καθώς αναζητούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να δημιουργήσουν μια πιο αμοιβαία επωφελής και λιγότερο επαχθείς σχέση μεταξύ τουριστών και ντόπιων.

Άνθρωποι σε έναν δρόμο στο χωριό Whalley
«Στο οριακό σημείο»: ο θυμός στο χωριό Lancashire για τον τουρισμό με ποτά
Διαβάστε περισσότερα
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός αντί να αποτελεί βάρος για το περιβάλλον θα μετατραπεί σε δύναμη θετικής αλλαγής», είπε. Πρόσθεσε ότι ενστερνίζοντας στοιχεία της λεγόμενης οικονομίας της εμπειρίας το πρόγραμμα θα ενθαρρύνει επίσης περισσότερες θετικές συναντήσεις μεταξύ τουριστών και ντόπιων.

«Οι βασικοί μας στόχοι είναι να κάνουμε τα ταξίδια πιο βιώσιμα. Ωστόσο, θα το καταφέρουμε μόνο εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο χάσμα μεταξύ της επιθυμίας των επισκεπτών να συμπεριφέρονται με βιώσιμο τρόπο και της πραγματικής τους συμπεριφοράς». Πρόσθεσε ότι η πρόκληση ήταν «πιο περίπλοκη από όσο ακούγεται».

«Θέλουμε οι επισκέπτες να λαμβάνουν πιο συνειδητές, πιο φιλικές προς το κλίμα αποφάσεις και με αυτόν τον τρόπο να έχουν μια πιο ικανοποιητική ταξιδιωτική εμπειρία», πρόσθεσε η Aaro-Hansen.

Η Βαρκελώνη δεν είναι ο μόνος δημοφιλής τουριστικός προορισμός που βρίσκεται συγκλονισμένος και με τους ντόπιους να λαμβάνουν δραστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν ή να ελέγξουν την ταξιδιωτική έκρηξη.

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες στη Βενετία πρέπει τώρα να πληρώσουν νέο ημερήσιο φόρο 5 ευρώ, ενώ οι τουρίστες στο παλιό λιμάνι του Ντουμπρόβνικ κλήθηκαν πρόσφατα να αποφύγουν τη χρήση βαλιτσών που κυλούν ή να τις σηκώσουν, λόγω της κακοφωνίας που κάνουν όταν τους τραβούν στα πλακόστρωτα δρομάκια. . Η Μαγιόρκα, η Ίμπιζα και άλλα νησιά των Βαλεαρίδων εν τω μεταξύ έχουν θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ . Άλλοι προορισμοί πειραματίζονται με μια σειρά μεθόδων , από τέλη εισόδου έως περιορισμένες ζώνες επισκεπτών για τον έλεγχο της ροής.

Το CopenPay, το οποίο αρχικά θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Αυγούστου, θεωρείται από τις αρχές σαν ένα πιλοτικό έργο, το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί και να επεκταθεί εάν είναι επιτυχές. Αυτό μπορεί στο μέλλον να περιλαμβάνει την επιβράβευση των επισκεπτών που παίρνουν το τρένο και όχι το αεροπλάνο για να φτάσουν στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: skai.gr

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Συνελήφθη μαθητής σε σχολείο του Αγρινίου: Έκανε κατάληψη, απείλησε και βιντεοσκόπησε τον διευθυντή

ΗΠΑ: 14χρονη σκότωσε τη μητέρα της και έστελνε ατάραχη SMS αμέσως μετά- Το σοκαριστικό βίντεο

Γεωργία: Άγρια δολοφονία διάσημης τρανς μια ημέρα μετά τη ψήφιση του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τους ΛΟΑΤΚΙ+

Γκάλαντ: «Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα»

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα 5 αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών στην Ελλάδα

Ηγέτης της Χεζμπολάχ: «Κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ κατά του λαού του Λιβάνου»

«Γάτος της Χρονιάς» στο Λονδίνο ο Marley που βοηθά γυναίκες, θύματα trafficking

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο «πανεπιστήμονας» με τα πλαστά πτυχία - Έβγαινε ακόμα και στην tv ως ακαδημαικός

Mohamed Al Fayed: Ο μεγιστάνας, παρ' ολίγον «πεθερός» της Νταϊάνα, που κατηγορείται μετά θάνατον για βιασμούς

Η ΑΑΔΕ ψάχνει 212.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 138 εκατ. ευρώ