Όπως έγινε γνωστό από την ΕΟΕ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μαζί με την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη θα είναι οι Σημαιοφόροι της ελληνικής αποστολής στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Για το παιδί από τα Σεπόλια το κουβάλημα της ελληνικής σημαίας δεν είναι κάτι καινούριο. Το παιδί του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μεταναστών από τη Νιγηρία, από πολύ μικρή ηλικία μέχρι και σήμερα τιμάει, διαφημίζει και πρεσβεύει με τον καλύτερο τρόπο σε όλο τον πλανήτη τη χώρα που γεννήθηκε. Παρά τις δυσκολίες, τη φτώχεια και τις κακουχίες που βίωσε, μεγαλώνοντας, ο «Greek Freak» αγαπάει πολύ την Ελλάδα και πάντα την έχει μαζί του στις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής και της σπουδαίας μπασκετικής καριέρας που κάνει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το ΝΒΑ.

Η σχέση αγάπης του Γιάννη Αντετοκούνμπο με την Ελλάδα έχει τις ρίζες της από τα παιδικά του χρόνια. Πριν, δηλαδή, γίνει διάσημος και κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για εκείνον και τις αρετές του, ο Γιάννης ντυνόταν «τσολιαδάκι» και κρατούσε περήφανα την ελληνική σημαία, στις εκδηλώσεις του σχολείου του.



Ο Γιάννης κράτησε περήφανα τη γαλανόλευκη κι όταν έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα. Ως παίκτης του Φιλαθλητικού ο «Greek Freak» ήταν σημαιοφόρος της ομάδας του Ζωγράφου στην παρέλαση της Εθνικής επετείου και κρατούσε τη σημαία με καμάρι.



Ένα ακόμη πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για την αγάπη και τον σεβασμό του Αντετοκούνμπο για την πατρίδα, είναι πως κρατούσε την ελληνική σημαία την ημέρα που άλλαξε η ζωή του. Ήταν το βράδυ της 27ης Ιουνίου του 2013 στο ντραφτ του ΝΒΑ, όταν το όνομά του ακούστηκε ότι έγινε επιλογή στο νούμερο «15» του πρώτου γύρου από τους Μπακς. Εκείνη την στιγμή, ο Γιάννης μαζί με τον αδερφό του Θανάση πανηγύριζαν την σπουδαία αυτή στιγμή, κρατώντας και δείχνοντας σε όλο τον κόσμο τη γαλανόλευκη.



Για χάρη του Γιάννη και της Ελλάδας, το ΝΒΑ «έντυσε» οκτώ κοπέλες σαν… καρυάτιδες, οι οποίες κρατούσαν τη γαλανόλευκη σημαία, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού καρφωμάτων στο All Star Game της Νέας Υόρκης. Επίσης, στη συνάντηση με τον Κώστα Παπανικολάου, στο πλαίσιο ενός ματς ανάμεσα στους Μπακς και τους Ρόκετς, φωτογραφήθηκε με τη σημαία.





Από ‘κει και πέρα, ο διεθνής φόργουορντ έδειξε πολύ μεγάλο σεβασμό για τη σημαία και σε μία στιγμή αποθέωσης. Έξω από τη «Μέκκα του μπάσκετ», το διάσημο γήπεδο της Νέας Υόρκης «Madison Square Garden», Έλληνες περικύκλωσαν τον Γιάννη και του ζήτησαν να υπογράψει αυτόγραφα. Κάποια στιγμή, ένα άτομο του ζήτησε να υπογράψει στη σημαία, με τον «Greek Freak» να αρνείται ευγενικά, σεβόμενος το σύμβολο και λέγοντάς του: «Όχι, δεν υπογράφω στη σημαία».



Εδώ και περίπου μία δεκαετία, η καριέρα του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει εκτοξευθεί. Παίζει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου που είναι στο ΝΒΑ και φυσικά συγκαταλέγεται στους κορυφαίους αθλητές του πλανήτη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η καριέρα του είναι στην… στρατόσφαιρα, όχι μόνο δεν ξεχνά την Εθνική ομάδα, αλλά κάθε φορά που παίζει με το εθνόσημο θέλει να οδηγήσει τη χώρα στην καταξίωση, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό.

Για τον λόγο αυτό, θα μείνει αξέχαστο το στιγμιότυπό του μετά τη λήξη του τελικού του Προολυμπιακού τουρνουά στο ΣΕΦ, όπου η Ελλάδα νίκησε την Κροατία και πήρε το εισιτήριο για το Παρίσι, επιστρέφοντας σε Ολυμπιακούς Αγώνες έπειτα από 16 χρόνια. Ο «Greek Freak» απομονώθηκε, έκατσε δίπλα από τη γραμματεία και ξέσπασε σε λυγμούς, ζώντας με τον δικό του τρόπο μία σημαντική στιγμή με το εθνόσημο.



Τέλος, στο Παρίσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα κάνει ένα μεγάλο του όνειρο πραγματικότητα. Τον Οκτώβριο του 2022 βγήκε στη δημοσιότητα μία συνέντευξη του Έλληνα φόργουορντ στην Cosmote TV. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην Εθνική ομάδα και παράλληλα στο ρίγος που νιώθει όταν φορά τη φανέλα της και όταν ακούει τον Εθνικό Ύμνο. Μάλιστα, ερωτήθηκε για το αν θα επιθυμούσε να γίνει και Σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και φυσικά απάντησε ότι είναι ένα από τα όνειρά του…

«Θέλουμε να δώσουμε χαρά στον κόσμο και σε εμάς τους ίδιους. Είναι βαριά η φανέλα της Εθνικής, είναι κάτι διαφορετικό! Να ακούς τον Εθνικό Ύμνο. Η Εθνική με έκανε να αγαπήσω ξανά το μπάσκετ. Το όνειρο να γίνω σημαιοφόρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ήταν τρομερό! Αλλά υπάρχουν βήματα για να φτάσουμε εκεί. Πρέπει να δουλέψουμε μέσα στη σεζόν, να ετοιμαστούμε και να κάνουμε κάτι σπουδαίο», είχε πει χαρακτηριστικά.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube