Χώρα με τεράστια παράδοση στον αθλητισμό, είτε παλιότερα ως ενωμένη Γιουγκοσλαβία, είτε τώρα που ονομάζεται Σερβία, η παρουσία της στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, όπως είναι για παράδειγμα ένα Μουντιάλ, δε θα έπρεπε να συνιστά είδηση. Τα… σημεία των καιρών ωστόσο έχουν μετατρέψει τους «πλάβι» σε μια ομάδα με σαφώς πολύ ταλέντο, αρκετή εμπειρία, αλλά και… αντικειμενικές δυσκολίες ως προς την κατάκτηση διακρίσεων!

Στο δρόμο για τη Ρωσία:

Η Σερβία όχι μόνο πέρασε για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια σε μια σημαντική διοργάνωση, αλλά το έκανε και με… στυλ. Για την ακρίβεια, έχοντας μόνο μια ήττα -από την Αυστρία- σε σύνολο 10 αγώνων, οι «Γιούγκοι» κατάφεραν να εκτοπίσουν Ουαλία και Ιρλανδία, που έφτασαν στα ημιτελικά του Euro 2016, από την πρώτη θέση της βαθμολογίας του τέταρτου ομίλου της ευρωπαϊκής ζώνης! Ωστόσο, αυτό δεν αποδείχτηκε ικανό να κρατήσει τον Σλάβολιουμπ Μουσλιν στη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού. Αντιθέτως, η διαμάχη του με τον πρόεδρο της Σερβικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Σλάβισα Κοκέζα, για θέματα τακτικής και επιλογής παικτών οδήγησε τον 64χρονο τεχνικό στην απόλυση. Πρώτος σκόρερ στην προκριματική φάση αναδείχτηκε ο Αλεξάντρ Μίτροβιτς, με έξι τέρματα.

Το «αστέρι»:



Πληθωρική παρουσία τόσο μέσα όσο κι έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, ο Νεμάνια Μάτιτς φέρει μάλλον δικαίως το χαρακτηρισμό του… υπερπολύτιμου για τα πλάνα του Μλάντεν Κρστάγιτς. Άλλωστε, είναι ενδεικτικό πως, ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν αναντικατάστατος και επί ημερών του… τέως ομοσπονδιακού προπονητή! Η ηρεμία στο παιχνίδι του, η δυνατότητά του να σκοράρει είτε με σουτ είτε με κεφαλιά και το γεγονός ότι λόγω διασκελισμού καλύπτει εύκολα… όλους τους χώρους , είναι κάποια από τα στοιχεία που τον διακρίνουν. Παράλληλα και παρότι δεν είναι της… παρούσης, θα πρέπει να πούμε ότι η δημοφιλία του Μάτιτς έχει λάβει… μυθικές διαστάσεις στις τάξεις των οπαδών της εθνικής και για ένα ακόμα λόγο: για το φιλανθρωπικό του έργο. Ο 29χρονος άσος πληρώνει από τα ψώνια των συμπατριωτών του μέχρι τα… χρέη τους από τζόγο ή τους λογαριασμούς ρεύματος!

Αξίζει να τον δεις



Από τα πλέον… καυτά ονόματα του φετινού καλοκαιρινού μεταγραφικού «παζαριού», ο Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς -περί ου ο λόγος- είναι μακράν του δεύτερου ότι πιο ταλαντούχο έχει να επιδείξει το ρόστερ της Σερβίας. Μάλιστα, πολλά ΜΜΕ της χώρας ανέφεραν ότι ο παροπλισμός του 23χρονου άσου από τον Σλάβολιουμπ Μούσλιν ήταν εκείνο που τον… έφαγε από τον πάγκο της Εθνικής. Δείγμα που πόσο «μετράει» ο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία! Ο μέσος της Λάτσιο διαθέτει φοβερή τεχνική κατάρτιση παρά το μεγάλο ύψος του, ενώ συνδυάζει και τα φυσικά προσόντα με την ικανότητα να βγάζει γκολ ακόμα και στις ποιο δύσκολες συνθήκες. Κυρίως, δε, εκμεταλλευόμενος τους κενούς χώρους…

Πιθανή ενδεκάδα:



Η αποστολή:



Τερματοφύλακες:
Στοϊκοβιτς (Παρτιζάν), Ντμίτροβιτς (Εϊμπάρ), Ράικοβιτς (Μακάμπι Τελ Αβίβ).

