Γαλλία, 8 Ιουλίου 2012. Ο Ντιντιέ Ντεσάν αναλαμβάνει καθήκοντα ομοσπονδιακού προπονητή μετά από μία άκρως επιτυχημένη τριετία στη Μαρσέιγ – με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, τρία Coupe de la Ligue και δύο Super Cup.

Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Λοράν Μπλαν από το τιμόνι των «τρικολόρ», οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στα προημιτελικά του Euro 2012 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ισπανία. Ήταν η εποχή που οι Ίβηρες κυριαρχούσαν στη γηραιά ήπειρο αλλά και σε όλον τον πλανήτη, κατακτώντας δύο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο μεταξύ ’08 και ’12!

Πού βρισκόταν στο μεταξύ η Γαλλία; Μετά τη χρυσή φουρνιά που κατέκτησε Μουντιάλ το 1998 και Euro το 2000 (συν το Κύπελλο Συνομοσπονδιών το 2001), η παρουσία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, to 2006, ήταν το τελευταίο... ίχνος επιτυχίας.



Το Ευρωπαϊκό του 2008 και το Μουντιάλ του 2010 είχαν συνοδευτεί από παταγώδης αποτυχίες, με την παρουσία στα προημιτελικά το ‘12 να είναι η πρώτη σε νοκ άουτ μετά από μια εξαετία...

Fast forward δέκα χρόνια και μερικούς μήνες αργότερα. Ο Ντεσάν παραμένει στον πάγκο, όντας ο μακροβιότερος ομοσπονδιακός τεχνικός στην ιστορία της χώρας. Το απόγευμα της Κυριακής (18/12), θα έχει την ευκαιρία να οδηγήσει ξανά την ομάδα του στην κορυφή του κόσμου, αντιμετωπίζοντας στον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ τη διψασμένη Αργεντινή.

Το 2016, οι «τρικολόρ» θα έφταναν μια ανάσα από τον πρώτο τους τίτλο μετά από 15 χρόνια, ωστόσο θα έχαναν μέσα στο σπίτι τους από την Πορτογαλία, στην παράταση. Αυτό ωστόσο δεν θα τους πτοούσε. Δύο χρόνια αργότερα, θα κατακτούσεanτο Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας, ενώ η παραφωνία με τον αποκλεισμό στους «16» του Euro to ’21 θα καλυπτόταν εν μέρει με την κατάκτηση του Nations League λίγους μήνες πιο μετά.



Ήρθε τελικά η εφετινή πορεία να επιβεβαιώσει ότι η Γαλλία απολαμβάνει, πιθανότατα, μία γενιά ακόμη πιο σπουδαία από εκείνη των τελών των 90’s και των αρχών των 00’s. Δύο τελικοί Μουντιάλ, ένας Euro και ένας Nations League, με δύο κούπες που δύνανται να γίνουν τρεις απόψε – όλα αυτά μέσα σε 6,5 χρόνια και την ώρα που οι «μπλε» έχουν φτάσει συνολικά τους τέσσερις τελικούς Μουντιάλ στα επτά τελευταία τουρνουά!

Για να έρθουν όμως αυτές οι επιτυχίες, έπρεπε εκτός του Ντεσάν, να υπάρχει και το ανάλογο υλικό – η σπουδαία γενιά που προαναφέρθηκε. Εκ των 26 παικτών στην εφετινή αποστολή, οι δέκα ήταν εκεί πριν από 4,5 χρόνια, όταν η Γαλλία είχε κατακτήσει το τρόπαιο.

Πριν ξεκινήσει το τουρνουά του Κατάρ, οι Μάικ Μενιάν, Πρεσνέλ Κιμπεμπέ, Λούκας Ντιν, Μπουμπακάρ Καμαρά, Ενγκολό Καντέ, Πολ Πογκμπά, Καρίμ Μπενζεμά και Κρίστοφερ Ενκουνκού τέθηκαν εκτός λόγω τραυματισμών, ενώ και ο Λούκας Ερναντέζ χτύπησε στην πρεμιέρα, χάνοντας το υπόλοιπο του θεσμού.

