Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την ψήφιση του νέου αθλητικού νομοσχεδίου του Λευτέρη Αυγενάκη, που φέρει τον τίτλο: «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των αρχαιρεσιών των αθλητικών φορέων, διακρινόμενοι συνοδοί αθλητών ΑμεΑ, σύσταση Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, ΕΟΕ, ΕΠΕ και άλλες διατάξεις».
Με την έναρξη της συζήτησης, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας σχετικά με το άρθρο για τις θητείες των παραγόντων των ομοσπονδιών και ειδικά για το θέμα της αναδρομικότητας.
«Δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει ο υφυπουργός, δεν μπορεί να ασκεί προσωπική πολιτική. Κι άλλοι υπουργοί παρενέβαιναν στο αυτοδιοίκητο και έκαναν τον έξυπνο. Και έβαζαν τη χώρα σε περιπέτειες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης: «Να αποσυρθεί η διάταξη. Γιατί επιμένετε; Επιμένετε γιατί σκοπός σας είναι να ποδηγετήσετε τις εκλογές των ομοσπονδιών»!
«Αντισυνταγματική» χαρακτήρισαν τη διάταξη για τις θητείες, την αναδρομικότητα και τα ηλικιακά όρια, τόσο ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ («Είναι μια προσπάθεια εκλογο-μαγειρέματος. Είστε υποκριτές»), όσο και ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση («Καραμπινάτη περίπτωση αντισυνταγματικότητας. Καθαρά φωτογραφικό το νομοσχέδιο»). Τα ίδια και από το ΜΕΡΑ25.
Εν τέλει, η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Στην απάντησή του προς τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, χαρακτήρισε άκαιρη την συζήτηση αυτή καθώς η συγκεκριμένη διάταξη είναι νόμος του κράτους που έχει ψηφιστεί εδώ και 10 μήνες. Υποστήριξε πως η αναγραφή της διάταξης αυτής στο παρόν νομοσχέδιο είναι επιβεβλημένη από το νόμο του «Επιτελικού Κράτους», όπου ορίζει ότι, όταν αλλάζει μια διάταξη ενός νόμου, τότε στο νομοσχέδιο θα πρέπει να αναγράφεται εκ νέου ολόκληρη η διάταξη και όχι μόνο η προσθήκη της αλλαγής.
Επεσήμανε δε, ότι όταν ψηφίσθηκε, πέρυσι, η επίμαχη διάταξη και τότε η αντιπολίτευση είχε θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε από την Ολομέλεια. Τόνισε πως, τότε, στην έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής δεν υπήρχε καμία παρατήρηση αντισυνταγματικότητας, αντιθέτως αναγνώριζε το δικαίωμα η πολιτεία να θέτει όρια στο νόμο. Υπογράμμισε, τέλος, ότι αν και ο νόμος αυτός ισχύει εδώ και 10 μήνες, κανένας δεν έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια να κρίνει την αντισυνταγματικότητα ενός νόμου, ενώ απέρριψε ότι τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναδρομικότητας.
Δεν θα κατατεθεί αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας
Δεν θα κατατεθεί, τελικά, αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, επί της Αρχής ή σε κάποιο άρθρο του σχεδίου νόμου του υφυπουργείου Αθλητισμού, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Λαμπρούλης, ενημερώνοντας το σώμα ότι σε επικοινωνία που υπήρξε με τις κοινοβουλευτικές ομάδες για την καλύτερη οργάνωση της συζήτησης του σχεδίου νόμου, καμία κοινοβουλευτική ομάδα δεν προτίθεται να ζητήσει την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.