Αν ρωτούσε κάποιος τον Γιώργο Σπανό ποιο θα ήταν αυτό το παιχνίδι που θα διάλεγε να ξαναπαίξει ο Ατρόμητος αυτά τα χρόνια που είναι στο τιμόνι της ομάδας, αυτό κόντρα στην Ντιναμό Μπρεστ στο Περιστέρι θα ήταν σίγουρα μέσα στις τρεις πρώτες του επιλογές.
Το πρώτο θα ήταν ο τελικός Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, που ο Ατρόμητος έχασε τη διαδικασία των πέναλτι στο 119’ και το δεύτερο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για τα play-off του 2013 που οι Περιστεριώτες σε παιχνίδι sold-out έμειναν στο 0-0 και έχασαν τα προκριματικά του Champions League.
Άρα όταν ένα ματς ξεχωρίζει μέσα σε μια πορεία 13 χρόνων, τότε είναι σημαντικό και η αποτυχία της Πέμπτης θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ξεπεραστεί.
Σε μέρες κρίσης είναι νόμος στο Περιστέρι να μην αποφασίζεται και να μην κρίνεται τίποτα εν θερμώ, για αυτό το λόγο έπειτα από το αποτέλεσμα της Πέμπτης δόθηκε ρεπό μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου να καθαρίσει το μυαλό όλων: παικτών, προπονητών, διοίκησης.
Με τους σφυγμούς να έχουν πέσει και όλους να προσπαθούν να επανέλθουν σε κανονικότητα, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια που έφεραν αυτό το πέρα έως πέρα αρνητικό αποτέλεσμα.
Του Παύλου Κουστέρη
1. Το 70λεπτο της συμφοράς
Τα τρία γκολ του Ατρόμητου στο τελευταίο τέταρτο της πρώτης αναμέτρησης «μακίγιαραν» σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που υπήρχε στα 70 λεπτά του αγώνα. Ωστόσο, αυτά δεν παραγράφονται και πολύ περισσότερα τα 4 γκολ που δέχθηκε ο Ατρόμητος. Τα αίτια της κακής παρουσίας είναι πολύ βαθύτερα από ένα αρνητικό βράδυ ή από μαζεμένες κακές εμφανίσεις. Σε αυτές άλλωστε έχουν δικαίωμα όλοι οι ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, στο παιχνίδι της Λευκορωσίας υπήρχαν ατομικές παρουσίες με κακή νοοτροπία. Ποδοσφαιριστές που πρώτον δεν πίστεψαν ή δεν πείστηκαν από τα όσα είχε πει ο Νταμίρ Κάναντι για το επίπεδο της Μπρεστ και δεύτερον δεν εφάρμοσαν τίποτα από την ανάλυση του σκάουτινγκ τιμ, που είχε κάνει εξαιρετική δουλειά, αφού όσα είχε εντοπίσει, αυτά βγήκαν και στον αγωνιστικό χώρο.
2. Πεταμένο ημίχρονο, νέο κακό 70λεπτο, λανθασμένες επιλογές
Μια Ντιναμό Μπρεστ που δεν ήταν και κάτι το ιδιαίτερο, ήρθε στην Αθήνα σοκαρισμένη από τα τρία γκολ που δέχθηκε στα τελευταία 15 λεπτά. Ο Ατρόμητος δεν το εκμεταλλεύτηκε στο Περιστέρι και ειδικότερα στο πρώτο ημίχρονο που έπρεπε να πιέσει πολύ περισσότερο λόγω έδρας. Μία ευκαιρία από στατική φάση στο 10’, δεύτερη ευκαιρία στο 23’ με την κεφαλιά του Κουλούρη, τρίτη... παρολίγον ευκαιρία και πάλι από στατική φάση με τον Ρισβάνη. Τέλος. Ενδεχομένως ο ίδιος ο προπονητής της Ντιναμό Μπρεστ περίμενε μεγαλύτερη πίεση από τον Ατρόμητο, που η επόμενη καθαρή του ευκαιρία ήταν στο 80’ με το γκολ του Μανούσου. Για να υπάρξει αυτό το μοτίβο, υπάρχουν δύο αιτίες: πρώτον οι Περιστεριώτες από τη μέση και μπροστά δεν έχουν τη χημεία που είχαν πέρυσι, αφού έχουν χάσει περίπου 30 γκολ (Ντάουντα, Ντιγκινί, Ουάρντα) και δεύτερον οι λανθασμένες επιλογές στην ενδεκάδα από τον Νταμίρ Κάναντι.
Έχουν γραφτεί ύμνοι κατά καιρούς για τον Αυστριακό και σωστά έχουν γραφτεί, αλλά το δεύτερο ματς με την Ντιναμό το φοβήθηκε πολύ παραπάνω από όσο έπρεπε. Ο προερχόμενος από τραυματισμό Σάκιτς αγωνίστηκε «6άρι» για να μαρκάρει τον Σαβίτσκι σε ένα παιχνίδι που οι φιλοξενούμενοι φυσιολογικά έπαιξαν μόνο άμυνα, με τον Ατρόμητο να μην έχει σωστή ανάπτυξη από τον άξονα με την μπάλα στο χορτάρι και τελικά η μπάλα να διανύει μεγάλες αποστάσεις στον αέρα. Αυτό πέρυσι δεν γινόταν και τώρα έγινε αδικαιολόγητα, αφού στον άξονα δεν υπήρξαν αποχωρήσεις.
