Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας πρότεινε σήμερα Τετάρτη τον Μιχαήλ Καβελασβίλι, πρώην βουλευτή και επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ως υποψήφιο πρόεδρό του στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Δεκεμβρίου.
Ο Καβελασβίλι, ο οποίος έπαιξε για λίγο στη Μάντσεστερ Σίτι ως επιθετικός στα μέσα της δεκαετίας του 1990, είναι ιδρυτικό μέλος της Λαϊκής Εξουσίας, ομάδας που έχει προκύψει από διάσπαση του κυβερνώντος Γεωργιανού Ονείρου και έχει ιστορικό σκληροπυρηνικών, αντιδυτικών δηλώσεων.
Τον Σεπτέμβριο, περιέγραψε την αντιπολίτευση ως «πέμπτη φάλαγγα» που προσπαθούσε να υπονομεύσει την ειρήνη στη Γεωργία κατόπιν εντολής «της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένων γερουσιαστών».
Τον Ιούνιο, κατηγόρησε τους βουλευτές των ΗΠΑ ότι σχεδίαζαν «άμεση βίαιη επανάσταση», είχαν σχέδιο για την Ουκρανοποίηση της Γεωργίας, ενώ έκανε λόγο για «ακόρεστη επιθυμία να καταστρέψουν τη χώρα μας».
Η εκλογή του είναι σχεδόν βέβαιη, καθώς το Γεωργιανό Ονειρο κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα του κοινοβουλίου και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Απομάκρυνση από τη Δύση
Αν και ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό τυπικός, η επιλογή του Καβελασβίλι είναι πιθανό να θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ακόμη ένα σημάδι ότι η Γεωργία απομακρύνεται από τη Δύση και πλησιάζει τη Ρωσία.
Πρόκειται να διαδεχθεί την πρόεδρο Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία εξελέγη ως σύμμαχος του κυβερνώντος μπλοκ, αλλά έχει γίνει σφοδρός επικριτής του, κατηγορώντας το ότι εκτροχιάζει σκόπιμα τις ελπίδες ένταξης της Γεωργίας στην Ε.Ε.
Η Ζουραμπισβίλι κατήγγειλε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, τις οποίες κέρδισε το Γεωργιανό Ονειρο, ως νοθευμένες, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να λάβουν τις θέσεις τους στο κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του, ο 52χρονος Καβελασβίλι, στην ομιλία με την οποία αποδέχτηκε την υποψηφιότητα, δεσμεύτηκε να συμβάλει στην ενότητα στη Γεωργία, ενώ κατηγόρησε την απερχόμενη πρόεδρο ότι «προσέβαλε και αγνόησε» το σύνταγμα.
Αν και η Γεωργία είναι παραδοσιακά από τις πιο φιλοδυτικές χώρες που έχουν αναδυθεί από την πρώην Σοβιετική Ενωση, το Γεωργιανό Ονειρο έχει εμβαθύνει τα τελευταία χρόνια τους δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ κατηγορείται επίσης από τους αντιπάλους του για αυταρχικές τάσεις.
Νόμοι «ρωσικής έμπνευσης»
Το κυβερνών κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της ένταξης της Γεωργίας στην Ε.Ε., αλλά οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι το αίτημα της Τιφλίδας έχει παγώσει λόγω των νεοψηφισθέντων νόμων για «ξένους πράκτορες» και τον περιορισμό των δικαιωμάτων LGBT που δυτικοί επικριτές χαρακτηρίζουν δρακόντεια και ρωσικής έμπνευσης.
Η Λαϊκή Εξουσία, ιδρυτικός μέλος της οποίας είναι ο Καβελασβίλι, θεωρείται μία από τις πιο φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις της Γεωργίας και έχει υπερασπιστεί τους νόμους περί «ξένων πρακτόρων» όπως και τους νόμους κατά των LGBT.
Ο διορισμός του Καβελασβίλι ανακοινώθηκε σήμερα Τετάρτη από τον Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, δισεκατομμυριούχο πρώην πρωθυπουργό που ίδρυσε το Γεωργιανό Ονειρο και θεωρείται ευρέως ως η πιο ισχυρή προσωπικότητα της χώρας. Ο Ιβανισβίλι επαίνεσε τον πρώην ποδοσφαιριστή ως «εξαιρετικό» πολιτικό και αθλητή, αντιπαραβάλλοντάς τον με τη Ζουραμπισβίλι, την οποία κατηγόρησε για «βαριά προδοσία» της χώρας.
Πηγή: Καθημερινή
Με πληροφορίες από Reuters