Η Μπάγερν Μονάχου ήταν θεωρητικά από τις ευνοημένες ομάδες της κλήρωσης στα προημιτελικά του Champions League. Κακά τα ψέματα, η Μπενφίκα ήταν μια από τις δύο (η άλλη ήταν η Βόλφσμπουργκ) πιο… ποθητές αντιπάλους για τα λεγόμενα μεγαθήρια της διοργάνωσης και οι Βαυαροί, μπορούν να αισθάνονται κατ’ αρχήν τυχεροί. Βέβαια, θα πρέπει να αποδείξουν την ανωτερότητά τους στο χορτάρι, αφού καμία ομάδα δεν προκρίθηκε την μέρα της κλήρωσης.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Η γερμανική ομάδα έχει έναν ακόμη λόγο να χαμογελά, στην προσπάθεια κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου στην τελευταία χρονιά του Πεπ Γκουαρντιόλα. Ποιος είναι αυτός; Η παράδοση, που λέει ότι ΚΑΙ τις τρεις προηγούμενες φορές που οι Βαυαροί βρήκαν στον δρόμο τους την πορτογαλική ομάδα, έφτασαν μέχρι τον τελικό.



Η αρχή έγινε στα προημιτελικά του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1975-76. Το πρώτο παιχνίδι στη Λισσαβόνα έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα και στον επαναληπτικό του Μονάχου, η Μπάγερν νίκησε 5-1 και προκρίθηκε στα ημιτελικά. Στον τελικό επικράτησε 1-0 της Σεντ Ετιέν και κατέκτησε το τρόπαιο.

Έξι χρόνια αργότερα (1981-82), οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Και πάλι το πρώτο ματς έγινε στην Πορτογαλία και έληξε 0-0, με τους Βαυαρούς να κερδίζουν με 4-1 στη ρεβάνς και να παίρνουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στον τελικό αντιμετώπισαν την Άστον Βίλα, η οποία ήταν αυτή που κατέκτησε τον τίτλο, νικώντας με σκορ 1-0.



Η τρίτη και τελευταία φορά ήταν την σεζόν 1995-96 στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η Μπάγερν έβαλε τα θεμέλια πρόκρισης από το πρώτο ματς στο Μόναχο, όπου νίκησε τους «αετούς» με 4-1 και σφράγισε το εισιτήριο στην Πορτογαλία με δεύτερη νίκη, αυτή τη φορά με 3-1. Στον τελικό, τέθηκε αντιμέτωπη με την Μπορντό, την οποία νίκησε επίσης δύο φορές (2-0 εντός και 3-1 εκτός) και σήκωσε το τρόπαιο.

Αήττητη απέναντι σε πορτογαλικές ομάδες

Άξιο αναφοράς, επίσης, είναι το γεγονός ότι η Μπάγερν είναι αήττητη απέναντι σε πορτογαλικές ομάδες ως γηπεδούχος. Σε έντεκα παιχνίδια στο Μόναχο μετράει εννιά νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των εκτός έδρας αγώνων, έχει 14 νίκες, 8 ισοπαλίες, 2 ήττες και τέρματα 55-18.

Απόρθητο κάστρο η «Allianz Arena»

Η «Allianz Arena» ανέκαθεν αποτελούσε φόβητρο και το δείχνουν και οι αριθμοί, αφού κοντεύουν σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία φορά που η Μπάγερν Μονάχου έχασε μέσα στο σπίτι της. «Θύτης» ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης, που πέρασε με το εμφατικό 4-0 στον επαναληπτικό ημιτελικό του Champions League τον Απρίλιο του 2014.

Έκτοτε, οι Βαυαροί έχουν δώσει 10 παιχνίδια και έχουν κερδίσει σε όλα. Στη φάση των ομίλων της σεζόν 2014-15, πρώτο «θύμα» ήταν η Μάντσεστερ Σίτι (1-0) και ακολούθησαν Ρόμα (2-0) και ΤΣΣΚΑ Μόσχας (3-0). Στα νοκ άουτ, με σκυμμένο κεφάλι έφυγαν η Σαχτάρ Ντόνετσκ (7-0) και η Πόρτο (6-1), ενώ την ήττα με 3-2 γνώρισε στα ημιτελικά και η Μπαρτσελόνα, αλλά δεν της κόστισε, αφού χάρη στο 3-0 της Βαρκελώνης προκρίθηκε στον τελικό και σήκωσε και το τρόπαιο.



Το νικηφόρο σερί συνεχίστηκε την φετινή σεζόν (2015-16), με πρώτο «θύμα» την Ντιναμό Ζάγκρεμπ (5-0) και ακολούθησαν Άρσεναλ (5-1) και Ολυμπιακός (4-0). Στο πρώτο νοκ άουτ για την φάση των «16», η Γιουβέντους άγγιξε το θαύμα, αλλά τελικά ηττήθηκε 4-2 στην παράταση και έτσι την πρόκριση στα προημιτελικά πήρε η Μπάγερν. Συνολικά, σε αυτά τα παιχνίδια, η ταξιαρχία του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει σκοράρει 40 φορές (μέσο όρο 4 γκολ ανά παιχνίδι) και έχει δεχθεί μόλις 6 τέρματα.

Συμπερασματικά, οι λάτρεις των αριθμών (και όχι μόνο) μπορούν να αισιοδοξούν ότι η Μπάγερν θα ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπενφίκα και θα της μένει άλλο ένα για να βρεθεί στον τελικό του Μιλάνου. Στις δύο από τις τρεις προηγούμενες φορές που το πέτυχε, κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο, άρα και σε αυτή την περίπτωση, οι πιθανότητες (67%) είναι υπέρ της για να σηκώσει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά για έκτη φορά στην ιστορία της! Ίδωμεν…

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube