Στα 29 χρόνια που το Αλκατράζ παρέμεινε ανοιχτό ως ομοσπονδιακή φυλακή, έγιναν 14 απόπειρες απόδρασης, από 36 συνολικά κρατούμενους.
Μέχρι σήμερα όλες θεωρούνται αποτυχημένες. Οι 23 πιάστηκαν ζωντανοί, οι έξι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα τους, δύο πνίγηκαν, και πέντε θεωρήθηκαν αγνοούμενοι και πιθανότατα πνιγμένοι.
Τα ρεύματα και τα κρύα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, όπου βρίσκεται το Αλκατράζ ήταν ο μεγαλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας για όσους σκόπευαν να δραπετεύσουν, αφού ο θάνατος από πνιγμό σε αυτές τις συνθήκες έμοιαζε σίγουρος.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ όμως που προβλήθηκε στο History Channel, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι δύο από τους αγνοούμενους κατάφεραν να περάσουν απέναντι και συνέχισαν τη ζωή τους στη Βραζιλία.
Αυτή είναι η ιστορία των αδελφών Τζον και Κλάρενς Άνγκλιν
Τα αδέλφια Άνγκλιν γεννημένα το 1931 (ο Κλάρενς) και το 1930 (ο Τζον), δούλευαν ως αγρότες, αλλά τη δεκαετία του 50 άρχισαν να ληστεύουν τράπεζες. Τους συνέλαβαν το 1956 και με καταδίκες 15 και 20 ετών οδηγήθηκαν στις φυλακές της Ατλάντα αρχικά και στη συνέχεια σε αυτές της Φλόριντα και του Λιβενγουρόρθ.
Έκαναν πολλές απόπειρες απόδρασης, όλες αποτυχημένες και γι αυτό τους έστειλαν σε μία φυλακή όπου κανένας δεν είχε καταφέρει να αποδράσει. Το περίφημο Αλκατράζ.
Δεν είχαν σκοπό όμως να συμβιβαστούν με την κατάσταση εκεί, έτσι επιχείρησαν το ακατόρθωτο μέχρι τότε.
Τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου 1962 μαζί με τον Φρανκ Μόρις έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο τους.
Έβαλαν στα κρεβάτια τους κεφάλια φτιαγμένα από πεπιεσμένο χαρτί και βγήκαν από τα κελιά τους μέσα από τρύπες που είχαν σκάψει με κουτάλια. Βρέθηκαν σε αχρησιμοποίητο διάδρομο και από εκεί κατάφεραν να βγουν από τη φυλακή και να επιβιβαστούν σε σχεδία επιχειρώντας να διασχίσουν τον κόλπο. Τουλάχιστον αυτή ήταν η θεωρία που επικρατούσε μέχρι σήμερα.
Το FBI που ανέλαβε την υπόθεση ακολουθούσε για πολλά χρόνια διάφορα στοιχεία, αλλά δεν κατάφερε ποτέ να βρει αποδείξεις ότι οι άνδρες κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά ζωντανοί.
Έτσι το 1979 η υπόθεση έκλεισε και οι τρεις δραπέτες θεωρήθηκαν νεκροί.
Νέα στοιχεία, 53 χρόνια μετά
Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το History Channel αναφέρεται στην υπόθεση και παρουσιάζει νέα στοιχεία. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι μία φωτογραφία που παρουσιάζει δύο άνδρες σε φάρμα στη Βραζιλία το 1975.
Η ομοιότητα των δύο ανδρών με τους δύο αγνοούμενους δραπέτες είναι μεγάλη.
Τη φωτογραφία παρέδωσαν στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ τα αδέλφια Κεν και Ντέιβιντ Γουίντνερ που είναι ανίψια των δύο δραπετών.
Υποστηρίζουν επίσης ότι οι οικογένειες τους λάμβαναν χριστουγεννιάτικες κάρτες από τα αδέλφια Ανγκλιν ακόμα και τρία χρόνια μετά την απόδραση τους.
Πως βρέθηκε όμως η φωτογραφία στα χέρια τους. Όπως λένε στο ντοκιμαντέρ, η φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν οικογενειακό φίλο των Άνγκλιν, τον Φρεντ Μπρίτζι που και αυτός είχε εγκληματικό παρελθόν.
Συνάντησε τα δύο αδέλφια τυχαία στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και τον προσκάλεσαν στη φάρμα τους όπου του ζήτησαν να τραβήξει τη φωτογραφία και να τη δώσει στην οικογένεια τους.
Η φωτογραφία έφτασε στα χέρια τους το 1992 και σύμφωνα με ειδικό που την εξέτασε βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ομοιότητες είναι τέτοιες που είναι σχεδόν βέβαιο ότι μιλάμε για τα αδέλφια Άνγκλιν.
Στην αρχή ο σερίφης που συνέχισε να ασχολείται με την υπόθεση, δεν θεώρησε αξιόπιστη τη μαρτυρία του Μπρίτζι, αλλά φαίνεται πως άλλαξε γνώμη όταν άκουσε μία ηχογραφημένη καταγραφή της περιγραφής που έκανε στον τρόπο με τον οποίο τα δυο αδέλφια του είπαν ότι απέδρασαν.
Σύμφωνα με αυτή λοιπόν, δέθηκαν σε φέρι μπόουτ που περνούσε από εκεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα με χοντρό καλώδιο που κατάφεραν να πάρουν από την προβλήτα.
Οι ειδικοί λένε ότι λόγω της παλίρροιας η συγκεκριμένη ώρα είναι και η μοναδική που θα μπορούσαν να καταφέρουν κάτι τέτοιο χωρίς να τους παρασύρει το ρεύμα.
Αν τελικά όλα αυτά ισχύουν και τα αδέλφια Άνγκλιν κατάφεραν να γίνουν οι μοναδικοί άνθρωποι που απέδρασαν από το Αλκατράζ τότε σήμερα θα είναι 84 και 85 ετών.
Αν φυσικά ζουν ακόμα.
Σε αυτή την ιστορία βασίζεται και η ταινία Escape From Alcatraz με πρωταγωνιστή τον Κλιντ Ίστγουντ που κυκλοφόρησε το 1979. Ο Ίστγουντ υποδύεται τον Φρανκ Μόρις τον άνθρωπο που δραπέτευσε μαζί με τα αδέλφια Άνγκλιν. Γι αυτόν όμως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο που να δείχνει αν έζησε ή όχι.