Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι προ των πυλών (7-18 Σεπτεμβρίου) και η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη να ταξιδέψει στο Ρίο, έχοντας πολλές ελπίδες για διάκριση. Συνολικά 60 Έλληνες αθλητές θα πάρουν μέρος, σε 12 αγωνίσματα.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης μίλησε στον ΣΠΟΡ FΜ για την συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και για τα όσα συμβαίνουν με την αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Αγώνες και τις συνθήκες που επικρατούν στην Βραζιλία.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Μάνο Ζερβάκη και Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου:
Για τον αποκλεισμό της Ρωσίας και από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες:
«Είναι μια σκληρή απόφαση που σίγουρα καταδικάζει και κάποιους που δεν είναι ντοπαρισμένοι, αλλά είναι σωστή. Όσο δεν έδιναν τα αποτελέσματα των εξετάσεων κάποιων αθλητών και η παραολυμπιακή επιτροπή δεν είχε τη δυνατότητα να μάθει ποιοι ήταν αυτοί οι αθλητές, οπότε πήρε την απόφαση να τους αποκλείσει όλους. Σίγουρα αδικεί κάποιους, αλλά αν είναι όντως έτσι τα πράγματα, τότε πήραν τη σωστή απόφαση».
Για την προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών:
«Οι συνθήκες στη χώρα μας δεν είναι και οι καλύτερες, είχαμε κάποια προβλήματα, ειδικά πριν τρεις μήνες περίπου, όμως χάρη σε κάποιες χορηγίες και στην πολύτιμη βοήθεια του κ. Κοντονή, ο οποίος μας ενίσχυσε οικονομικά όταν το χρειαζόμασταν, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Είμαι χαρούμενος, διότι δεν συναντήσαμε πολύ μεγάλα προβλήματα».
Για την κατάσταση που επικρατεί στην Βραζιλία:
«Μπορεί εδώ να μην είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα, φοβάμαι όμως ότι μας περιμένουν εκεί. Γίνονται τραγελαφικά πράγματα στο Ρίο και πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε περισσότερα προβλήματα από αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει η νοοτροπία ότι οι Ολυμπιακοί είναι πιο σημαντικοί και πουλάνε περισσότερο από τους Παραολυμπιακούς και γι’ αυτό τους προσέχουν και περισσότερο. Η κατάσταση στην Βραζιλία δεν είναι καλή, υπάρχει και εκεί κρίση, οικονομική και πολιτική. Πάντως, σημειώνονται κάποια κρούσματα που εκθέτουν την χώρα. Ήδη έχουν αρχίσει να προβλήματα για μας.
Δεν μας έχουν διαθέσει κανέναν οδηγό, αν και μας έχουν δώσει 4-5 αυτοκίνητα. Αλλά χρειαζόμαστε και οδηγό, αφού δεν ξέρουμε τους δρόμους. Μας ζητούν 9-10 χιλιάδες ευρώ για οδηγούς, ένα απαγορευτικό ποσό για μας. Έχω έρθει σε επαφή με τον πρέσβη και του έχω μιλήσει γι’ αυτά. Πάντως, μας έκαναν προτάσεις κάποια πρακτορεία, όμως η συμβουλή του πρέσβη είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να βρούμε άτομο εμπιστοσύνης, καθώς υπάρχουν πολλά περιστατικά κλοπών. Αυτό που με νοιάζει είναι να μην επηρεαστούν καθόλου οι αθλητές. Εγώ θα μείνω στο Ολυμπιακό χωριό μαζί τους και όχι στο ξενοδοχείο, στο οποίο μένουν οι πρόεδροι των επιτροπών, γιατί θέλω όποιο πρόβλημα εμφανιστεί να το αντιμετωπίσω εγώ ο ίδιο και να μην επηρεάσει τους αθλητές».
