Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, κάθε αρχή και δύσκολη, ένα μεγάλο ταξίδι αρχίζει πάντα με ένα μικρό βήμα και άλλα τόσα κλισέ θα μπορούσε να αραδιάσει κανείς για την πρεμιέρα της Εθνικής στο 40ο Ευρωμπάσκετ. Η ουσία, όμως, είναι η εξής: η Ελλάδα απέχει έτη φωτός μπασκετικά από την ανερχόμενη Ισλανδία και γι’ αυτό επιβάλλεται σήμερα να μπει με το δεξί στο Ευρωμπάσκετ (16:30, ΕΡΤ 1, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sportfm.gr).
Αποστολή στο Ελσίνκι, Χρήστος Ρομπόλης
Η επεισοδιακή προετοιμασία και οι ήττες στα φιλικά κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πιστών της επίσημης αγαπημένης και κατέβασαν αρκετά τον πήχη των προσδοκιών. Στα χέρια των διεθνών, ωστόσο, είναι να αποδείξουν πως αυτή η ομάδα παραμένει ισχυρή, έστω και χωρίς Γιάννη Αντετοκούνμπο. Και-γιατί όχι;-να πιστοποιήσουν την παράξενη παράδοση που τη θέλει να διαπρέπει όταν όλοι την έχουν περίπου ξεγραμμένη.
Ο αντίπαλος της πρεμιέρας δεν θα προσφερθεί ως πρόβατο επί σφαγή. Μπορεί το εθνικό σπορ στην Ισλανδία να παίζεται με τα χέρια αλλά να ονομάζεται… χάντμπολ, μπορεί ο πληθυσμός της να μην ξεπερνά τις 350.000 και ελάχιστοι εξ αυτών να γνωρίζουν τι εστί μπάσκετ, μπορεί η συμμετοχή για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας σε Ευρωμπάσκετ να μοιάζει να τους αρκεί και η πρώτη νίκη σε τελικά να συνιστά υπερβατικό στόχο, αλλά η υποτίμηση του αντιπάλου είναι το πρώτο βήμα για να χάσει ένα φαβορί…
Ο 20χρονος γίγαντας (2,16μ.) Χλίνασον που έχει τρελάνει τους σκάουτ του ΝΒΑ με την εξέλιξη που είχε αφήνοντας μόλις πριν 3-4 χρόνια τα πρόβατά του για να πιάσει μπάλα μπάσκετ, ο 35χρονος γκαρντ Στέφανσον με αξιόλογη καριέρα σε ομάδες όπως η Βαλένθια και η Μάλαγα, οι Χέρμανσον και Χάνσον που διαπρέπουν στη Γαλλία, ο Βίλιαλμσον που πέρασε από τα Τρίκαλα και επελέγη από τον Κώστα Φλεβαράκη στην Αστάνα και αρκετοί ακόμη δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Η έλλειψη άγχους και ο ενθουσιασμός που θα τους μεταφέρουν οι περίπου χίλιοι συμπατριώτες τους στις κερκίδες της Hartwall Arena αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας.
Ο Κώστας Μίσσας και οι συνεργάτες του έχουν επισημάνει στους παίκτες τους κινδύνους και τις ιδιαιτερότητες του αντιπάλου. Μιας ομάδα που αρέσκεται στο να τρέχει, εκτελεί τρίποντα σαν… μανιασμένη και αν βρει ρυθμό μπορεί να σε εκπλήξει δυσάρεστα. Οι οδηγίες του τεχνικού τιμ αφορούν στο αμυντικό τρανζίσιον, την πίεση στην περιφέρεια και τον έλεγχο των ριμπάουντ στην άμυνα, ενώ στην επίθεση θα δοθεί έμφαση στα πολλά μις ματς που θα προκύψουν και την αποφυγή των λαθών. Ίσως, δε, δούμε για αρκετή ώρα χαμηλά σχήματα, με Αγραβάνη ή και Πρίντεζη στο «5» ή ακόμη και πεντάδες με τρία γκαρντ.
Όπως και να’ χει, ένα αποτέλεσμα υπάρχει. Η νίκη, που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της ομάδας και θα της δώσει… φόρα για το δύσκολο σαββατοκύριακο που ακολουθεί απέναντι σε Γαλλία και Σλοβενία.
Το ρόστερ της Ισλανδίας
Μπρίνιαρ Μπιόρνσον (Ρέικιαβικ) G – 1,88μ.- 29 ετών
Έλβαρ Φρίντρικσον (Μπάρι) G – 1,82μ.- 23 ετών
Έγκιρ Στέιναρσον (Καστελό) G – 1,82μ. – 26 ετών
Χόρντουρ Βίλχιαλμσον (Αστάνα) G – 1,90μ. – 29 ετών
Λόγκι Γκούναρσον (Νιάρντβικ) G – 1,92μ. – 36 ετών
Μάρτιν Χέρμανσον (Ρεμς) G – 1,90μ. – 23 ετών
Πάβελ Ερμολίνσκι (Ρέικιαβικ) F – 2,02μ. – 30 ετών
Γιον Άρνορ Στέφανσον (Ρέικιαβικ) F – 1,92μ. – 35 ετών
Χάουκουρ Πάλσον (Σολέ) F – 1,98μ. – 25 ετών
Κρίστοφερ Άκοξ (Ρέικιαβικ) F – 1,98μ. – 24 ετών
Χλίνουρ Μπέρινγκσον (Στιάρναν) F – 2,00μ. – 35 ετών
Τρίγκβι Χλίνασον (Βαλένθια) C – 2,16m. – 20 ετών
Προπονητής: Κρεγκ Πέντερσεν