Παρ’ όλα αυτά, το απίστευτο βάθος στον πάγκο της ομάδας έφερε τα αποτελέσματα που όλοι είδαμε. Ρίχνοντας δε μια ματιά στις ηλικίες αρκετών των πρωταγωνιστών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει μέλλον!



Παβάρ, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Ερναντέζ (αμφότεροι), Κονατέ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Καμαβινγκά, Γκεντουζί, Εμπαπέ, Κομάν, Τουράμ, Κολό Μουανί και Ντεμπελέ είναι από 20 έως 27 ετών, συνεπώς έχουν μπόλικα ακόμα να δώσουν. Με το Euro της Γερμανίας να είναι σε ενάμιση χρόνο δε, κι άλλοι ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας, όπως οι πολύπειροι Γιορίς και Ζιρού αλλά και ο 31χρονος Γκριεζμάν έχουν πιθανότητες να είναι εκεί.

Κι όλα αυτά με τους Λαφόν, Μενιάν, Κιμπεμπέ, Μεντί, Καμαρά, Ενκουνκού και Ντιαμπί να είναι επίσης στα υπόψιν ακόμη κι αν δεν είναι στο Κατάρ.

Να δούμε και τους ποδοσφαιριστές που απάρτισαν τελευταία την Κ21 της Γαλλίας; Θα βρούμε παίκτες όπως ο Μοχάμεντ Σιμακάν της Λειψίας, ο Πιερ Καλουλού της Μίλαν, ο Αμίν Γκουιρί της Ρεν, ο Ραγιάν Σερκί της Λιόν και Ούγκο Εκιτίκε της Παρί Σεν Ζερμέν – καθώς και πολλούς ακόμα που βρίσκονται στα ακόμη χαμηλότερα κλιμάκια των εθνικών ομάδων της χώρας.



Με λίγα λόγια, η δεξαμενή από την οποία θα καλείται στο άμεσο μέλλον ο Ντεσάν ή ο οποιοσδήποτε τον αντικαταστήσει (το συμβόλαιό του έχει ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα και πιθανότατα θα ανανεωθεί) θα παραμείνει μεγάλη, με το γαλλικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται στα καλύτερά του.

Συνοψίζοντας, οι Γάλλοι δείχνουν πως έχουν τα φόντα για να γίνουν οι... απόλυτοι δυνάστες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Αν κατακτήσουν το τρόπαιο απόψε, πιθανότατα ο τίτλος θα τους ανήκει ήδη. Άλλωστε, με μια ματιά στις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιρειών για τον νικητή στο Euro του 2024 και το Μουντιάλ του 2026, θα δει κανείς πως οι «μπλε» δεσπόζουν στη θέση του φαβορί.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube

Ντίμπου Μαρτίνες για την απόκρουση στον τελικό του Μουντιάλ: «Έχω κάνει πολύ καλύτερες»

Άλος: «Η Ελλάδα είναι μια ομάδα σε πρόοδο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας»

Το πρόγραμμα της Εθνικής στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026: Πρεμιέρα με Λευκορωσία εντός τον Σεπτέμβριο!

Γκαγκάτσης: «Η πρόκριση στο Μουντιάλ δεν είναι απλώς ένας στόχος, αλλά χρέος προς την ιστορία»

Γιοβάνοβιτς: «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούμε στο Μουντιάλ»

Προκριματικά του Μουντιάλ 2026: Το προφίλ των ομάδων που θα «μονομαχήσει» η Εθνική Ελλάδος

Ελλάς μπορείς! Βατή κλήρωση στα προκριματικά του Μουντιάλ

Μαθαίνει αντιπάλους η Εθνική: Κληρώνει σήμερα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το Μουντιάλ στη Σαουδική Αραβία θα είναι το καλύτερο της ιστορίας»

Γιοβάνοβιτς, μαζί με Σαλπιγγίδη και Τοροσίδη, στην κλήρωση για τα προκριματικά του Μουντιάλ