Ο πρώτος γύρος της Euroleague έκρυβε πολλές και δυνατές συγκινήσεις, εκπλήξεις, μεγάλες ανατροπές, αλλά και ματσάρες σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Για 2,5 και πλέον μήνες, οι 18 κορυφαίες ομάδες της ηπείρου μας χάρισαν πλούσιο θέαμα, σε ένα άκρως ανταγωνιστικό μίνι-μαραθώνιο 17 αγωνιστικών, στην πιο ανταγωνιστική διοργάνωση των τελευταίων ετών!

Η «σταχτοπούτα» του θεσμού, η περσινή νικήτρια του EuroCup, Παρί, ανέβηκε στα… μεγάλα σαλόνια με θράσος και άγνοια κινδύνου, βάζοντας τα γυαλιά στις παραδοσιακές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Παίζοντας το δικό της μπασκετικό στιλ, που όμοιό της στα μέρη μας δεν συναντάς σε τέτοιο βαθμό, η ομάδα του Τιάγκο Σπλίτερ φιγουράρει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με ρεκόρ 11-5 (έχει ένα παιχνίδι λιγότερο μαζί με τη Φενέρ)!

Από εκεί και πέρα το… χάος! Τρεις ομάδες συγκατοικούν στη 2η θέση, με τις Μονακό, Ολυμπιακό και Μπάγερν Μονάχου να μοιράζονται το 11-6, ενώ, τέσσερις ομάδες καραδοκούν για την είσοδο στην πρώτη εξάδα και την απευθείας πρόκριση στα playoffs, έχοντας από 10 νίκες! Χαρακτηριστικό της όλης «τρελής» κατάστασης είναι πως η 12η Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και η 14η Παρτίζαν, απέχουν μόλις 3 και 4 νίκες από την κορυφή!

Με τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας να βρίσκεται προ των πυλών, τα πάντα είναι ανοικτά ως προς την τελική κατάταξη για τις θέσεις των playoffs και play-in. Και πώς να μην είναι ανοικτά άλλωστε, όταν, με εξαίρεση τις Άλμπα, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Βίρτους Μπολόνια, οι υπόλοιπες 15 ομάδες διεκδικούν, η κάθε μία με τις δικές της δυνατότητες και πιθανότητες, το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα.

Τι θα γινόταν ωστόσο αν ολοκληρωνόταν σήμερα η διοργάνωση; Αυτό θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε, όχι, από την σκοπιά των ομάδων, αλλά από εκείνη των παικτών. Ειδικά την εφετινή σεζόν, το ταλέντο ρέει άφθονο στις κοίτες του ποταμού που ονομάζεται Ευρωλίγκα, αφού ολοένα και περισσότεροι ΝΒΑερς, ψάχνουν την… Γη της Επαγγελίας στα δικά μας μέρη, είτε για να κάνουν το restart στην καριέρα τους, είτε για να ξεδιπλώσουν τις ηγετικές ικανότητές τους σε ένα σύνολο.

Από το Παρίσι και τη Λυών, τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, το Βελιγράδι, τα δικά μας μέρη, αλλά από το Κάουνας, τη Βιτόρια και τη Βαυαρία, η κάθε μία πόλη της Ευρωλίγκας, μοιάζει να διαθέτει τον δικό της super star. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, σίγουρα με διαφορετικό βεληνεκές και status μεταξύ τους, ωστόσο, δεν παύουν να έχουν αφήσει μέχρι στιγμής το δικό τους αποτύπωμα στη διοργάνωση.

Για του λόγου το αληθές και μιλώντας με την γλώσσα των αριθμών, επτά παίκτες έχουν από 20 και πάνω μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης στα μισά της φετινής διαδρομής, ενώ, συνολικά 23 είναι οι αθλητές που έχουν τουλάχιστον 15 μονάδες στο PIR!