Δεκάρι έπαιξε ο Μούγιακιτς που δικαίως πήρε θέση βασικού βάσει των όσων έκανε στο πρώτο παιχνίδι, αλλά στη θέση αυτή εξουδετερώθηκε πανεύκολα, αφού βρισκόταν μακριά από την αντίπαλη περιοχή, χωρίς να τον νιώσει ο Φιλίποβιτς, που είναι εξαιρετικός κεντρικός αμυντικός ειδικότερα στο ψηλό παιχνίδι. Αυτή η επιλογή άφησε εκτός τον Βασιλακάκη, που ναι μεν δεν ήταν καλός στο πρώτο ματς, αλλά είναι από τους λίγους έμπειρους στο ρόστερ και το να μένει εκτός ενδεκάδας σε ένα τέτοιο παιχνίδι αποτελεί το λιγότερο πολυτέλεια.
Συζήτηση μπορεί να γίνει εύκολα και για τον Μανούσο, που φαινόταν και στις προπονήσεις και στη συμπεριφορά του ότι ζούσε για αυτό το ματς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία προπόνηση πέτυχε ίδιο γκολ με αυτό που πέτυχε στο επίσημο.
3. Διαιτησία
Όποιος νομίζει ότι αποτελεί πρόβλημα του Ατρόμητου και συγκεκριμένα με την Ντιναμό Μπρεστ είναι πολύ γελασμένος. Στο παιχνίδι του Αστέρα Τρίπολης με τη Χιμπέρνιαν, ο διαιτητής δεν θέλει να δώσει πέναλτι υπέρ των Αρκάδων σε πεντακάθαρο χέρι αμυντικού των Σκωτσέζων στο 57’. Δεν μιλάμε για περίπτωση που δεν βλέπει. Η φάση είναι ξεκάθαρη μπροστά του και απλά δεν... γουστάρει να το δώσει. Θυμηθείτε απλά ίδια φάση του Ατρόμητου στο παιχνίδι της Λευκορωσίας που σωστά δίνεται πέναλτι σε χέρι του Μάντσον.
Στο δεύτερο παιχνίδι οι Περιστεριώτες σκόραραν στο 74’ με τον Κουλούρη. Πεντακάθαρο γκολ. Ωστόσο, ο διαιτητής από το... Ισραήλ έδωσε κάτι. Μάλλον φάουλ. Βλέποντας τη φάση ξανά και ξανά, ακόμα προσπαθούν όλοι να καταλάβουν τι έχει σφυρίξει αυτός ο απίθανος τύπος.
Το θέμα, λοιπόν, είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ. Ελληνική ομοσπονδία δεν υπάρχει πουθενά τα τελευταία χρόνια και εξακολουθεί να μην υφίσταται στα κέντρα αποφάσεων και τα αποτελέσματα αυτής της αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας φαίνεται και σε αυτό το σκέλος. Άλλωστε, εδώ δεν υφίσταται ΕΠΟ εντός της χώρας, δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει εντός UEFA.
Το χέρι του Μάντσον στο 1:09
Το πέναλτι που δεν δόθηκε υπέρ του Αστέρα στο 4:28
Το ακυρωθέν γκολ του Κουλούρη στο 2:00:
4. Περίπτωση Μίρκοβιτς
Ναι, φταίνε πολλοί στη φάση του 95’. Από αυτούς που κυνηγάνε, άγνωστο γιατί, μια μπάλα που μπήκε στο γήπεδο, μέχρι και ο Γιαννούλης που ήταν στο δεύτερο δοκάρι, αλλά μοιραία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, από τη στιγμή που είχε υπερβάλλει εαυτόν και έπαιζε με κράμπες στα τελευταία λεπτά. Ωστόσο, φταίει και ο Μίρκοβιτς και το πρόβλημα στον άσο για τον Ατρόμητο υπήρχε από πέρυσι. Οι κακές του εμφανίσεις έφεραν απώλεια βαθμών και στην πρεμιέρα με τον Απόλλωνα Σμύρνης, αλλά και στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό. Μετά αποκτήθηκε ο Γιαννιώτης. Φέτος, ορθότατα, αποκτήθηκε ο Μπάλαζ Μέγερι, με εμπειρία σε Ολυμπιακό και Champions League, ακριβώς γιατί ο Σέρβος δεν είχε δείξει κάτι το ιδιαίτερο όσο έπαιξε. Κανείς δεν λέει ότι ο Ούγγρος θα είχε σωστή αντίδραση στο γκολ. Είδαμε τι έγινε σε τελικό Champions League με τον Κάριους. Ωστόσο, στην επιλογή της ενδεκάδας έπρεπε να γίνει η σωστή προτίμηση τερματοφύλακα. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτό δεν έγινε.