Έπειτα από συνεδρίαση του συμβουλίου της, η IAAF προχώρησε στην ψήφιση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου γύρω από την καταπολέμηση του ντόπινγκ.
Η Διεθνής Ομοσπονδία αποφάσισε τον διαχωρισμό των εθνικών ομοσπονδιών σε τρεις κατηγορίες, με διαφορετικές υποχρεώσεις για κάθε μία, βασιζόμενες στο επίπεδο των επιτυχιών τους, καθώς και στο πιθανό ρίσκο για περιπτώσεις ντόπινγκ εκάστης εξ' αυτών.
Παράλληλα, την στήριξή της σε αυτό το καινούριο σετ κανονισμών εξέφρασε η Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου, η οποία συστήθηκε πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας της IAAF να διαχωρίσει τον εαυτό της από το ντόπινγκ και τη διαφθορά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο άθλημα.
Η Μονάδα ήταν αυτή που έδωσε την ιδέα των καινούριων κανονισμών στο συμβούλιο της IAAF το Νοέμβρη και έπειτα από συζητήσεις με μετόχους πρότεινε τις μεταρρυθμίσεις στο μίτινγκ αυτής της εβδομάδας στο Μπουένος Άιρες.
Η IAAF δήλωσε πως οι ομοσπονδίες τεσσάρων κρατών -Κένυα, Αιθιοπία, Λευκορωσία και Ουκρανία- θα αποτελέσουν την τρέχουσα λίστα παρακολούθησης της Κατηγορίας Α, η οποία περιλαμβάνει τα μέλη, που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες κρουσμάτων ντόπινγκ.
ΟΙ αθλητές από αυτές τις χώρες υποχρεούνται πλέον να υποβάλλονται σε τουλάχιστον, τρία τεστ αντι-ντόπινγκ, σε περιόδους εκτός διοργανώσεων, τους δέκα μήνες πριν από Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ή Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η αρμοδιότητα της κατηγοριοποίησης των μελών της IAAF σε μία εκ των τριών κατηγοριών εναπόκειται στο συμβούλιο της Μονάδας Ακεραιότητας Στίβου, με τους νέους κανόνες να τίθενται σε ισχύ από το 2019, ένα χρόνο δηλαδή πριν τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.
Επιμέλεια: Δημοσθένης Καραμούζας