Για τις επιτυχίες που αναμένεται να έχουν οι Έλληνες αθλητές:
«Στο Λονδίνο πήραμε 12 μετάλλια και πιστεύω ότι και φέτος θα είμαστε κοντά σε αυτόν τον αριθμό. Περνάμε δύσκολα οικομικά και δεν έχουμε αρκετή στήριξη για να προετοιμαστούμε πλήρως. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πάμε καλά. Επίσης, να αναφέρω ότι την Τρίτη θα γίνει η παρουσίαση της ομάδας, θα είναι εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ίσως είναι και ο Πρωθυπουργός, ενώ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Τα ξημερώματα της Τετάρτης θα ταξιδέψουμε στο Ρίο».
Για την πρότασή του να συμμετέχουν πρόσφυγες στους Αγώνες:
«Η Παραολυμπιακή Επιτροπή ενθουσιάστηκε με την πρότασή μου. Όλος αυτός ο κόσμος περνάει μεγάλη ταλαιπωρία, οικονομική και όχι μόνο και υπάρχουν άτομα με αναπηρία μεταξύ του, οπότε τους δίνουμε την ευκαιρία να κατέβουν στους Αγώνες. Εμείς έχουμε έναν Ιρακινό, τον Ιμπραΐμ, ο οποίος έχασε το δεξί του χέρι και είναι κολυμβητής και θα συμμετέχει με την ομάδα των προσφύγων. Είναι μια καλή σκέψη και μια μικρή συμπαράσταση και δείχνουμε το ενδιαφέρον μας προς αυτά τα άτομα. Δεν μπήκε κριτήριο πρωταθλητισμού για τα ποιος θα πάρει μέρος, αλλά κριτήρια συμμετοχής, με δεδομένη την αναπηρία του καθενός. Η συμμετοχή αλλά και πιθανή διάκριση θα είναι μια ευχαρίστηση για αυτούς και θα ξέρουν ότι το έχουν καταφέρει με την αξία τους. Είναι μία ανθρώπινη κίνηση και ελπίζω να έχει θετική ανταπόκριση».
Για τον σημαιοφόρο της αποστολής, Γρηγόρη Πολυχρονίδη:
«Ο Γρηγόρης είναι ένας από τους “χρυσούς” του Λονδίνου, είναι πολύ καλός και έμπειρος, με ήθος και πολύ καλά προσόντα. Παρόλο που έχει μια ιδιαιτερότητα στην αναπηρία του, δεν το βάζει κάτω και μας έχει φέρει πολλές διακρίσεις. Ελπίζω να πάει καλά και να ξαναφέρει το χρυσό».
Για τις συνθήκες στους χώρους άθλησης για τα άτομα με αναπηρία:
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι επαρκής ο αριθμός των χώρων, στον οποίο μπορούν να προπονούνται οι αθλητές. Σε πολλά μέρη δεν υπάρχει και προσβασιμότητα. Κάποιοι δήμοι μας εξυπηρετούν, άλλοι όχι, αφού δεν προτιμούν να δώσουν για παράδειγμα, τα κολυμβητήρια σε άτομα με αναπηρία. Εμείς προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε και θέλουμε να φτιάξουμε ένα αθλητικό κέντρο στην Αθήνα, το οποίο θα έχει κολυμβητήριο, κλειστό γήπεδο, γυμναστήριο, ξενώνες, γραφεία και θα μας βοηθήσει πολύ. Η περιφέρεια και η κ. Δούρου έχουν τη θέληση να το πραγματοποιήσουν. Το πρόβλημα όμως, είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος δήμος να μας δώσει τον χώρο και τα στρέμματα του χρειάζονται, παρόλο που το αθλητικό κέντρο θα βοηθήσει την περιοχή στην οποία θα βρίσκεται. Πρέπει να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση των αθλητών με αναπηρία, καθώς δεν διαφέρουν καθόλου από τους υπόλοιπους αθλητές. Αν καταφέρω να το πραγματοποιήσω αυτό, τότε δεν έχω να ζητήσω κάτι άλλο από τον εαυτό μου. Έχω συμπαράσταση και αγάπη από τον χώρο, είμαι χρόνια πρόεδρος και δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μπορώ να τους εξυπηρετώ όσο το δυνατόν καλύτερα».