Στην κορυφή της εν λόγω λίστας βρίσκουμε τον απίθανο Τι Τζέι Σορτς, με τον 27χρονο γκαρντ να οδηγεί την Παρί σε μια ονειρική σεζόν! Ο ύψους μόλις 1,75μ. άσος, μετά τα βραβεία MVP σε Champions League (2023) και EuroCup (2024), οδεύει ολοταχώς με τις φετινές του εμφανίσεις και στο MVP της Ευρωλίγκας. Αριθμεί 19,3 πόντους (3ος στη διοργάνωση), 7,9 ασίστ (2ος), 2,6 ριμπάουντ, 1,1 κλέψιμο (15ος), 7,1 κερδισμένα φάουλ (1ος) και 23,6 στο PIR, όντας ο κινητήριος μοχλός για την ομάδα της «Πόλης του Φωτός».

Ακολουθεί ο Νίκολα Μίροτιτς, με τον Μαυροβούνιο φόργουορντ να πραγματοποιεί την καλύτερη και πιο ώριμη σεζόν της καριέρας του. Ο 33χρονος άσος τα κάνει όλα και συμφέρει. Με 18,5 πόντους (6ος), 2,3 εύστοχα τρίποντα ανά παιχνίδι (9ος), 40% πίσω από τα 6,75μ., 7 ριμπάουντ (3ος) και 2,1 επιθετικά ριμπάουντ (10ος), συγκεντρώνει 23,5 πόντους στο PIR.



Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Τεό Μαλεντόν της Βιλερμπάν. Η ASVEL έχει αλλάξει status, δεν αποτελεί τον… σάκο του μποξ που ήταν κάποτε, μετρώντας φέτος 8 νίκες και 9 ήττες. Πολλά από αυτά οφείλονται στον 23χρονο Γάλλο εκρηκτικό γκαρντ, ο οποίος με 18,7 πόντους (4ος), 2,1 εύστοχα τρίποντα ανά ματς (12ος), 4,8 ασίστ (11ος), 4,2 ριμπάουντ, 6,3 κερδισμένα φάουλ (2ος) και 1,1 κλεψίματα (15ος) σε 29 λεπτά συμμετοχής, μετράει 23,4 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης.


Εκτός… βάθρου, αλλά σε περίοπτη θέση βρίσκεται ο Σάσα Βεζένκοφ. Μετά το περσινό του πέρασμα από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, ο MVP της Ευρωλίγκας το 2023, επέστρεψε στην Ευρώπη και τον Ολυμπιακό με στόχο να τον οδηγεί στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Βούλγαρος φόργουρντ μετράει κατά μέσο όρο σε 15 συμμετοχές 18,7 πόντους (5ος) με 62,5% στο δίποντο και 4,7 εύστοχα σουτ δύο πόντων (5ος), 6,4 ριμπάουντ (6ος) και 1,9 επιθετικά (15ος), 1,5 ασίστ, 0,8 κλεψίματα και 5,5 εύστοχες βολές (2ος, έχει 90,2% από την γραμμή), ενώ, κερδίζει 3,9 φάουλ ανά ματς (17ος), συγκεντρώνοντας 22,9 στο PIR!




Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Φακούντο Καμπάτσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αργεντινός «εγκέφαλος» των «μερένχες» μοιάζει ώρες-ώρες να παλεύει μόνος του για την ομάδα του σε αυτή τη μέτρια, έως κακή πορεία των Μαδριλένων. Με 13,2 πόντους (24ος), 3,4 ριμπάουντ, 7,4 ασίστ (3ος), 1,1 κλέψιμο (15ος) και 5,9 κερδισμένα φάουλ (5,9) κατά μέσο όρο, αριθμεί 21,2 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε κάτι περισσότερο από 27 λεπτά συμμετοχής.

Το PIR μπορεί να δείχνει σε αριθμούς όλη τη συνολική προσπάθεια ενός παίκτη στο παρκέ, παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αθλητές με τρομερή επιδραστικότητα στο παιχνίδι της ομάδας τους και ας έχουν λίγο χαμηλότερες μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Δηλαδή, δεν μπορεί επ’ ουδενί να βγάλει κανείς εκτός κουβέντας για το βραβείο του MVP τον τρομερό και απίθανο, Κέντρικ Ναν!

Ο Αμερικανός γκαρντ του Παναθηναϊκού AKTOR βρίσκεται στην 9η θέση της εν λόγω λίστας με βαθμολογία στο 18,9. Το «Α και το Ω» της επιθετικής λειτουργίας των «πράσινων», μετράει 20,2 πόντους (2ος), με 4,1 εύστοχα δίποντα (11ος), 3 εύστοχα τρίποντα (1ος, έχει 42,1%), 3,4 ριμπάουντ, 3,6 ασίστ (26ος) και 1 κλέψιμο (22ος) σε 29:38 λεπτά συμμετοχής.



Όπως φυσικά δεν μπορεί να μείνει εκτός συζήτησης και το πρώτο «βιολί» της φετινής Ευρωλίγκας. Ο λόγος για τον «πυραυλοκίνητο» Κάρσεν Έντουαρντς, που με 20,7 πόντους (52,8% δ., 37,2% τρ., 94.9% β.) και 3,1 ασίστ κατά μέσο όρο σε 28:14 λεπτά συμμετοχής, οδηγεί το σύνολο του Γκόρντον Χέρμπερτ στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Στην εν λόγω κατηγορία μπορεί να συμπεριληφθεί και ο Μάικ Τζέιμς, όχι απλώς επειδή ήταν ο περσινός MVP, απλώς επειδή είναι ο… Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός άσος μετρά μέχρι στιγμής 14,1 πόντους (19ος), 5,5 ασίστ (4ος) και 1,1 κλέψιμο ανά παιχνίδι (11ος), ενώ, όσο η Μονακό μαθαίνει να παίζει σύμφωνα με τα «θέλω» του Βασίλη Σπανούλη, τόσο θα βελτιώνει τα νούμερά του και ο πολύπειρος γκαρντ.



Τέλος, σε μια ξεχωριστή λίστα, που ωστόσο αξίζει να γίνει αναφορά περί αθλητών που ηγούνται και αφήνουν το αποτύπωμά τους στην ομάδας τους μπορεί να μπει ο Λόνι Γουόκερ. Το Νο.18 του ντραφτ του 2018, ήρθε στα μέρη μας για λογαριασμό της Ζάλγκιρις, προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό. Σε δέκα ματς μετράει 14,8 πόντους (42,2% δ., 41,4% τρ.) και 3 ριμπάουντ με 12 στο PIR, ενώ, το μόνο βέβαιο είναι πως όσο περνάει ο καιρός και εγκλιματίζεται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, θα μας χαρίσει και άλλες εξαιρετικές παραστάσεις.

Ο Ερυθρός Αστέρας έχει και εκείνος τον δικό του «ήρωα», στο πρόσωπο του Φίλιπ Πετρούσεφ. Μετά τον δανεισμό του από τον Ολυμπιακό, ο Σέρβος φόργουορντ/σέντερ τα έχει… σπάσει, και με 14 πόντους και 5,5 ασίστ μέσο όρο σε 11 ματς με το σύνολο του Γιάννη Σφαιρόπουλου, συγκεντρώνει 17,5 μονάδες στο PIR. Highlights οι εμφανίσεις του κόντρα σε Μονακό και Μπάγερν με 38 και 34 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης αντίστοιχα!



Μονέκε στην Μπασκόνια, Χέιζ-Ντέιβις στη Φενέρ, Χορντ και Μπλατ στη Μακάμπι, αλλά και οι Πάντερ και ΛεΝτέι σε Μπαρτσελόνα και Αρμάνι αντίστοιχα έχουν ξεχωρίσει και εκείνοι στο πρώτο μισό της σεζόν, ανεβάζοντας την ανυπομονησία στα ύψη για μεγάλες μάχες στα ευρωπαϊκά παρκέ, τόσο για τον τίτλο του MVP, όσο και για το ποιες ομάδες θα πάρουν τα μαγικά εισιτήρια για τα playoffs.

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube