Πραγματοποιώντας μια από τις χειρότερες εκκινήσεις της ιστορίας της, η Γιουβέντους βολόδερνε κάτω από τη μέση της βαθμολογίας στα τέλη Οκτωβρίου, απέχοντας 12(!) ολόκληρους βαθμούς από την κορυφή. Οι περισσότεροι την είχαν ξεγράψει στην κούρσα για τον τίτλο, αλλά όπως αποδείχθηκε στο χορτάρι, λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο! Οι «μπιανκονέρι» όχι μόνο κάλυψαν το χαμένο έδαφος, αλλά πλέον βρίσκονται στη θέση του οδηγού, όντας το φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού scudetto, που θα είναι το πέμπτο συνεχόμενο. Σε αυτή την επίδοση έχουν ξαναφτάσει άλλη μια φορά, ενώ το ίδιο επίτευγμα έχουν πετύχει επίσης Τορίνο και Ίντερ.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Η αναμέτρηση με τη Σασουόλο, με την οποία άνοιξε η 29η αγωνιστική, αποδείχθηκε ιστορική για τη «Μεγάλη Κυρία». Η Γιουβέντους συμπλήρωσε έναν ολόκληρο γύρο χωρίς ήττα, έχοντας απολογισμό 18 νίκες και 1 ισοπαλία, αφού για τελευταία φορά είχε χάσει με 2-1 από την Σασουόλο στις 28 Οκτωβρίου 2015 . Η μοναδική «γκέλα» με την Μπολόνια της στέρησε τη δυνατότητα να σπάσει το σερί νικών (17) της Ίντερ την σεζόν 2006-07, ωστόσο στο χθεσινό ματς έκανε ένα ρεκόρ και συγκεκριμένα αυτό της απαραβίαστης εστίας για 10ο συνεχόμενο παιχνίδι, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία του πρωταθλήματος. Το τελευταίο γκολ που δέχθηκε ήταν στην αναμέτρηση με τη Σαμπντόρια στις 10 Ιανουαρίου 2016. Έκτοτε, έπαιξε με Ουντινέζε, Ρόμα, Κιέβο, Τζένοα, Φροζινόνε, Νάπολι, Μπολόνια, Ίντερ, Αταλάντα, Σασουόλο και όλες σταμάτησαν σε τείχος.

Ποιο είναι αυτό το τείχος; Μα ποιος άλλος, από τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν. Ο «φύλακας-άγγελος» της Γιουβέντους, που κράτησε για μια ακόμη φορά το μηδέν παθητικό, έφτασε τα 926 λεπτά, ξεπερνώντας την επίδοση του Ντίνο Τζοφ, που είχε διατηρήσει ανέπαφη την εστία του για 903 λεπτά, στην πρώτη του σεζόν με την φανέλα της ίδιας ομάδας. Πλέον, κυνηγά ή καλύτερα ετοιμάζεται να σπάσει το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της Serie A, που κατέχει ο Σεμπαστιάνο Ρόσι, ο οποίος κράτησε απαραβίαστη την εστία της Μίλαν για 929 λεπτά την σεζόν 1993-94. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι ο Μπουφόν πρέπει να μην δεχθεί γκολ στα τέσσερα πρώτα λεπτά του ντέρμπι της πόλης με αντίπαλο την Τορίνο το ερχόμενο Σάββατο. Δύσκολο; Η λογική λέει «όχι», αλλά όταν μιλάμε για μπάλα…

Και κάτι τελευταίο: Οι τερματοφύλακες παίρνουν συνήθως την δόξα όταν η ομάδα τους δεν δέχεται γκολ, αλλά στην... εξίσωση πρέπει να μπαίνουν και οι αμυντικοί. Τη σεζόν 1993-94, ο Σεμπαστιάνο Ρόσι συνεργαζόταν με τους Τασότι, Μπαρέζι, Κοστακούρτα και Μαλντίνι, αφού ο Φάμπιο Καπέλο χρησιμοποιούσε τετράδα στα μετόπισθεν, ενώ ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν έχει μπροστά του τους Μπονούτσι, Μπαρτσάλι και Κιελίνι, καθώς ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον τρεις στόπερ. Αξιόλογη τριάδα, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν συγκρίνονται με τους άλλους «ογκόλιθους». Κι αυτό που έχει πετύχει ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν είναι πραγματικά τεράστιο και άξιο θαυμασμού. RESPECT, λοιπόν, σε έναν από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube