Πάμε κατευθείαν στο διά ταύτα. Χωρίς προλόγους και φανφάρες. Η Εθνική μας στη Βοσνία είχε 4 στους 11 που αγωνίζονται στην Super League. Συνολικά είχε 6 στους 14, μαζί με τις αλλαγές. Αλλά οι δύο επιπλέον, μπήκαν στις καθυστερήσεις. Περίπου, λοιπόν, ο ένας στους τρεις...
Του Θοδωρή Τσούτσου
Το ποσοστό για την Εθνική μας δεν λέει το παραμικρό. Για τον Μίκαελ Σκίμπε δεν έχει καμία διαφορά από ποια δεξαμενή θα επιλέξει τους διεθνείς του. Ισα - ίσα για τη δουλειά του μάλλον είναι και θετικό, διότι μπορεί να την κάνει χωρίς να τον "ζαλίζουν" για τις επιλογές του.
Για τους συλλόγους μας, όμως, λέει πολλά. Ο Ολυμπιακός είχε στην 11άδα της Ζένιτσα έναν διεθνή, τον Φορτούνη. Ο Παναθηναϊκός επίσης έναν, τον Ζέκα. Αλλον έναν με τις αλλαγές, τον Κουρμπέλη. Ο ΠΑΟΚ κανέναν. Και οι τρεις στη διάρκεια της χρονιάς είχαν μικρή σχέση με το ελληνικό στοιχείο. Ειδικά οι "αιώνιοι" έφτασαν φέτος να παίζουν ευρωπαϊκούς αγώνες χωρίς Ελληνα στην 11άδα τους...
Η ΑΕΚ ίσως να είναι μία λίγο διαφορετική συζήτηση. Οι δύο από τους τέσσερις της 11άδας στη Ζένιτσα ήταν δικοί της, Μπακασέτας και Μάνταλος. Επίσης, δείχνει να έχει μία φιλοσοφία που στηρίζει την ελληνική αγορά και που προφανώς θα είναι πολύ χρήσιμη για την Εθνική μας στη συνέχεια. Δεν έχει νόημα να μπούμε εμείς σε ονοματολογία, αυτό θα το κάνει ο Σκίμπε με τον τρόπο που θέλει και στο χρόνο που θέλει.
Απλώς να σημειώσουμε ότι η ΑΕΚ είναι μια ομάδα που φέτος έπαιξε τον πιο κρίσιμο αγώνα στη διεκδίκηση της πρωτιάς στα πλέι οφ, με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, έχοντας εφτά Ελληνες ποδοσφαιριστές στην 11άδα της. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι με σωστή διαχείριση, η σχέση της ΑΕΚ με την Εθνική θα έχει και συνέχεια. Αρκεί να το διαφυλάξει, αρκεί να μην παρασυρθεί από σημεία των καιρών και λοξοδρομήσει σε αυτό που δείχνει να αποτελεί φιλοσοφία της.
Συνολικά, όμως, οι ελληνικές ομάδες, κυρίως οι μεγάλες ελληνικές ομάδες, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με την Εθνική. Ακόμη και από τους τέσσερις της Λίγκας που αγωνίστηκαν στη Ζένιτσα, κανένας δεν αποτελεί δικό τους προϊόν. Δεν είναι δυνατό ο Αστέρας να έχει δύο στην 11άδα δύο παίκτες που ο ίδιος έκανε επαγγελματίες (Φορτούνης, Μπακασέτας), μαζί με τον Κουρμπέλη συνολικά να έχει τρεις και οι "μεγάλοι" να ψάχνουν και να βρίσκουν δύσκολα δικά τους παιδιά στη λίστα της Εθνικής.
Αυτής της Εθνικής μάλιστα, που σε γενικές θα πάει, αν προκριθεί, στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Ισως με κάποιες προσθήκες, με κάποιες αφαιρέσεις, αλλά πάνω κάτω αυτή θα είναι η ομάδα του Σκίμπε. Οσους περισσότερους, λοιπόν, δικούς τους ποδοσφαιριστές έχουν τα ελληνικά κλαμπ σε αυτή τη λίστα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος για εκείνα. Η Εθνική πιθανότατα δεν έχει να κερδίσει κάτι, ίσως μάλιστα να έχει να χάσει, αν πρέπει να επιλέξει ποδοσφαιριστές από ένα πρωτάθλημα το οποίο διεξάγεται με τους όρους που διεξάγεται το ελληνικό.
Οι σύλλογοι, όμως, έχουν πολλά να κερδίσουν αν στέλνουν ποδοσφαιριστές στην Εθνική, πολύ περισσότερο αν μέσω αυτής τους στέλνουν και σε ολόκληρο Μουντιάλ. Εχουν να κερδίσουν οικονομικά, λόγω των χρημάτων που καταβάλλει η UEFA αλλά και της χρηματιστηριακής αξίας που ανεβαίνει, αλλά έχουν να κερδίσουν και αγωνιστικά με τις παραστάσεις που αποκτούν οι παίκτες τους από τέτοιες διοργανώσεις.
Για να μην το κάνουν, δύο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν. Είτε δεν τους ενδιαφέρει είτε δεν μπορούν να το υποστηρίξουν. Το πρώτο, το να μην τους ενδιαφέρει τη στιγμή που το ταμείο τους έχει τόσα να κερδίσει, δεν μοιάζει και πολύ πιθανό. Οπότε, επειδή μιλάμε για ελληνικές ομάδες που όλα γίνονται λίγο... στο πόδι, μάλλον είναι το δεύτερο. Το θέμα είναι πώς αλλάζει...