Κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ έσπασε με την ισχνή της παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο η εθνική Αγγλίας που αποχαιρέτισε το θεσμό χωρίς να πετύχει νίκη.

Με απολογισμό μόλις ένα βαθμό τα «τρία λιοντάρια» έγιναν βορά στα νύχια των επικριτών τους με τα αγγλικά ταμπλόιντς να έχουν την τιμητική τους και να σέρνουν το χορό της έντονης κριτικής, πολλές φορές ξεπερνώντας τα όρια και αγγίζοντας εκείνα του απόλυτου ξακατινιάσματος.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην εθνική Αγγλίας (αντίθετα από ό,τι συμβαίνει σε άλλες ομάδες, ας μην επεκταθούμε…) αγωνίζονται μερικοί από τους πλέον ακριβοπληρωμένους άσους του πλανήτη, ενώ οι ίδιοι αποκαλούν (μάλλον όχι άδικα) το πρωτάθλημά τους το κορυφαίο του κόσμου.

Επομένως, το να «προσφέρουν» αυτοί οι τύποι τόσο κακό θέαμα -όπως και να το κάνουμε- μπορεί να αποτελέσει αιτία κριτικής. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν και οι αριθμοί που στο ποδόσφαιρο έχουν συχνά την κακή συνήθεια να λένε την αλήθεια και στην περίπτωση της εθνικής Αγγλίας, η αλήθεια πονάει.

Ας δούμε λοιπόν τους αριθμούς της ντροπής για την ομάδα του Χότζον:

-Τελείωσε τη φάση των ομίλων με μόλις 1 βαθμό, τη φτωχότερη συγκομιδή στην ιστορία της.

-Για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκίνησε με δύο ήττες τις υποχρεώσεις της.

-Δεν κατάφερε να περάσει τον όμιλο για πρώτη φορά από το 1958.

-Από την ίδια διοργάνωση και μετά η Αγγλία απέτυχε φέτος να σημειώσει μία –έστω- νίκη.

-Σημείωσε μόνο δύο γκολ, τη πιο φτωχή συγκομιδή μετά το 1950.

-Δέχτηκε τέσσερα τέρματα στον όμιλο, τα περισσότερα μετά το 1958.

-Η νίκη που σημείωσε εναντίον της η Ουρουγουάη, είναι η πρώτη επί ευρωπαϊκής ομάδας για τη «σελέστε» από το 1970 μετά από 16 ήττες ή ισοπαλίες.

-Με το 0-0 απέναντι στην Κόστα Ρίκα, η Αγγλία έφτασε στις 11 τέτοιες σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τις περισσότερες από κάθε άλλο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

-Μόλις ένα 6,06% των σουτ που επιχείρησαν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αγγλίας μετατράπηκαν σε γκολ, το μικρότερο ποσοστό από κάθε άλλη ομάδα στο τουρνουά της Βραζιλίας.

-Ο Φρανκ Λάμπαρντ έχει 40 τελικές προσπάθειες στην καριέρα του σε Μουντιάλ χωρίς να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα, τη χειρότερη επίδοση ποδοσφαιριστή από το 1966 και μετά.

Νικόλας Ακτύπης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube