Ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, το πρώτο παιδί μίας μικρομεσαίας οικογένειας στη Σουηδία, έκανε τα πρώτα του βήματα σε ηλικία 5 ετών στο ποδόσφαιρο το 1982 στις ακαδημίες της Χάλμσταντ, όπου ο πρώτος του προπονητής, Όλε Έρικσον, είχε πει στους γονείς του πως τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του μοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τον μεγάλο Βραζιλιάνο, Σόκρατες.

Ο Σουηδός εξτρέμ δούλεψε πολύ και το 1994 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην Allsvenskan, απέναντι στην ΑΪΚ Στοκχόλμης και το 1997 κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.







Ένα χρόνο αργότερα οι εμφανίσεις του διεθνούς με τις Ελπίδες άσου με την πρώτη ομάδα του σουηδικού συλλόγου δεν πέρασαν απαρατήρητες από ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι, η Άστον Βίλα, η Πάρμα και η Άρσεναλ, με τους «κανονιέρηδες» είναι εκείνοι τελικά που θα καταφέρουν να τον ενσωματώσουν στο δυναμικό τους.



Το καλοκαίρι του 1998 ο Λιούμπεργκ υπογράφει στην Άρσεναλ έναντι 3 εκατ. λιρών, με τους σκάουτερ του λονδρέζικου συλλόγου να παρακολουθούν πάνω από έναν χρόνο τον νεαρό ακραίο και τον Αρσέν Βενγκέρ να αποφασίζει για την απόκτησή του, χωρίς να τον έχει δει ζωντανά στη νίκη της Σουηδίας επί της Αγγλίας.

Σε εκείνο το παιχνίδι ο Λιούμπεργκ πραγματικά ξεχώριζε και έδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει στο αρκετά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Premier League. Ο Σουηδός δεν έχασε χρόνο και στο ντεμπούτο του, στις 20 Σεπτεμβρίου, σκόραρε απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στη νίκη με σκορ 3-0.



Η καλύτερη σεζόν του διεθνούς άσου ήταν στο δεύτερο μισό της σεζόν 2001/02, όταν βοήθησε τα μέγιστα τους Λονδρέζους να φτάσουν στην κατάκτηση του νταμπλ (Πρωτάθλημα και κύπελλο Αγγλίας).



Ο τραυματισμός του Πιρές είχε προβληματίσει αρκετούς, όμως ο Λιούμπεργκ κάλυψε επάξια το κενό του Γάλλου φορ και σημείωσε πολλά και σημαντικά γκολ μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς (17 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις). Στα χρόνια του στο Χάιμπουρι, ο Λιούμπεργκ συνεργάστηκε στη μεσαία γραμμή των Λονδρέζων με σημαντικούς παίκτες όπως ο Εμανουέλ Πετίτ και ο Μαρκ Όβερμαρς, ενώ είχε σημαντική παρουσία στο αήττητο σερί των Λονδρέζων για 49 αγώνες.



Το 2005 ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς, με κάποιους μάλιστα να φοβούνται πως πάσχει από καρκίνο, όμως όπως έγινε αργότερα γνωστό το αίμα του είχε ένα πρόβλημα εξαιτίας των μεγάλων τατουάζ που είχε κάνει. Μάλιστα, στο δεύτερο μισό εκείνης της χρονιάς (το 2006) κατάφερε να παίξει στον τελικό του Champions League στο Παρίσι, όπου η Άρσεναλ ηττήθηκε με σκορ 2-1 από την Μπαρτσελόνα.



Το 2007 αποφασίζει να αφήσει τους «κανονιέρηδες», όμως ο Βενγκέρ κατάφερε να τον πείσει και να τον κρατήσει μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς. Μάλιστα, σε οπαδικό φόρουμ αναδείχθηκε στην 11η θέση των 50 καλύτερων ποδοσφαιριστών της Άρσεναλ.

Στο Λονδίνο πανηγύρισε την κατάκτηση οχτώ τίτλων, δύο πρωταθλημάτων (2001–02, 2003–04), τριών Κυπέλλων Αγγλίας (2001-02, 2002-03, 2004-05) και τριών Community Shield (1999, 2002, 2004).

Μετά από εννιά χρόνια παρουσίας στην αγγλική πρωτεύουσα, ο Σουηδός έπαιξε για περίπου έναν χρόνο σε Γουέστ Χαμ (2008/09), Σιάτρλ Σάουντερς (2009/10), Chicago Fire (2010/11), Σέλτικ (2011), Σιμίζου (2011/12) και Μουμπάι Σίτι, χωρίς να καταφέρει να επαναλάβει τις εμφανίσεις που έκανε με τους «κανονιέρηδες».

Από το 1994 μέχρι το τέλος της καριέρας του ο Φρέντι Λιούνγκμπεργκ έπαιξε σε 391 παιχνίδια συνολικά, έχοντας πετύχει 62 σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στην εθνική Σουηδίας έπαιξε περισσότερο από 10 χρόνια με 75 συμμετοχές και είχε πετύχει 14 γκολ.

Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κερδίσει δύο φορές τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στη Σουηδία, το 2002 και το 2006, και έξι φορές ήταν ο καλύτερος μέσος της χρονιάς (1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005).

Ο Σουηδός άσος έγινε επίσης γνωστός και για τις διαφημίσεις που έκανε για γνωστό οίκο εσωρούχων, του Calvin Klein, ενώ είχε συμμετάσχει και σε καμπάνιες της Nike, της Procter & Gamble, της L'Oreal και των Puma, ESPN and Pepsi.



Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο Λιούνγκμπεργκ παντρεύτηκε μόλις πριν από δύο χρόνια την Νάταλι Φόστερ, με το ζευγάρι να ζει μόνιμα στο Λονδίνο, και τον Σουηδό να αναλαμβάνει πριν από λίγο καιρό την Κ15 της Άρσεναλ.







Δείτε τα σχετικά βίντεο







Επιμέλεια: Σταύρος Καλογεράκης

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube