Ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο, αρχίζοντας από τη διαιτησία, προανήγγειλε ο Βαγγέλης Γραμμένος εφόσον πάρει το χρίσμα για την προεδρία της ΕΠΟ.
Ο εκλεκτός της αντιπολίτευσης για τις προσεχείς εκλογές μίλησε στο Metropolis και τόνισε την ανάγκη συστράτευσης των υγιών δυνάμεων του ποδοσφαίρου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά του, ενώ απέκλεισε κάθε διάλογο με το τωρινό «καθεστώς».
Αναλυτικά, ο Βαγγέλης Γραμμένος μίλησε για:
-την επιλογή του ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τις εκλογές: «Ήταν μια ομόφωνη απόφαση, αφού όλες οι παρευρισκόμενες ενώσεις έκριναν πως αυτός που πρέπει να τεθεί επικεφαλής της κίνησης είμαι εγώ. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και γεννά, παράλληλα, και αυξημένες ευθύνες. Δίνουμε τη μάχη καθημερινά και θα συνεχίσουμε να τη δίνουμε μέχρι τις εκλογές. Το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει. Οι υγιείς δυνάμεις που στηρίζουν την κίνηση και αυτές που θα συστρατευθούν το επόμενο διάστημα μπορούν να αλλάξουν το ποδόσφαιρο και γι’ αυτό θα ζητήσουν την ψήφο των ενώσεων και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου».
-το τι σκοπεύει να αλλάξει στο ποδόσφαιρο: «Πολλά πρέπει να αλλάξουν στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο έπιασε πάτο. Καλά-καλά δεν μπορεί να ξεκινήσει στοιχειωδώς ένα πρωτάθλημα. Αυτό που πρέπει να γίνει την επόμενη είναι να ανακτηθεί η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλους όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Είτε είναι η πολιτεία, είτε η Super League, ή η μικρή λίγκα και οι ενώσεις. Να κοιταχθούμε στα μάτια και να δούμε αν είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Προφανώς κανείς δεν είναι».
-τη λίστα των διαιτητών της Super League: «Προφανώς και θα αλλάξει διότι ο καταρτισμός αυτός έγινε ώστε να ικανοποιηθούν διάφορες ενώσεις προκειμένου να στηρίξουν το τωρινό σύστημα της ομοσπονδίας. Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί τέτοιοι πίνακες διαιτησίας. Θα γίνουν με τα κριτήρια που επιβάλλει η σύνεση, η λογική και η απόδοση του κάθε διαιτητή».
-τις άλλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν: «Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος με όλους στο ποδόσφαιρο. Δεν περισσεύει κανείς. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε έναν επιδιαιτητή; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από εμάς και από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Η αθλητική οικογένεια ζητάει διαφάνεια, ισονομία και ισότητα. Αυτά τα τόσα αυτονόητα στοιχεία δυστυχώς δεν υπάρχουν. Θα τα κατορθώσουμε με μέτρα και με κανονισμούς, πρωτίστως, όμως, πρέπει να διαβουλευτούμε με τους εταίρους μας. Με αυτούς που επενδύουν για παράδειγμα. Με αυτούς που αγωνιούν για το τι θα γίνει στη Football League. Με αυτούς που αγωνιούν για το πώς θα επιβιώσουν οι ενώσεις».
-το αν προτίθεται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την νυν διοίκηση της ΕΠΟ μετά τις εκλογές: «Η συντριπτική πλειοψηφία της νυν διοίκησης της ΕΠΟ δεν μπορεί να μετέχει σε έναν τέτοιο διάλογο για ευνόητους λόγους. Όταν αρνείσαι να δεις την πραγματικότητα, δεν μπορείς να συμμετέχεις σε διάλογο γι’ αυτό που ζητά η φίλαθλη κοινή γνώμη. Αυτοί που έφτασαν το ποδόσφαιρο εδώ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε έναν τέτοιο διάλογο. Είναι αδύνατο. Θα πάμε μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις. Θέλει ενότητα και συναίνεση το ποδόσφαιρο. Διαφορετικά δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Για να τα κατακτήσεις αυτά θα πρέπει να μιλήσεις τη γλώσσα της αλήθειας».
-το ισπανικό μοντέλο στη διαιτησία: «Αυτό ήταν μια λύση ανάγκης. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο θέλεις ξεκάθαρα τη συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα εσύ επειδή εσένα σε έχει ορίσει ως θεσμικό φορέα η FIFA. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί. Εμείς θα ζητήσουμε και τη συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Το δικαιούται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Θα έχει τον εκπρόσωπό του και αν θέλει να ακολουθήσουμε τη μορφή της υποεπιτροπής με έναν επιδιαιτητή θα το κάνουμε επιλέγοντας ένα πρόσωπο που δεν έχει προκαλέσει και δεν έχει δώσει δικαιώματα».
-την αθλητική δικαιοσύνη: «Στηρίξαμε τον θεσμό των τακτικών δικαστών από την πρώτη στιγμή και δικαιωθήκαμε σε πολλά πράγματα».
-το αν είχε επικοινωνία με Σαββίδη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο: «Με τα ίδια τα φυσικά πρόσωπα, όχι. Δέχθηκα όμως από τις ΠΑΕ και από πολλούς άλλους ευχές στην κατεύθυνση που έχουμε χαράξει».