Μία, πραγματικά, εξαιρετική συνέντευξη στους Ντέμη Νικολαΐδη και Αλέξη Σπυρόπουλο παραχώρησε ο πρόεδρος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, σε ένα διαφορετικό «Ντεμοτεχνείο».
Ο κ. Φαναράς φιλοξενήθηκε στο στούντιο του ΣΠΟΡ FM 94,6 και μίλησε για τη βία στην κοινωνία και στα γήπεδα, για τη… μανία των Ελλήνων παραγόντων του ποδοσφαίρου να βγάζουν προς τα έξω μια εικόνα λεφτάδων, ενώ συνέκρινε τον Μπερλουσκόνι με τον Τραμπ, σχολιάζοντας την πρόσφατη νίκη του 70χρονου ρεπουμπλικάνου και την αποτυχία των δημοσκοπήσεων στις ΗΠΑ.
Σχολιάζοντας, αρχικά, το φαινόμενο της βίας, είπε: «Υπάρχει περισσότερη βία εκεί που η κοινωνία είναι ταλαιπωρημένη. Όπου υπάρχει αίσθηση αδικίας και ανομίας, βλέπουμε οργή και βία. Είναι αλληλένδετο αυτό. Δείτε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει στον Ανατολικό κόσμο ή στη Μέση Ανατολή. Εκεί, φτάνουν στην τρομοκρατία, μάλιστα! Ξεπερνούν την ωμή βία».
Για τα πρόσφατα επεισόδια στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, τόνισε: «Επανεμφανίζεται παντού το φαινόμενο της βίας. Απέβαλαν μαζικά κόσμο στην Αγγλία, με μαζική σύγκρουση, αλλά το φαινόμενο παίρνει κοινωνικές διαστάσεις ξανά. Σπέρματα εμφανίζονται πολλά. Είχαν γίνει και άλλα επεισόδια την προπερασμένη Κυριακή… Δείτε στην Αμερική τι συμβαίνει. Στις γειτονιές των λευκών. Στις εργατικές γειτονιές. Σε περιοχές που τα φαινόμενα κοινωνικού διαχωρισμού είναι μεγάλα και δεν υπάρχει καμία προοπτική για τους νέους ανθρώπους. Στο Πακιστάν, διάβαζα προχθές, μαστίγωσαν 20 φοιτητές, γιατί έκαναν πάρτι αποφοίτησης! Τα φαινόμενα εκνομίας δεν έχουν μειωθεί και οι σχέσεις των ανθρώπων δεν έχουν βελτιωθεί καθόλου».
Για την Ελλάδα και για το αν τα καινούρια γήπεδα αποτρέπουν τη βία, σημείωσε: «Είναι ένα από αυτά που αποτρέπουν τη βία. Ορισμένοι δείκτες κοινωνικής εμπιστοσύνης δείχνουν ότι είμαστε στον πάτο στην Ευρώπη. Εδώ, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε πολίτες και θεσμούς. Πάρτε, για παράδειγμα, το Μετρό και τον Ηλεκτρικό. Το πρώτο έχει προσεχθεί, δεν βλέπεις ούτε σκουπίδι, ούτε γκράφιτι. Στο δεύτερο, γίνεται ο… κακός χαμός και ενδεχομένως, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν και τα δύο Μέσα. Στο μετρό υπάρχει ένα αίσθημα ευπρέπειας».
Για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο, σχολίασε: «Υπάρχει ένα τρομερό προϊόν, που, δυστυχώς, απαξιώνεται. Μία βασική στρατηγική είναι πώς θα μεγαλώσει αυτή η αγορά. Πώς θα γίνει θελκτική. Πώς θα μαζέψουμε το μπάτζετ, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Υπάρχει μία άνιση κατανομή των πόρων. Όταν με το… καλημέρα κάποιος έχει τόσα χρήματα από τη συμμετοχή του στο Champions League, δημιουργούνται ανισότητες. Και δεν αναδεικνύονται, πλέον, ομάδες στο Champions League. Ακόμη και από το σύστημα κληρώσεων φαίνεται αυτό. Τα έχουμε δει ξανά και ξανά τα ζευγάρια. Πραγματικό… ντεζαβού. Άρσεναλ-Παρί κτλ. Έχεις 20 παιχταράδες που κρατούν την αγορά. Αλλά πόσα παίρνει ο Μέσι, πόσα ο Μποτία και πόσα ένας παίκτης του… Πανθρακικού; Τα κοινωνικά φαινόμενα δεν είναι ξεχωρισμένα. Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης βιώνονται πολύ πιο γρήγορα σε αγορές θεάματος, στο σινεμά, στο ποδόσφαιρο. Στη θέση τους μπαίνει ο υπερεθνικός θεσμός, που λέγεται Champions League. Τα επόμενα δέκα χρόνια θα έχουμε ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από ό,τι σήμερα. Τον Σωκράτη (σ.σ. Παπασταθόπουλο) θα δεις, να παίζει στην Ντόρτμουντ ή κάποια ομάδα της ελληνικής επαρχίας; Και δεν φταίμε εμείς, φυσικά. Ξεκινάει από αυτούς που διοικούν το ποδόσφαιρο. Γενικά. Σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να φτιάξουμε τις υποδομές στην Ελλάδα. Δεν είναι κακό να πεις ότι δεν έχεις τα λεφτά που έχει ο άλλος… Γιατί όλοι στην Ελλάδα πρέπει να βγάζουν μια εικόνα ότι είναι λεφτάδες. Ας κοιτάξουν να φτιάξουν κάτι ποιοτικό με το μπάτζετ που έχουν».