Αμυντικοί:
Ρουκάβινα (Βιγιαρεάλ), Κολάροφ (Ρόμα), Ρόντιτς (Ερυθρός Αστέρας), Ιβάνοβιτς (Ζενίτ), Σπάγιτς (Κράσνονταρ), Τόσιτς (Γκουάνγκζου), Βέλκοβιτς (Βέρντερ), Μιλένκοβιτς (Φιορεντίνα).

Μέσοι:
Μιλιβόγεβιτς (Κρίσταλ Πάλας), Μάτιτς (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Γκρούγιτς (Λίβερπουλ), Λιάγιτς (Τορίνο), Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (Λάτσιο), Τάντιτς (Σαουθάμπτον), Κόστιτς (Αμβούργο), Ζίφκοβιτς (Μπενφίκα), Ράντονιτς (Ερυθρός Αστέρας).

Επιθετικοί:
Μίτροβιτς (Φούλαμ), Πρίγιοβιτς (ΠΑΟΚ), Γιόβιτς (Άιντραχτ Φρανκφούρτης).

Στην άκρη του πάγκου



Πρώην διεθνής αμυντικός σαν ποδοσφαιριστής και με παρουσία στο Μουντιάλ του 2006, καθώς επίσης και με «παραστάσεις» από το γερμανικό πρωτάθλημα -όπου κι έπαιξε με τις φανέλες των Βέρντερ Βρέμης και Σάλκε για συνολικά εννιά χρόνια- ο Μλάντεν Κρστάγιτς είναι αν μη τι άλλο αυτό που λέμε… μπαρουτοκαπνισμένος! Ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού προπονητή τον Οκτώβρη του 2017, αλλά… ουδέν μονιμότερο του προσωρινού κι έτσι ταξίδεψε για τα γήπεδα της Ρωσίας. Ο 44χρονος τεχνικός άλλαξε πολλά πράγματα σε σχέση με τον προκάτοχό του, μεταξύ των οποίων και το σύστημα σε 4-2-3-1. Γνωρίζεται με τους περισσότερους διεθνείς, αφού προϋπήρξε στο προπονητικό τιμ του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της πατρίδας του, ενώ έχει τη φήμη του… συζητήσιμου.

Πότε παίζει

- 17 Ιουνίου: Κόστα Ρίκα-Σερβία (15:00)
- 22 Ιουνίου: Σερβία-Ελβετία (21:00)
- 27 Ιουνίου: Σερβία-Βραζιλία (21:00)

Πού στοχεύει

Η Σερβία μετράει συνολικά 11 παρουσίες στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βασικά λόγω του ότι η FIFA προσθέτει και τις συμμετοχές της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας στον… λογαριασμό. Η πρώτη εξ αυτών ήταν το 1930 και η τελευταία το 2010 ενώ αναμφίβολα το highlight της είναι η εις διπλούν εμφάνιση στα ημιτελικά, του 1930 και του 1962! Ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας έχει να κάνει και με το ότι οι Σέρβοι ήταν μαζί με τη Βραζιλία και την Ελβετία στον ίδιο όμιλο και στο Μουντιάλ του 1950… Επειδή πάντως δύσκολα θα τους δούμε να φτάνουν ξανά στην τετράδα, ακόμα και η πρόκριση στον επόμενο γύρο, θα συνιστά επιτυχία!

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube