Στις φλόγες τυλίχθηκε για μια ακόμα φορά περιοχή της Εύβοιας χθες, όταν ξέσπασε σφοδρή πυρκαγιά που μέχρι αργά το βράδυ οι πολυπληθείς δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν είχαν καταφέρει να κατασβήσουν.
Η φωτιά στην Εύβοια, μία από τις 54 αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στη χώρα, ξεκίνησε σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Πετριές στις 15.17 χθες, και γρήγορα εξαπλώθηκε λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, σύμφωνα με τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος. Δέκα λεπτά αργότερα, απεστάλη το πρώτο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής, συνιστώντας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Στις 15.46, οι κάτοικοι των οικισμών Κριεζά και Κοσκινά έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112, ενώ λίγα λεπτά αργότερα το ίδιο μήνυμα έλαβαν και οι κάτοικοι των Πετριών. Καθώς περνούσαν οι ώρες, και η πυρκαγιά απομακρύνθηκε για ένα διάστημα από την περιοχή κοντά στον οικισμό Κριεζά, κάποιοι κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους. «Αλλά μετά έκανε ξανά ένα μέτωπο εκεί η πυρκαγιά, και τους έστειλε το 112 νέο μήνυμα για εκκένωση στις 17.06», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης. Την απομάκρυνση των κατοίκων διευκόλυναν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
«Οι οικισμοί Πετριές, Κριεζά και Αλώνια σχηματίζουν ένα τρίγωνο και στο εσωτερικό του είναι η φωτιά», λέει στην «Κ» ο κ. Βαθρακογιάννης, τονίζοντας πως η χθεσινή πυρκαγιά βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, σε αντίθεση με την καταστροφική φωτιά του 2021 που κατέκαψε μεγάλο κομμάτι του βορειοανατολικού τμήματος του. Παρ’ όλα αυτά, στον ίδιο δήμο όπου ανήκει η περιοχή που τυλίχθηκε χθες στις φλόγες, στον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου, εκδηλώθηκε και η περυσινή φωτιά στο Αλιβέρι.
«Είναι στον ίδιο δήμο, αλλά είναι μεγάλος δήμος», ανέφερε στην «Κ» χθες το βράδυ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Εδώ δεν είναι ακριβώς δάση, είναι δασική έκταση, αλλά καίει κυρίως πουρνάρι», συμπλήρωσε. «Ο αέρας μια δυναμώνει και μια σταματάει», σημείωσε, δηλώνοντας ότι η φωτιά ήταν πιο διαχειρίσιμη σε σχέση με λίγες ώρες πριν. «Αλλά», δήλωσε, «θα χρειαστεί δουλειά όλη τη νύχτα». Στο ερώτημα αν η Εύβοια, η οποία καίγεται κάθε καλοκαίρι, αντέχει το φορτίο μιας ακόμα πυρκαγιάς, ο κ. Σπανός ανέφερε ότι «αυτό είναι μια πραγματικότητα για όλη τη χώρα, το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών – ενδεχομένως για την Εύβοια λίγο περισσότερο».
«Εχουμε συνηθίσει εδώ να καιγόμαστε, εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Νίκος Μπαράκος, μιλώντας στην «Κ» με βαριά φωνή αργά χθες το βράδυ. «Η περιοχή μας έχει ανέμους και συγκεκριμένου τύπου βλάστηση», είπε, τονίζοντας ότι εκείνη την ώρα η πυρκαγιά είχε δύο κύρια ενεργά μέτωπα, με πιο επικίνδυνο αυτό στην περιοχή των Κοσκίνων. «Αν αλλάξουν οι άνεμοι», συνέχισε, «μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη η κατάσταση».
Στην περιοχή επιχειρούσαν χθες 189 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, αλλά και μεγάλος αριθμός εθελοντών, ενώ διατέθηκαν 16 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Στην προσπάθεια κατάσβεσης συνέβαλαν επίσης υδροφόρες της τοπικής αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου, ενώ στην περιοχή μετέβη προληπτικά πυροσβεστικό πλοιάριο. Για προληπτικούς λόγους κινητοποιήθηκε και το Λιμενικό Σώμα με πλωτά μέσα κοντά στην ακτογραμμή. «Είχαμε πολλά εναέρια αλλά τώρα λόγω της νύχτας σταμάτησαν και συνεχίζουν να δουλεύουν τα επίγεια μέσα, κι εμείς τους υποστηρίζουμε με υδροφόρες, ανοίγουμε δρόμους πρόσβασης», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης κ. Σπανός. Στην περιοχή μετέβη χθες το βράδυ και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.
«Από τις πιο επικίνδυνες»
Δόθηκε προτεραιότητα, όπως τονίζει ο κ. Βαθρακογιάννης, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των οικισμών από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά χθες. «Κινδύνευσαν όντως περιουσίες και οικισμοί – δεν θα έλεγα ότι είναι η πιο επικίνδυνη πυρκαγιά του καλοκαιριού έως τώρα, είχαμε και άλλες δύσκολες, αλλά είναι από τις πιο επικίνδυνες», δήλωσε ο ίδιος. «Εχουμε ένα όχημα που καψαλίστηκε στα λάστιχα, κανένα όχημα δεν κάηκε», σημείωσε, «και έναν πυροσβέστη που έχει πολύ ελαφρά εγκαύματα πρώτου βαθμού στα δάχτυλά του». Εκτός από τους οικισμούς, προστατεύτηκε επίσης ο υδροβιότοπος της λίμνης του Δύστου, τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι κάτοικοι του οικισμού του Δύστου δεν χρειάστηκε να απομακρυνθούν.
Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά είναι ακόμα υπό διερεύνηση, ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης: «Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, και οι συνθήκες το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι δυσκολότερες. Μεγάλη προσοχή από όλους μας».
Πηγή: Καθημερινή