Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο ημίχρονο η εθνική κόντρα στη Φινλανδία φάνηκε να βρίσκει «σφυγμό» και να δείχνει ψήγματα κανονικής ομάδας, πραγματοποιώντας μάλιστα 11 τελικές προσπάθειες, το αποτέλεσμα ήταν μία… από τα ίδια.

Το «φάντασμα» που εμφανίζεται ως εθνική Ελλάδας σε αυτόν τον προκριματικό γύρο από τον Σεπτέμβριο του 2014 και μετά, έκανε την εμφάνισή του στο β’ ημίχρονο.

Οι παίκτες του Κώστα Τσάνα παρουσιάστηκαν χωρίς διάθεση και φαντασία ενώ και αμυντικά η εικόνα στη μοναδική κλασική ευκαιρία των Φινλανδών θύμισε ερασιτεχνικού σωματείου, με αποτέλεσμα οι φιλοξενούμενοι να σκοράρουν και να περάσουν και αυτοί με νίκη από το «Γ. Καραϊσκάκης» με 1-0. Με αυτό το αποτέλεσμα, φυσικά, η Ελλάδα αποκλείστηκε και μαθηματικά από τα τελικά του Euro 2016.

Το «γιουχάισμα» από τους περίπου 10.000 θεατές που βρέθηκαν στο φαληρικό γήπεδο προς τους Έλληνες διεθνείς τα λέει όλα για την απογοήτευση που επικρατεί στον κόσμο και όχι μόνο.

Το ματς

Μπορεί το 0-0 στα πρώτα ημίχρονα της εθνικής να αποτελούν έναν διαχρονικό κανόνα, αλλά με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην προκριματική φάση του Euro 2016, τα πρώτα 45 λεπτά της αποψινής αναμέτρησης διαφέρουν από τους προηγούμενους έξι αγώνες.

Ο Κώστας Τσάνας παρέταξε μια ενδεκάδα που σε ό,τι αφορά τη σχέση προσώπων και θέσεων ήταν απόλυτα ορθολογική, με την υποσημείωση ότι ο Φορτούνης που αγωνιζόταν ως το «10» στο 4-2-3-1 είχε πλήρη ελευθερία κινήσεων, ενώ και ο Νίκος Καρέλης που θεωρητικά κάλυπτε το δεξί άκρο, πλησίαζε πολλές φορές κοντά στον Κώστα Μήτρογλου και γινόταν δεύτερος επιθετικός.

Ο ενθουσιασμός που έφεραν στην ομάδα οι δύο νεαροί άσοι ήταν καταλυτικός παράγοντας ώστε επιθετικά η «γαλανόλευκη» να παρουσιαστεί πολύ δημιουργική σε σχέση με τα προηγούμενα ματς ενώ ειδικά ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού έδειξε την ποιότητα που τον διακρίνει εκμεταλλευόμενος τις κινήσεις που γίνονταν από τους συμπαίκτες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα 20 λεπτά του ματς, η εθνική κατάφερε να δημιουργήσει τρεις πάρα πολύ καλές φάσεις, αλλά οι Παπαδόπουλος (6’), Φορτούνης (16’) και Μήτρογλου (19’) έστειλαν την μπάλα άουτ. Συνολικά, οι παίκτες του Κώστα Τσάνα δημιούργησαν 11 τελικές –αριθμός ρεκόρ για την ομάδα του τελευταίου χρόνου- στο πρώτο ημίχρονο, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι οι 10 εξ αυτών ήταν εκτός στόχου.

Την ίδια στιγμή οι Φινλανδοί το μόνο που κατάφεραν ήταν να δημιουργήσουν μία τελική στο 43’, όταν μετά από κόρνερ ο Σπαρβ έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Καρνέζη.

Άλλη εθνική στο β’ ημίχρονο

Στο β’ ημίχρονο ο Κώστας Τσάνας δεν θέλησε να αλλάξει πρόσωπα –δεν είχε άλλωστε και ιδιαίτερους λόγους να το κάνει- και το μόνο που διαφοροποίησε ήταν το πεδίο δράσης των Καρέλη και Αραβίδη που τους άλλαξε πλευρές.

Παρ’ όλα αυτά, ο ρυθμός και η ταχύτητα τόσο της μεσοεπιθετικής τριάδας όσο και του Κώστα Μήτρογλου (που από το πρώτο ημίχρονο δεν είχε φανεί) έπεσε με αποτέλεσμα η εθνική να γίνει προβλέψιμη και κατά συνέπεια ακίνδυνη στα καρέ του Χραντέσκι.

Το γεγονός αυτό έδωσε το δικαίωμα στους Φινλανδούς να πιστέψουν ότι μπορούν να πάρουν κάτι από τον αγώνα και γιατί όχι και τη νίκη. Αυτό έδειξε και η εξέλιξη του ματς και ειδικότερα το 75’ της αναμέτρησης.

Οι Φινλανδοί άλλαξαν με ευκολία πολλές πάσες έξω από την περιοχή του Καρνέζη, αφού οι αμυντικοί της εθνικής ήταν εντελώς παθητικοί στα μαρκαρίσματά τους. Ο Ρινγκ με μια πολύ απλή προσποίηση πέρασε τον Παπαδόπουλο σαν να μην υπήρχε, πάσαρε στον Σαντίκ και πριν προλάβει να σουτάρει έβαλε την κόντρα ο Παπασταθόπουλος. Ωστόσο, η μπάλα κατέληξε στον εντελώς αμαρκάριστο Πονγιάπαλο που με ένα απλό πλασέ άνοιξε το σκορ, βυθίζοντας στη μιζέρια σε ακόμα ένα ματς την εθνική ομάδα.

Στα εναπομείναντα λεπτά, οι παίκτες του Κώστα Τσάνα δεν κατάφεραν να αντιδράσουν με αποτέλεσμα η εθνική να δέχεται ακόμα ένα κάζο και συνολικά την πέμπτη της ήττα στην προκριματική φάση του Euro 2016.

Ελλάδα (Κώστας Τσάνας, 4-2-3-1): Καρνέζης – Βύντρα, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας – Τζιόλης, Σάμαρης (86’ Ταχτσίδης) – Αραβίδης (68’ Κονέ), Φορτούνης, Καρέλης (77’ Φούντας)– Μήτρογλου.

Στον πάγκο οι: Καπίνο, Βελλίδης, Γιαννούλης, Μανωλάς, Μόρας, Κίτσιου, Φετφατζίδης, Πλατέλλας.

Φινλανδία (Μάρκου Κανέρβα, 4-4-1-1): Χραντέσκι - Αρκιβούο, Χάλστι, Αραγιούρι, Ούρονεν - Ρινγκ, Σπαρβ, Τοΐβιο, Χετεμάι – Χαμαλάινεν (46’ Σαντίκ, 79’ Ματίλα) – Πούκι (67’ Πογιανπάλο)

ON DEMAND: Όλα τα ρεπορτάζ στο επίσημο κανάλι του bwinΣΠΟΡ FM στο youtube