Για το… κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στα άλλα αθλήματα, δήλωσε: «Η σχέση ποδοσφαίρου με τα άλλα αθλήματα έχει μειωθεί και άλλο. Χάνει από το μπάσκετ, κυρίως και από αθλήματα που δεν τα είχαμε υπολογίσει, όπως το βόλεϊ! Δείτε θα γίνει την Κυριακή στον Μαραθώνιο. Θα γίνει ο χαμός! Η άλλη σκέψη οδηγεί σε άλλες επιλογές αθλημάτων».
Αναφέρθηκε, δε και στις εκλογές στην Αμερική: «Ο Τραμπ δεν είναι ο Μπερλουσκόνι της Αμερικής. Έχει συγκροτημένο τρόπο σκέψης και σχέδιο. Ο Μπερλουσκόνι δεν είχε σχέδιο, ούτε ήταν ενάντια στο κατεστημένο, φυσικά, ως καναλάρχης. Ο Τραμπ, επειδή εκπροσώπησε, τελικά, εκείνες τις δυνάμεις, που φοβούνται το άνοιγμα των συνόρων, το διαφορετικό, εκείνους που φοβούνται τη συνωμοσία από κεφάλαιο και τράπεζες, κατάφερε και κέρδισε. Συνάσπισε έναν κόσμο στο ότι η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη. Και το τελείωμά του σε κάθε ομιλία του ήταν… και εξάλλου, τι έχετε να χάσετε! Τελικά, το εκλογικό αποτέλεσμα κρίθηκε από αυτούς που νιώθουν ότι έχουν κάτι να χάσουν, όπως οι μεγάλες ηλικίες, που φοβούνται. Και βλέπουμε τι γίνεται με το κύμα προσφύγων. Όλοι θέλουν να πάρουν ένα κομμάτι από την πίτα. Στο μεταπολεμικό τοπίο, δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα. Όλοι διεκδικούν μια θέση στον ήλιο. Από κάποιον, όμως, θα την πάρουν. Σήμερα, διεκδικούν κάτι από αυτούς που έχουν. Αυτό το πράγμα είναι οριζόντιο».
Για το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ και αν αυτό είναι άδικο, τόνισε: «Πριν έρθω στην εκπομπή, ακόμη δεν είχε τελειώσει η καταμέτρηση στην Αμερική και η Χίλαρι ήταν μισό εκατομμύριο ψήφους μπροστά! Και σκεφτείτε το εξής, συμβολικό στοιχείο. Ο Τραμπ είχε πει ότι δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα. Ότι το σύστημα μπορεί να του βάλει τρικλοποδιά. Τώρα που βγήκε, ωστόσο, δεν είπε κουβέντα».
Για το αν ο Μπέρνι Σάντερς είχε περισσότερες πιθανότητες απέναντι στον Τραμπ, είπε: «Με τον Μπέρνι υπήρχε άλλου είδους κίνδυνος. Γιατί ο Τραμπ θα μπορούσε, κάλλιστα, να πει ότι αυτός εδώ είναι πιο… εξτρίμ από εμένα. Ο πρόεδρος στις ΗΠΑ, όμως, δεν έχει υπερεξουσίες, υπάρχει δικλίδα ασφαλείας. Υπάρχει κράτος και αυστηροί νόμοι».
Τέλος, για την αποτυχία των δημοσκοπήσεων, συμπλήρωσε: «Στην Αμερική, δεν βγαίνει από τη λαϊκή ψήφο ο πρόεδρος, αλλά από εκλέκτορες. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν 2-3 μονάδες πάνω την Κλίντον και τελικά, έκλεισαν στη μισή μονάδα. Αν ήμασταν στην Ευρώπη, θα είχαν πέσει μέσα. Όμως, το πώς κατανέμεται η ψήφος κατά πολιτεία και όχι η παναμερικανική ψήφος, ήταν αυτό που είχε, όπως φάνηκε, σημασία! Στη Φλόριντα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ισοπαλία και νίκησε, τελικά, ο Τραμπ, όπως και σε πολιτείες που είχαν χρόνια να κερδίσουν οι ρεπουμπλικάνοι. Αυτό που πρέπει να κάνουμε ως δημοσκόποι είναι να προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τα εργαλεία μας. Για να γίνει κάποιος ερευνητής πρέπει πρώτα να… μετρά κότες και αυγά. Από εκεί ξεκινούν όλοι»!